Alexa Ne Kadar Önemli

Alexa aslına bakılırsa bir webmaster için, reklam alacak veya verecek olanlar için bir çıkış noktası olması açısından çok önemlidir. Bu alanda website’ler hakkında olası en doğru sıralamayı veren, sitenizin son üç aylık periyodundan başlayarak sitenizin aldığı ziyaretçi trafiğine göre işleyen bir sıralama mekanizmasının adıdır Alexa. İşin içine reklam alanlar ve verenler girdiğinde de bu sistemin yoğun bir biçimde suistimal edilmesi de otomatikman kaçınılmaz olur ki bu yazımız içinde bu suistimal örneklerini de bulacak, sizlerde içinizde benim gibi düşünerek “Alexa artık güvenilir olmaktan çok uzak mı?” sorusunu kendinize sıkça sormaya başlayabilirsiniz.

Ülkemiz dışında ve bir çok avrupa ülkesi başta olmak üzere reklam verenlerin dikkat ettiği, yahut reklam almak isteyenlerin, reklamları alacakları sitelerin ziyaretçi trafiğini,  gerek ülke gerekse de dünya bazındaki sıralamasını gösteren bu sistemi vasıtasıyla belirlerler. Yani hem reklamı almak isteyen hem de reklamı vermek isteyenlerin önüne koyulan en önemli istatistiklerdendir. İnternetin yayılması ve gelişimi ile paralel olarak ülkemizde de Alexa önemli bir yere gelmeye başladı, bu konuda reklam alanlar, reklam verenler bu konu ile ilgili bilinçlendirmesi ile beraber reklam verenlerin önemsediği bir kriter haline ülkemizde de geldi. alexaHal böyle olunca daha önce de belirttiğimiz gibi bunu suistimal edecek olan insanların da artışı ile beraber bu sistemin ne kadar amaca uygun yahut ne kadar doğru çalıştığı konusunda şüpheler de bu konuda samimi olan insanları düşündürmeye başladı.

Çünkü bu veriler aslında çok da kolay yollarla manipule edilebileceği gerçeği karşısında otomatikman Alexa’nın istatistik alanında sağlam bir kriter olması yolunda da engel teşkil ediyor. Çünkü ben de dahil olmak üzere bir çok webmaster Google Pagerank unsurunda alexa verilerinin de katkısı olacağı kanaatindeyim. Ancak yine kendimi Google yerine koyduğumda da, bu kadar kolay manipule edilebilen bir sistemi ben kriter olarak alırmıydım? sorusuna da aynı şekilde olması gereken yanıtı ile “hayır” diyebiliyorsam, düşünme yeteneği benden çok daha kabiliyetli olan Google yöneticilerinin de demesi gayet doğaldır. O zaman da Alexa otomatikman en azından Google Pagerank Algoritmasına ait çorba da bir malzeme olmaktan uzak gibi gelmesi de doğal olmuş oluyor.

Aslında bu mantığın çok düz olduğu düşünülebilir ancak aşağıda sayacağım ve Alexa’da ciddi istatistiki yükselmeler sağlayan metodları görünce sanırım bu konuda sizinde kafanızda şüpheler oluşacaktır. Aslında bu yöntemler bilinmeyen şeyleri içermiyor, bunu uygulayan ve haksız rekabete yol açılmasını sağlayan bir çok webmaster bu ve benzeri yöntemleri uzun zamandır kullanıyor. Zaten yazımızın amacı bu yöntemleri kullanmaksızın ilerlemeye çalışan ve bu işlerle yeni tanışanlar için. Ancak bu yöntemlerin paylaşılması buna teşvik anlamına gelmez bilakis sistemin zaaflarını ve verilerinin ne kadar önem arzedebileceğini değerlendirmek açısından doneler olarak düşünülebilir.

  • Alexa sisteminin doğru istatistik verebilmesi için sitenizi ziyaret edecek olan kullanıcılarının hemen hepsinde Alexa Toolbar‘ı dediğimiz araç çubuğunun yahut Alexa Widget‘inin yer alması gerekir ki, bu şekilde sitenizin ve sayfalarının kaç kez ziyaret edilebildiği anlaşılsın. O zaman bu açıdan bakarsak alexa’nın sizi doğru değerlendirebilmesi için en azından herkesin tarayıcılarında alexa araç çubuğu yüklü olamayacaksa da sitelerin üzerine koyulan alexa widget’i bu konuda sizin sitenizle alakalı olarak verilerin daha doğru sayılması anlamına gelecektir. Bunun doğal sonucu olarak da belki de sizden daha fazla hit alan ve ziyaret edilen bir sitede alexa widget’i olmayıp sizin sitenizde var olması örnekteki diğer siteden daha fazla alexa rank değeri almanızı sağlayabilir.
  • Kendi sitelerinizle çok uğraşacağınız ve sık sık kontrol edeceğiniz için Alexa Toolbar (araç çubuğu) yükleyeceğiniz tarayıcıdan bu işlemleri yapmanız otomatikman size olumlu katkısı olacaktır. Alexa kendi araç çubuğu yüklü tarayıcılarla ziyaret alan siteyi önemsemesi ve bunun üzerinden gelen verilere göre değerlendirmesi sizin sıralamanıza da etki edecektir. Sitenizin içeriği kullanıcılarla karşılıklı iletişimi de barındıran (mesela forum gibi) bir sistem ise kullanıcılarınıza alexa araç çubuğunu yükletmekle bu sıralama değerinizi daha da üstlere çıkarabilirsiniz. O zaman bunun aksi düşünüldüğünde, bunu yapmayan ama sizden çok daha fazla ziyaretçi alan bir siteyi alexa sıralaması ve sayfa değerlerinde geride bırakabilirsiniz.
  • Alexa araç çubuğunu siteniz üzerinden yükletmek yine alexa için amiyane tabirle “güzel bir yağ çekme metodu” olacağından bunu uygulamak uygulamamaktan çok daha fazlasını getirir. Bu sebeple blogunuzda, forumunuzda veya sitenizden elxa toolbar’ını yükletmek, sizin sitenize ait linkten bu aracın yükletildiğinin alexa tarafından bilinecek oluşunun size getirileri bir hayli fazla olacaktır.
  • Alexa’da yer alan sitenizi “Reviews” menü öğesinden kullanıcılarınızı yorumlamaya teşvik etmenizin de büyük katkıları olacaktır mesela buradaki >> sayfadan sitenizi yorumlayanların fazla olması sıralamanızı da olumlu yönde etkileyecektir.
  • Alexa sıralamasını yükseltmenin bir yolu da alexa değeri yüksek olan sitelerden ücretli veya ücretsiz link almaktır.

Bu listeyi daha da uzatabilmek ile beraber bu yöntemlerin legal olan yükselme yöntemleri olduğunu biliyoruz, ancak yazımızın ana fikri dahilinde tüm bunları yapmaksızın illegal olarak da yükselebileceğiniz gerçeğini yansıtan tek bir örnek ile konumuzu sonuca bağlayalım. Fake ziyaretçi gönderme yöntemi ile alexa rank’ini uzun vadede, yavaş yavaş çok fazla kasmadan yapmak da mümkün. Sonuçta sitenizin aldığı ziyaretçi sayısıdır burada asıl etken. İşte bunu değerlendiren uyanık girişimciler bir proxy listesi kullanarak sitenize sahte ziyaretçi gönderme yöntemi ile bu sıralamaya etkili olabiliyor.

Mesela günde fazladan 500 ziyaretçi gönderilen sitede alexa değeri de buna orantılı artacaktır. Bu trafiği çok da arttırmak mümkündür ancak o zaman da anormal yükselişlerin zararı olacağından bu yöntemi acele etmeksizin ve azar azar yapanlar alexayı rahatlıkla yanıltabilmektedirler. Üstelik bu iş için online sitelerde yoğun bir biçimde mevcut, biz bu sitelerin reklamını yapmamakla beraber aslında bu ve benzeri bir çok metodun var olduğunu bile bile Google Pagerank algoritması yemeğinin içinde Alexa’nın bir tuz olabileceği ihtimalinin çok zayıf olduğunu düşünüyoruz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir