Alexa

Kim ne derse desin webmaster’lar için vazgeçilmez bir sistemin adıdır Alexa, bu sistemde, tüm dünya üzerindeki sitelerin belli bir ziyaretçi, sayfa gösterimi, sitelerin dünya ve yerellerindeki sıralamasını veren bir sistemdir. Her ne kadar türkiyedeki kullanıcılar bu konuyu çok çok önemsemese de aslında “Page Rank” dediğimiz o sihirli kelimeye etkisinin en azından webmasterlar’ın tecrübelerine dayanarak rahatlıkla söylemek mümkün.

Alexa, sitenize ait olan son 3 aydan başlayarak aldığı tüm trafiği listeler ve bu sistem Türkiye’deki gibi değil aksine dünyada çok önemsenen bir sistemdir. Hal böyle olunca, sitelerini satmak isteyenlerin bu ilanlarında sık sık Alexa Rank değerini verdiklerini görürsünüz. İsterseniz Alexa sıralamasına etki eden faktörlerin neler olduğuna ve bu faktörlere göre yapabileceğiniz çalışmalara göz atarak en azından bu kriterleri yerine getirerek Google’ın referans aldığı faktörlerden bir tanesi olan Alexa kriterlerini de anlamaya çalışalım. Böylece sitenizin arama motorlarında yükselmesi için yaptığınız çabalara ek olarak PR değerinizin arttırılması amacına yönelikte bu uygulamaları yapıp karşılığını yüksek PR olarak almak şaşırtıcı olmayacaktır sizler için.

Bildiğiniz gibi, Alexa sitelerinize ekli her hangi bir kodu olmadığından dolayı belki bu verilerin kesin doğruluğu tartışmalı olabilecektir ki bu konuda atılacak ilk adım, Alexa Widget‘ini sitenize eklemenizdir, sitenizin tasarımına uygun olan bir boyuttaki wigdet’i sitenizin adını yazarak alabilir ve bu html kodu sitenize eklediğinizde en azından günlük ziyaretçi ve sayfa görüntüleme istatistiklerini Alexa’nın daha doğru olarak almasını sağlayarak ilk adımı atabilirsiniz. Dünyada Alexa’nın çok daha yaygın olduğunu belirtmiştik, buna dayanarak bir çok webmaster’ın veya bu konulara merakı olan kullanıcıların tarayıcılarına eklenen Alexa Toolbar‘ını yüklemeleri daha yaygındır. Ki bu araç çubuğu sayesinde en azından sizler kendi sitenizle ilgii çok daha fazla uğraştığınız için Alexa Rank değerine katkısı çok olacaktır.

Hatta bu Alexa Toolbar’ı sitenizin ziyaretçilerine de önererek sitenizi bu toolbarla ziyaret etmeleri bu sırılamada çok büyük etkenlerden bir tanesi, hatta en önemlisi olacaktır. Böylelikle Alexa sıralamasında çok daha hızlı yükselecek ve bu sayede gelecekteki Google Page Rank değerine olumlu katkılarını da bu şekilde görebileceğinizi düşünerek bu sistemden uzak kalmamanızı tavsiye ediyoruz. Örnek verileri görmek için buradan sitemize ait Alexa verilerine ulaşabilirsiniz.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir