Akıllı Telefonlarda Güvenliğe Dikkat

Eskiden telefonlar akıllı değildi hiçbir sıkıntımız olmazda. Konuşur, mesajlaşır, telefonumuz destekliyorsa resimli mesajlar gönderirdik birbirimize. Fakat son yıllarda telefonların akıllanmış olması, onların da bilgisayarlarımız gibi her türlü tehlikeye açık hale gelmelerine sebep oldu.

akıllı telefonlar

Günlük hayatımızın en önemli parçası haline gelen, otobüste, metroda, yolda, arabada her yerde sürekli elimizdeen düşmeyen telefonlar, başımıza dert açabilecek önemli sorunlara sebebiyet verecek hale geldiler. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar, telefonlarımızda tuttuğumuz kayıtlarımızın ve verilerimizin istenmeyen programlar tarafından kötü amaçlı kişilerin eline geçebileceği yönünde birleşiyor.

Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, hayatımızı kolaylaştırmasının yanında tehlikelere de yol açabiliyor. Telefonlara yüklenen üçüncü parti uygulamalar sayesinde elektronik postalarımızı okuyabiliyor, banka işlemlerimizi yapabiliyor hatta kredi kartı bilgilerimizi kullanarak online olarak alış veriş yapabiliyoruz. Bu da akıllı telefonlarımızı bvir nevi cep bilgisayarı olarak kullandığımız gerçeğini gözler önüne seriyor. Durum böyle olunca akıllı telefonlarımız kötü amaçlı kişilerin ve yazılımcıların ilgisini de doğal olarak üstlerine çekiyor.

Almanya KRV polis bürosu’nda çalışan bir memur olan Christian Martinek tarafından yapılan açıklamada, cep telefonlarının bilgisayarlar kadar önemsenmediğini, durum böyle olunca telefonlarımızın büyük risk altında olduğu belirtildi. Keza yeni nesil akıllı telefonlar hem fiyat hem de özellik olarak byüksek performanslı bilgisayar ayarında. Telefonunuza isteğinizle veya istediğiniz dışında (jailbreak veya root yöntemi ile) yüklenen programlar bilgilerinizi çalıyor ve gerek önemli bilgilerinizi çalıp kullanarak, gerekse şantaj yoluyla bu bu bilgileri korsanlarlar tarafından kullanılıyor. Tabi uygulamalar içindeki reklamlara da dikkat etmekte fayda var.

Özellikle ücretsiz uygulamalarda bu tarz problemlerin sıkça karşılaşıldığına dikkat eden Martinek, güvenilir olarak görmediğiniz ve kaynağı belli olmayan uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Uygulamaları kullanmadan önce kullanım şartlarını dikktalice okuyup, gerekli araştırmaların yapılmasında fayda olduğu ise yadsınamaz bir gerçek.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir