10 Eylül Apple Etkinliğinden notlar

Beklenen tanıtım dün itibariyle gerçekleşti. Tanıtımda beklentilerin, sızıntıların, haberlerin birçoğunun doğrulandığını söyleyebilliriz. Öncelikle klasik tanıtım için konuşmalar, övgüler vs ile devam edildi. Apple CEO’su Tim Cook bu işi üstlendi. Tanıtım için sahnedeydi ve birçok yönü ile yeni cihalar tanıtıldı. Tanıtımlar genel anlamıyla ön tanıtım, övgü, gövde gösterisi ve beklentilere cevap şeklinde ilerliyor genelde. Bu genellemenin de çok dışına çıkılmadı yine.

Apple’ın canlı etkinliğinden aldığımız notları paylaşalım, sonraki yazılarımızıda yeni ürünleri tek tek inceleyeceğiz.

Güncelleme: iPhone 5C tüm özellikleri, iPhone 5S tüm özellikleri

apple etkinlik

iOS 7

İşletim sisteminin beklenen tam sürümü iOS7 tanıtıldı. Ufak tefek menü gezintileri vs bilindik şeyler biraz farklı tasarımlarıyla görüntülendi. Oyun grafikleri vs gibi işlemlerde işlemci performansları kadar işletim sisteminin de performansı bir nevi test edildi. iOS 7, 18 Eylül’de yayınlanacak. Bu tarih de duyrulmuş oldu.

iPhone 5C

iphone 5c
Beklentiler ve sızıntılar doğrultusunda daha önceden haber aldığımız yeni ürün iPhone 5C tanıtımla doğrulanmış/resmiyet kazanmış oldu. Yeşil, beyaz, mavi, sarı, pembe renkte gelecekleri belirtildi. Misal resimlere baktığımızda benim mavi renk hoşuma gitti. 4 inç retinalı ekran, A6 işlemci (iphone 5’teki işlemci) ki bu işlemci bu telefona fazla bile gelir. Gerçekten iyi performans vereceğini düşünüyorum. Orta karar kullanıcılar için olsa da hızlı işlemleriyle dikkat çekecektir. Ayrıca pil tüketiminin de iOS 7’li kullanımla gayet iyi olabileceğini düşünüyorum. 8 Mp kamera ile geldi. Boyutları iPhone 5 ile kıyaslandığında hafifçe büyük diyebiliriz.

iPhone 5C iki farklı sürümde gelecek. Depolamaya göre yapılan sınıflandırma 16 ve 32GB şeklinde. Ürünün C harfinin Cheap (ucuz) kelimesinden türetildiği söyleniyordu. Amerika için kontratlı satışları; 16GB: 99 dolardan, 32 GB: 199 dolardan alıcı bulmaya çalışacak. Fiyatlar uygun görünse de ABD ve kontratlı fiyatları olduğun göz önünde bulundurursak çok ucuz da değil. Ülkemizde en az 1000TL’den satışa çıkacağını tahmin ediyorum.

Ürün için ayrıca kılıflar da tasarlanmış. Ufaktan bu kılıflar da tanıtıldı. Renkli, sade ve arka kısmı yuvarlak delikli bir tasarımı var. Kılıfların fiyatlarının da 29 dolar olduğu söylendi. ABD fiyatı olduğunu vurgularsak ülkemizde en az 70-80 TL’den satışa çıkar. Ucuzluk anlayışı bu şekilde demek ki 🙂

iPhone 5S

iphone 5s
Beklenen ürün, Apple’ın yeni amiral gemisi de dün itibariyle etkinlikte tanıtıldı. Altın renk seçeneğinin olacağı sızıntısı doğrulandı. Diğer renk seçenekleri ise klasik Siyah ve Beyaz. 64 bitlik bir işlemci olan A7 kullanıldı. iOS 7’nin ve apple uygulamalarının 64 bit desteği olduğu belirtildi. Ayrıca geriye dönük olarak 32 Bit uygulama desteğinin de devam edeceği söylendi. Nike+ Move uygulaması gibi spor uygulamaları için yeni geliştirmeler olacağını daha önce duyurmuştuk. Öyle de oldu, M7 isimli bir teknolojiyle harekete dayalı parçaların desteklendiği yardımcı bir işlemci kullanıldı.

Pil ömrü olarak 3G ile 10 saat konuşma ve 8 saat internette gezinme sözü verildi. Parmak izi okuyucu sızıntısı da resmiyet kazandı. Touch ID ile home tuşunda parmak izi okuma gerçekleştirilecek. Siz sormadan söyleyelim, birden fazla parmak izi tanımlanabiliyor. Parmak izi okuyucu sadece telefonunuzdaki güvenliği artırmak amaçlı değil, iTunes üzerinden satın alma gibi işlemlerde de kullanılabilecek. Home tuşunun safir malzemeden yapıldığı da düştüğümüz notlar arasında.

KAMERA
iPhone 5S’in kamerası da oldukça ilgi gördü. Çünkü gerçekten gözle görülür şekilde iyileşme mevcut. 5 elementli lens kullanılmış ve diyafram açıklığı f/2.2. Siz iPhone’unuzla çoklu fotoğraf çekeceksiniz o size en iyisini gösterecek. Bu özelliği sağlayan Dinamik Local Ton Haritası deniyor. Çift ledli flaş da sızıntılar arasında vardı. Dün bu da doğrulandı. Biri sarı diğeri beyaz olan dual flaş ile fotoğraflarınıza güç verecek. Otomatik görüntü sabitleştirme sistemi geliştirilmiş. Saniyede 10 kare yakalayabileceğiniz Brust Mode, Slow Motion 720p video çekimi de gelen yenilikler arasında. iSigt kamera bulunuyor. Bu da sızıntılar arasındaydı. 12-13 MP kamera bekleniyordu ancak 8 MP kamera geldi. Çekim kalitesine bakılırsa çok dert edilecek birşey değil. Gayet diğer ürünlerle yarışabilir kamera çekimleri var.

iPhone 5S fiyatı hakkında da açıklama yapıldı. Amerika 2 yıllık kontratlı satışı 16 GB: $199, 32 GB: $299 ve 64 GB: $399 olarak duyruldu. Bu da ülkemizde satışının 2 bin TL’nin üzerinde olacağını gösteriyor. 13 Eylül itibariyle ön talep toplanmaya başlanacak. Mağazalardan satışı ise; 20 Eylül de. Eylül ayında 1 listedeki ülkelerde satışa çıkacak. Biz bu ülkeler arasında değiliz. Aralık ayında ise 100 ülkede satılıyor olacak. Bu 100 ülke arasında biz de bulunuyoruz. Bu defa çok beklemeden ülkemizde satın alabileceksiniz. Hiç öyle diğer ülkelere gidip satın almanıza gerek yok diyecek iken fiyatlar aklıma geliyor ve susuyorum. 😉

Geçen sen olduğu gibi bu sene de etkinlik konser ile sonlandı. Elvis Costello sahne alıp güzel bir konserle etkinliği sonlandırdı.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir