2011 Android Zararlı Yazılımları Yılı Oldu

Açık kaynak oluşu, jailbreak vb. uygulamalara gerek kalmaksızın kullanıcıların özgürce kullandığı bir platform olmakla haklı olarak övülen Android aynı övgüleri güvenlik konusunda yergi’ye bırakıyor. Üstelik bu yergilerin içeriğinden büyük çoğunlukla Android kullanıcıları habersiz olarak her an zararlı yazılımların gölgesinde bulunmak sureti ile bu platforma ait cihazları kullanıyor. Güvenlik şirketlerinin araştırmalarına bakılırsa durum gerçek ifadesi ile “vahim” olmasına karşın tüketicilerin bu konuda ne kadar bilinçli olduğu da ayrı bir tartışma konusu. Android, özellikle ekim ve kasım ayı başta olmak üzere zararlı yazılım ve sebep olduğu güvenlik sorunlarında %472’lik bir artış ile özgür yazılım olma özelliğini de gölegelemiş oluyor. ReadWriteWeb sitesinin haberine konu olan Android mobil işletim sistemi güvenlik şirketlerinden Juniper Research raporunu haberine taşımış. 2011 yılını geride bırakmakta olduğumuz bu günlerde DroidDream zararlısı ile beraber 2011 yılının Android zararlıları yılı olarak niteleniyor.

Android Güvenliği

Android, belirtilen zaman aralığında %472’lik zararlı yazılım artışının Casus yazılımlarda %55, SMS (kısa mesaj) truva atı konusunda da %44’lük bir artış gösteriyor. Android zararlılarının bu büyük yükselişi kullanıcıya da veri güvenliği ve ekonomik açıdan hayli kayıplar verdiği başka bir istatistiki bilgi ile paylaşılıyor. Akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanıcılarının hassas bilgilerine erişimi noktasında %73’lük bir artışa tekabül etmesi hayli tedirginlik vermesi gereken bir durum olarak dikkat çekici.

Android zararlılarının ticari anlamda karşılık bulduğu ve şirketler için oluşturduğu risk oranı olaarak %250’lik bir artış gözlemlenmesi hayli tedirgin edici. Raporun ve haberin devamına bu sayfadan erişebileceğinizi belirtmekle beraber hazırlanmış olan görseller ile beraber değerlendirebilirsiniz.

Şüphesiz ki zararlı yazılımların bu derecede Android’i hedef almış olması Android Market‘in yapısal olarak güvenliğin üst seviyede tutulmamasından kaynaklanıyor. 25$ ödemek sureti ile Android gelişticisi olabilecek herkesin anonim uygulamaları bile Google Market’e rahatlıkla koyabildiği düşünülürse bu durumun zararlı yazılımcıların iştahını kabartması da kaçınılmaz oluyor. Apple’ın geliştici lisansına sahip olmak için 99$ ödenmesinden ziyade gelişticilerin iOS API’sine erişiminin kısıtlı tutulması ve sonrasında App Store’a uygulamanın eklenmesi için hayli ince araştırma ve inceleme sonrasında koyulması güvenliğin ne kadar üstte tutulduğunun da göstergesi olsa gerek.

Bu anlamı ile iOS’un tutucu ve kullanıcıların özgürlüğünü kısıtlayan bir mobil işletim sistemi olarak lanse edilse de amacın ne olduğu yukarıdaki Android verilerinde net olarak görülebiliyor. Özellikle dünyada ticaretin, para alıp vermenin, bir yerden bir yere transfer etmenin aracı haline gelen mobil internet’in ve akıllı telefon’ların güvenliğinin önemi de böylelikle çok daha net anlaşılabilir.

Android’in pazarda şu anda elde etmiş olduğu %43’lük tercih edilme rakamını zamanla daha da yukarı çıkarabilecek olsa da güvenlik konusundaki zaafiyeti de bu veriyi katlayacak derecede arttıracak gibi görünüyor. Google’ın özellikle Android Market ve API sınırlaması konusunda atacağı adımlar merakla bekleniyor.

Kaynak: ReadWriteWeb

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir