2013 yılı akıllı telefonlarda “En” ler

2013 yılının son günlerindeyiz. Biliyorsunuz bu günlerde son bir yılın çeşitli analizleri yapılır. Her sitede kategorisine göre farklılık gösteren bir analiz bulabilmeniz mümkün. Biz de akıllı telefon piyasasında 2013 yılı nasıl geçti? EN diye tarif edebileceğimiz şeyler neler bunlara değinmeye çalışacağız. Listedeki ürünler aslında birçok teknoloji sitesinde rastlanabilecek ürünler. Çünkü yaklaşımlar çok yakın seyredecektir.

Öncelikle 2013 yılına ait kısa bilgiler vererek başlayalım. 2013’te Türkiye’de 14 milyon akıllı telefon satıldı. (Her geçen yıl bu satış da büyüyor) Telefonlarda kamera yarışı da var. Genelde android cihazlarda 8-12 MP’lik kameralar görüyoruz ancak Nokia bu alanda liderliğini sürdürüyor. 41 MP’lik 2 modeliyle kamera alanında adından halen söz ettirmeye devam ediyor. Fotoğraf makinesi ve kamera satışlarında büyük bir azalma mevcut. Çünkü hem ekstra bir cihazı taşıma zorluğu, hem de elimizdeki akıllı cihazların “eh işte bu da yeter” denilebilecek seviyede kamera ve fotoğraf çekebilmesiyle satışların daha da azalacağını söylemek yanlış olmaz sanırım.

akıllı telefonlar smartphones

En iyi kamera: Nokia Lumia 1020 (41 MP)
Kamera alanında iddialı olan Nokia bu yıl da en iyi kamerayla kullanıcı karşısındaydı. Beklentileri karşılayan cihazda nokia kamera adıyla biraraya toplanmış kamera uygulamaları da var. Ayrıca tripot bağlantısı, ekstra şarj aparatları ve aksesuarlarıyla fotoğrafçıların da ilgilisini çektiğini söylemek mümkün. Windows Phone deneyiminin de en üst seviyelerde yaşandığının altını çizelim. Bende fırsat bulup bir süre kullanmıştım. Cihaz kamera olarak gerçekten çok iyi. Windows Phone performansı ise henüz oturmamış bir işletim sistemi deneyimi sunsa da geliştirileceği umutlarıyla kullanıma devam etmekte bir sakınca yok.

En çok beklenen ürün: iPhone 5S ve 5C
Sanıyorum birçok kişi bu başlıkta olan ürüne katılacaktır. Tam bir pazarlama dehası olan Apple bu yıl satışa sunduğu ürünleriyle kimilerine göre bekleneni verememiş olsa da en çok beklenen ürün oldukları konusunda hem fikir olacaklardır. Tüm teknoloji, haber ve blog sitelerinde mutlaka bu cihazlarla ilgili bir habere rastlamak mümkün. Fiyatı, özellikleri, parmak izi okuyucusu, renkleri gibi birçok haberi ile en çok beklenen ürün olma özelliğine sahip oldu yeni iPhone’lar.

En iyi ses sistemi ve Müzik deneyimi: HTC One
Bu konuda da katılacağınızı ümit ettiğim bir cihaz HTC One. Az bir kullanım deneyimi yaşamış olsam da hoparlörlerinin ve sunduğu ses siteminin gayet güzel olduğunu belirtmem gerekir. Yere düşmelerde en önce fırlayan kısmı da hoparlör önündeki plastik. Dolayısıyla o şekilde de göz atabildik ve çift hoparlöre sahip olduğunu gördük. Deneyenler görecekler ki fena olmayan bir ses deneyimi sunuyor. Kulaklık deneyiminin de aynı şekilde olduğunu belirtelim. Zaten “Beats” kulaklıkla en çok kullanılan cihaz konumundaymış.

En iyi fiyat performans: LG G2 (editörün tercihi: General Mobile Discovery)
Bu konuda her ne kadar tam olarak katıldığımı söyleyemesem de bu cihaz da birçok ötorite tarafından bu şekilde lanse ediliyor. LG G2’yi yüksek fiyatlı cihazlar (1000TL üzeri) kategorisinde değerlendirdiğimizde kesinlikle hak ettiğini belirtelim. Qualcomm Snapdragon 800 işlemcisiyle de göz dolduruyor ayrıca. Ancak genele veya düşük fiyatlı ürünler (1000TL altı) kategorisinde incelediğimizde de GM Discovery olduğunu söylemek çok yanlış olmayacaktır.
LG G2 fiyatı: 1250-1500TL, General Mobile Discovery fiyatı: 580-700TL aralığında değişiklik gösteriyor.

En dayanıklı gövde: Sony Xperia
Xperia serisinde özellikle dikkat çeken ürünler Xperia Ultra Z ve Xperia Z1 olarak akla geliyor. Büyük ekran deneyiminde sunduğu dayanıklılık gösterileriyle adından oldukça söz ettirmiş cihazlar. Suya ve toza karşı dayanıklılığıyla ilgili reklam filmlerinde izlediğimizi hatırlayalım.

En dikkat çekici: General Mobile Discovery
Özellikle “yerli malı, yurdum malı her Türk onu kullanmalı” cümlesini hatırlatır bir yapıda olduğunu söyleyebilirim. Sanki birçok kişi sözleşmiş ve bu ürünü almak için birbirleriyle yarışır durumda. Bende merak ettim ve aldım tabiki. 🙂 Ancak şunu söylemeliyim ki haksız değiller. Fiyat/Performans kategorisinde de gösterdiğimiz ürünün hakkını vermek lazım. Yerli üretim olmasa da yerli tasarıma sahip bir cihazın bu kadar yüksek satış rakamlarına ulaşacağını tahmine etmek hayli zordu. 4GB ve 16GB seçenekleriyle kullanıcı karşısına gelen akıllı telefon, renk seçenekleri ve özellikle fiyatıyla da çok konuşulmuş ve halen konuşulmaya devam ediyor. Bir sonraki ürünü çok çok merak ettiğimi de eklemek istiyorum.

En ince gövde: Huawei Ascend P6
Akıllı telefonlarda zariflik ve incelik yarışı da devam ediyor. Yıl başlarında bu tahtta değildi ancak, Huawei Ascend P6 ile zirveye çıkmayı başardı. 6.18 mm kalınlıkla adından söz ettiren cihaz en ince akıllı telefon ve en ince androidli akıllı telefon gibi ön adları kazandı. Fiyat olarak da 1000TL altına inmeye başlayınca daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz.

En yetenekli: Samsung Galaxy Note 3
Bu kadar en’leri tartışırken samsung’un listeye girememesi düşünülemezdi. En çok satılan akıllı telefonlar ve markalar sıralamasında lider olan bir marka özellikle açtığı Phablet kategorisyle bu yıl da adından söz ettirmeyi başardı. Note 3 ile sunduğu yeni ve üstün phablet teknolojisi onu en yetenekli yapıyor. Kısa bir süre kullandım ve Note 1 ve Note 2’ye göre çok daha zarif olduğunu söyleyebilirim. S-pen (kalem) ile kullanım deneyimini ve büyük ekran performansını birleştirince bilgisayarları bir nebze unutturuyor diyebilirim.

Akıllı telefon piyasasında 2013 yılını bu şekilde geçirdik. Genel anlamlarıyla bu şekide bir sıralama çıkıyor. Birçok model ve marka bu alanda varlıklarını sürdürüyorlar, yarışıyorlar. Bakalım 2014 yılı bize akıllı telefon pazarında ve mobil teknoloji alanında neler getirecek. Hep birlikte göreceğiz.

Sizce listede olması veya olmaması gereken modeller varsa bizlerle yorum alanından paylaşın lütfen.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir