ABD Mahkemesi Samsung’u Patent İhlalinden Suçlu Buldu

Dün Samsung‘un ülkesi Güney Kore’den gelen ve orada açılıp sonuçlanan Samsung, Apple patent ihlali davası sonuçlanmış ve ayrıntılarını sizlerle Samsung ve Apple’a Güney Kore Mahkemesinden Ceza konusu ile de paylaşmıştık. Bugün de ABD’nin Kaliforniya şehrinde Apple tarafından açılan bir diğer patent (bir çok patent için) davasında mahkeme Samsung’u suçlu bularak büyük maddi ceza verdi. Davanın konusu kapsamında Apple bir çok patent üzerinden Samsung’a dava açmış ancak mahkeme tüm patentlerin ihlal edilmediği, ihlal edilen patentler için de Samsung’a 1 Milyar dolar ceza verdi. Apple Samsung’dan ihlal edildiği ileri sürülen patentler için karşılık olarak 2.7 milyar dolar talep etmiş ancak ihlal iddiasının bir çok patent için de reddedilmiş olduğu bildirildi. İki telefonun patent ihlali kaspamında olduğunu değerlendiren mahkeme Galaxy Tab ürününü ise tasarım konusunda Apple’ın patentini ihlal etmediği kararına vardı.

Apple ve Samsung

Verilen bu ceza sadece ödenecek ceza miktarı olup cezayı gerektiren ürünlerin de satışının Amerika’da yasaklanması ile beraber Samsung‘un Apple ile anlaşmaması durumunda şirketin maddi kaybının çok daha büyük olacağı açıklanıyor.

9to5mac blogunda yer alan haberde Samsung’da kendi ürünlerinin Apple tarafından patent ihlali yaptığı konusunda itirazının da değerlendirildiği duruşmalar sonucunda bu iddia mahkeme tarafından reddedildi. Yukarıda Apple tarafından mahkemeye sunulmuş olan delillerden bir tanesini olan resim Samsung ile Apple ürünlerinin benzerliğini ortaya net bir şekilde koyuyor.

Mahkeme sonrası Samsung’dan yapılan açıklamaya göre kararın Apple için kazançlı ancak Amerikan halkı için bir kayıp olduğu ve insanların özgürce seçme haklarının bu kararla ellerinden alındığı şeklindeki yorumun ne kadar tutarlı bir açıklama olduğu tartışılmakla beraber gözler bir çok ülkede açılmış olan diğer patent davalarına çevrildi.

Blog’umuza ait son güncellemeleri Twitter veya Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir