Redsn0w iPhone iPad iPod Touch Jailbreak ve Güncel Sürüm

Blogumuza göstermiş olduğunuz yoğun talep ve zaman içinde değişik iPhone iPad ve iPod Touch jailbreak programlarının olması sebebi ile ulaşmak istediğiniz bilgiye erişmekte zorluk çekebileceğinizi düşündük. Üstelik her bir jailbreak programının da yine kendi içinde değişik sürümlerinin çıkması nedeni ile bu karışıklık zaman için de daha yoğun bir biçimde olacağı kanaatine vardık. Bu nedenle de jailbreak uygulamalarının daima en son sürümünü ve bilgisini bulabileceğiniz ayrı bir kategori açma ihtiyacı hissettik. Böylece Redsn0w jailbreak konusundaki en yeni jailbreak sürümünü daima bu başlık altında bulabileceksiniz. Sürekli güncel tutacağımız bu başlık altında sadece redsn0w jailbreak programının sürümlerini ve anlatımını takip edebilirsiniz.

redsn0w.png

Bu konu altından hem Redsn0w jailbreak sürümlerini takip edebilecek hem de bu jailbreak metodu ile ilgili merak ettiğiniz özelliklerini bu başlık altından sizlere sunacağız. İsterseniz söze basit anlamı ile jailbreak nedir? sorusunun yanıtını vermekle başlayalım; Öncelikle unlock ihtiyacı olan bir cihaz kullanıyorsanız Sn0wbreeze ijailbreak ile yapmanızı tavsiye ederiz.

Jailbreak Nedir?

Her jailbreak programı gibi amaç iPhone, iPad iPod Touch, Apple TV gibi cihazların üretici firma Apple tarafından koyulmuş olan sistem kilidini açmaktır. Jailbreak, hacker’lar tarafından iPhone, iPad, iPod Touch, Apple TV gibi cihazların sistem açıklarını bulmak ve bu açıklardan faydalanılarak geliştirdikleri exploit uygulamaları üzerinden sistem kilidini kaldırmak olarak izah edilebilir. Böylelikle cihazlarınızın sistemine bazı programlar ile erişimini sağlayabilir ve istediğiniz müdahaleyi yapabilme imkanına sahip olursunuz. Bu müdahalelerin başında sim kilitli cihazların sim kilidini açmak (unlock) ve uygulama, müzik, video ve tüm dosyaları iTunes dışında özgürce yüklemek gibi işlemlerin önünü açmış olursunuz.

Temel olarak jailbreak’in amacı bu olup crack diye tabir edilen ve ücretli uygulamaların bedava yüklenmesini sağlayan sistem kilidi kaldırma işlemidir. (crackli uygulamaları kullandıktan sonra beğendiğiniz uygulamaları satın almak etik açısından da hak ihlali açısından da daha uygun bir davranış olacaktır.)

Redsn0w ile Jailbreak Nasıl Yapılır?

Not: Öncelikle aşağıdaki anlatımda eski sürüm adını görmeniz sizi yanıltmasın, metodda ve jailbreak uygulamasında değişiklik olmadığından sürümlere özel farklı anlatımlar hazırlama gereği duymadık. O nedenle sürüm numarasını dikkate almayın, siz en son sürüm iOS ile uygulayabilirsiniz.

Temel anlamda redsn0w ile jailbreak yapma şekli standart olmakla beraber redsn0w’un yeni bir sürümü yayınlandığında o sürüme bağlı olarak arayüzde değişiklikler arzedebilir. Bunu da düşünerek sizlere yazımızın bundan sonraki aşamasında yapacağımız en güncel anlatımı ilerleyen zamanlarda da güncelleyerekhem konunun hem de redsn0w jailbreak uygulamasının anlatımını güncel tutacağız.

Redsn0w Jailbreak Sürümleri:

Redsn0w Jailbreak Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki bağlantıdan güncel Redsn0w jailbreak uygulamasını indirdikten sonra uygulamamızı çalışırıyoruz.

redsn0w Jailbreakredsn0w Jailbreakredsn0w Jailbreak

Resim 1: Yukarıdaki resimlerde görebileceğimiz gibi Redsn0w’u çalıştırdık, “Jailbreak” butonuna tıklayarak jailbreak aşamalarına geçiş yapıyoruz.

Resim 2: Bu aşamada cihazımızı DFU moduna alacağımızı bildiren ekran gelecek, bu aşamada cihazımızın kapalı konumda olması gerekiyor. Her şey tamamsa  “Next” butonu ile devam ediyoruz.

Resim 3: Cihazımızın açma kapama düğmesine 3 saniye kadar basılı tutuyoruz.

redsn0w Jailbreakredsn0w Jailbreakredsn0w Jailbreak

Resim 4: Açma kapama düğmesinden elimizi çekmeden ana ekran menü tuşuna (home butonu) da aynı anda basıyoruz ve 10 saniye kadar bu durumda bekliyoruz.

Resim 5: Şimdi parmağımızı açma kapama düğmesinden çekiyoruz ama ana menü tuşuna basmaya devam ediyoruz. Ta ki ekranda bir şeylerin yüklenmeye başladığını gösteren bir yükleme durumuna gelene kadar… Bu andan sonra parmağımızı ana ekran tuşundan da çekebiliriz.

Resim 6: Kısa bir yüklemenin ardından bu ekrana gelmiş olacağız ve “Install Cydia” kutucuğunu işaretleyerek “Next” butonuna basıyoruz.

Artık Redsn0w jailbreak işlemi otomatik olarak başlamış olacak. Tüm işlemler bittiğinde eğer indirmiş olduğunuz Redsn0w jailbreak uygulaması “Tethered” olarak tanımlanmışsa jailbreak sonrası yapmamız gereken bir işlem daha olacak. Onu da aşağıdaki anlatımda görebilirsiniz.

IPSW Dosyası Göstererek Jailbreak Yapma!

Redsn0w’un yeni sürümleri cihazınızın sürümünü jailbreak aşamaları boyunca otomatik olarak tanır. Ancak bazı durumlarda otomatik olarak tanıyamaz ve iOS firmware restore dosyasını Redsn0w’a göstermeniz gerekir. Bu durum genelde örneğin; Redsn0w’un mevcut sürümü iOS 5.0 içindir ama aynı uygulama iOS 5.0.1 sürümünü de jailbreak yapabilmektedir. Bu durumda iOS 5.0 yükleyecekmiş gibi bu sürüme ait restore dosyasını gösterecek ama iOS 5.0.1 sürümlü cihazımızı jailbreak yapacağızdır. Bir nevi jailbreak uygulamasını yanıltmış olacağız. Zaten bu türden gereksinimler mevcut redsn0w güncel haberinde size bildirilir ki bu direktifler şerçevesinde yine bu yola başvurulabilir. Hazırsak bu işlemin de nasıl yapıldığını resimlerle inceleyelim;

Select IPSW Select IPSW Select IPSW

Select IPSW Select IPSW

Resim 1: Redsn0w uygulamamızı çalıştırdık ve “Extras” butonuna basarak ekstra özellikler kısmına giriyoruz.

Resim 2: “Select IPSW” butonuna tıklayarak restore dosyamızı seçeceğiz.

Resim 3: Bilgisayarımıza daha önceden indirdiğimiz restore dosyasını seçiyoruz.

Resim 4: “Tamam” butonuna basıyoruz ve devam ediyoruz.

Resim 5: İşlem tamam “Back” butonuna basarak sayfamızın başındaki jailbreak aşamalarını uygulayarak seçilen restore dosyası üzerinden jailbreak’e başlamış olacağız.

Tethered Jailbreak’te Just Boot Nasıl Yapılır?

Tethered jailbreak metodu cihazımızın şu yada bu nedenle kapanıp açıldığında bilgisayara bağlamaksızın açılamadığı metoddur. Bu durumda cihaz elma simgesinde takılı kalır ve cihazı yeniden normal bir şekilde başlatmak için Redsn0w uygulamasına bağlayarak “Just Boot” yapılması gerekir. Bu işlemin nasıl yapılacağını da sizlere anlatmaya çalışalım.

Redsn0w ile Just Boot Nasıl Yapılır  Redsn0w ile Just Boot Nasıl Yapılır

Resim 1: Redsn0w uygulamasını çalıştırıyoruz ve “Extras” butonuna tıklıyoruz.

Resim 2: Redsn0w’un ekstra özelliklerinin olduğu alandayız, burada “Just boot” butonuna tıklıyoruz.

Redsn0w ile Just Boot Nasıl Yapılır  Redsn0w ile Just Boot Nasıl Yapılır

Resim 3: Bu aşamada cihazımızı yine DFU moduna almamız gerekecek, jailbreak anlatımında az yukarıda DFU modu anlatıldığından tekrar anlatma gereği duymadık. İlk anlatımımızda jailbreak adımlarında 2. resimden itibaren DFU moduna nasıl alacağınızı görebilirsiniz.

Resim 4: Artık Just boot işlemi de başlamış ve cihazınızda ananas simgesinin geldikten sonra açılmış olduğunu göreceksiniz. Just boot işlemini cihazı her kapatıp açtığınızda tethered jailbreak olduğundan tekrarlamak gerekeceğini unutmayın.

Sim Aktivasyonu (Hactivation) Nasıl Yapılır?

Yurtdışından gelmiş cihazlarınız eğer beraberinde alındığı ülkenin şebekesine ait sim kart ile gelmemiş, orjinal sim kart elinizde yoksa bu durumda sürüm yükseltmelerinde veya restore sonrası cihazı iTunes’e bağlayarak aktifleştiremezsiniz. Bu durumda imdadımıza yine Redsn0w uygulaması yetişir ki aşağıda sim kart aktivasyonu gereken cihazları nasıl aktifleştireceğimizi göreceğiz. Eğer Redsn0w ile cihazınızı jailbreak yapmışsanız zaten aktivasyon işlemi de aynı anda yapıldığından bu işleme gerek yoktur, cihazınızı jailbreak yapmadan aktivasyonunu yapmak ve öyle kullanmak isteyebilirsiniz ki ne şartta olursa olsun işlem aşağıdaki adımlarda olduğu gibi gerçekleştirilebilir.

Birinci Adım: Cihazımızı kapalı konuma getiriyoruz ve yazımızın başındaki Redsn0w jailbreak işlemlerini, jailbreak yapacakmış gibi uyguluyoruz.

redsn0w Jailbreak

İkinci Adım: Yukarıdaki resimdeki yere geldiğimizde fonksiyonların karşısında seçili olan kutucukları temizliyoruz. Hiç birisinin seçili olmaması gerekiyor ki amacımız sadece aktivasyon yapmak. “Next” butonu ile işlemi başlatıyoruz. İşlemlerin sonunda cihazımız aktivasyonu tamamlanmış olarak açılacaktır. Eğer cihazımızın hactivasyon ile alakalı sorun yaşaması durumunda Redsn0w ile yine buraya kadar ilgili işlemleri yapıp “Deactivate” yaparak da aktivasyon işlemini sıfırlayabiliriz.

Redsn0w Jailbreak Nasıl Yapılır (Video)

Bu video ile Redsn0w jailbreak uygulamasının nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz. iOS 5.0 üzerinden yapılmış bu anlatım ile Redsn0w’un nasıl kullanılacağı ve tethered jailbreak’te just boot işlemi ile DFU mod adımları hepsi bir arada anlatılıyor.

Güncelleme: Redsn0w’un son sürümü olan Redsn0w 0.9.9b9 sürümü ile iOS 5.0.1 tethered jailbreak yapacak olanların Redsn0w’un uyumsuz olmasından dolayı iOS 5.0 ipsw dosyasını göstermelerine gerek kalmamış olup direk jailbreak aşamalarına geçebilirler. Bu sürümde iOS 5.0.1 otomatik olarak tanınır ve direk tethered jailbreak adımlarına geçilebilir.

425 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir