Alexa Verileri Tamamen Güvensiz

AlexaAlexa, bilindiği gibi sitelerinizin haftalık, 1 aylık, 3 aylık gibi sayfa görüntüleme ve trafik verilerinin istatiksel anlamda sunulduğu bir sitedir. Çoğu SEO ile uğraşan kişilerin yakından tanıdığı Alexa‘nın verilerini Google Arama Motoru tarafından da önemsendiği ve Pagerank gibi değerlendirmelerde bir unusr olarak Google tarafından dikkate alındığı söylenir. Ancak bu tamamen insanların tahminine dayalı ve gerçekliği de bir hayli düşük bir düşünce ki Alexa verilerinin güvensizliği bu gerçeklikten uzak oluşa destek veren bir olgudur.

Çoğu makalemde sıklıkla bahsettiğim Alexa ve verileri hakkında net bir şekilde şunu söyleyebiliriz ki “Alexa verileri tamamen güvensiz ve gerçeklikten uzak bir istatistiki bilgi sunar” Çünkü bir kaç ay içinde isteyen herkes alexa rank’lerini istediği gibi manupüle edip sıralamada ve verilerde çok daha iyi bir konuma gelebilmesini sağlayabilmektedir. Dolayısı ile herkesin müdahalesine daha doğrusu alexa’yı kandırabilmesine böyle bir imkan varken de bu verilerin google tarafından önemseneceğini düşünmek google’a haksızlık etmek olacaktır.

Bir çok webmaster sitesi ve özel bloglarda istediğiniz kadar sanal ziyaretçiyi sitenize gönderme başlıklarına şahit olabileceğiniz gibi hemen hemen tümü de doğru olan konulardır. Hatta geçtiğimiz günlerde bu yöntemlerden bir tanesi ile bloguma kendim günlük 6-7000 ziyaretçiyi belirlediğim saat aralıklarında ve belirlediğim ziyaretçi sayısı ile gerçekleştirerek sadece bir kaç günde alexa Trafik Rank verilerinde 4-5000’lik bir artışı rahatlıkla sağladım. Bazen de bu ziyaret limitini arttırarak kullandığım hosting planına bağlı olarak CPU limitini aşacak kadar anlık ziyaret alabildim. Haliyle bu alexa verilerine de otomatik olarak yansıdı.

Bu tür yollar ile alexa’yı istediğim gibi kandırarak haketmediğim yüksek rank değerlerini bilgisayarımın başında olmaksızın rahatlıkla alabilecek olduğumu canlı canlı görme imkanım oldu. Hal böyleyken bu sistemin güvenli ve ciddiye alınacak bir sistem olduğunu düşünmek hele hele google’ın bu verileri dikkate alacağını düşünmek ne ticari bakış açısına ne de mantığa ne derecede aykırı olduğunu rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Bu konuda forumlarda yukarıda bahsettiğim başlıklarla sizin adınıza bu ziyaretçi paketlerini sattıklarına ve olumlu geri dönüşlerin olduğuna şahit olmuş olabilirsiniz. Dünyada daha yaygın olmakla beraber ülkemizde de alexa verilerini öne çıkararak reklam verenlerden reklam alan özel firma ve kişilerin bu konuda bilinçlenmiş müşterilerini ikna edecekleri bir sistem olmaktan çıkan alexa, kendi algoritması üzerine daha fazla eğilmeyip bu gibi sanal trafik arttıran sistemlere karşı önlem almaması halinde gelecekte pek itibar edilecek bir site olamayacağı ortada. (ki çoğu webnaster’a göre zaten tamamen güvensiz)

Alexa’nın bu zaafından yararlanmak için uygulanan bu yöntemler her ne kadar saçma gibi görünse de bu sistemlere rağbet edenlerin fazlalığını görmek sakın sizi şaşırtmasın. Sonuçta dünya ve ülke sıralamasında çok iyi bir yerlere gelmek ve sonrasında da güzel bir reklam geliri elde etmek işten bile değil. O nedenle siz siz olun sitelerin yüksek alexa rank değerleri sizin kriteriniz olmasın. Zaman ve teknolojideki gelişmeler zamanında değer verdiğim bir sistemi (alexa’yı) da değerlerim arasından çekip aldığı için ne kadar üzgün olduğumu söyleyecek olsam da, biliyorsunuz gerçekler acıdır 🙂 O sebeple zamanında bir çok yazımda “elexa’yı önemsemeniz gerekir” gibi makalerimi okuyan arkadaşlar kusura bakmasınlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir