AlternateControls İle Android Görünümlü Butonlara Sahip Olun

Her ne kadar Apple’a ve iPhone’a biraz küfür gibi gelse de, yeni bir jailbreak tweakı bu riski göze alarak Android yazılımının kontrol butonlarını iOS platformuna taşımış görünüyor.  Bunun anlamı şu; Android cihazların ünlü geri, ana ekran ve menü butonları bundan böyle iPhone’unuzda yer alacak. AlternateControls adıyla Cydia’da yer alan tweak, iPhone’unuzun ana ekran tuşunu kullanmadan telefonunuzu kullanma amacıyla yapılmış eklentilerden bir tanesi. Yüzeysel olarak böyle düşünülecek olsa da tweakın arka planında daha başka hikayeler de var. Videoyu izleyerek (İngilizce) ne demek istediğimizi biraz daha iyi anlayacaksınız.

AlternateControls tweakını cihazınıza kurduktan sonra, bazı ayarların bulunduğu bir görünüm panelini göreceksiniz ki bu panelde birçok düğmeler mevcut. Açma kapama geçişinin yanı sıraAlternateControls tweakını üç farklı şekilde ortaya çıkarabilirsiniz: Show Touches (Dokunuşları Göster), Use Modern Colors (Modern Renkler Kullan) ve Invert Colors (Renkleri Ters Çevir). Bu seçeneklerin birçoğu açıklayıcı olsa da bize göre Modern Renkleri kullanmak bizim için daha hoş gibi geldi keza tweakı kullanırken klasik Android ilhamlı butonlarla yeni çıkan Android L tarzı butonların arasında geçiş yapıyorsunuz hissiyatı sunuyor.

Listenin diğer menüsünde aktivasyon metotları var. Basit bir parmak kaydırma hareketi tanımlayarak tweakı aktifleştirebilirsiniz. Bunun için iki seçeneğiniz var, ya sağ taraftan parmağınızı yukarı doğru kaydırmanız, ya da Activator aracılığıyla kendinize özel bir hareket tanımlamanız gerekiyor. Örneğin durum çubuğuna çift tıklayarak menünün açılmasını sağlamak işinizi görebilir.

Tweakın ayarlarında bakmaya değer başka şeyler de mevcut. Örneğin butonların nasıl iptal edileceğine ve ve dokunma ile ilgili geri bildirimlere ait bilgilere bu menüden ulaşmanız mümkün. Son seçenek de –ki bu tweakın kurtarıcı özelliği diyebiliriz- bu butonları kullanarak son kullanılan iki uygulama arasında geçiş yaparken kullanabilmenizi sağlayan bir özelliğinin olması.

AlternateControls ara yüzünü aktifleştirdiğiniz zaman, bu yazılın butonlarını ana ekran butonunun fonksiyonlarını nerdeyse iki katına çıkarmış gibi kullanacaksınız. Sağdaki butonla uygulama yöneticisini aktifleştirirken, ortadaki butona tek dokunuşla ana ekrana gidebileceksiniz. Sol butonu da tweak ayarlarından nasıl ayarlarsanız ona göre kullanabilirsiniz.

AlternateControls-2

Soldaki butona basılı tutarak son kullanılan tweakların listesini görebilir veya ayarlardan iki uygulama arası geçiş seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu geçiş seçeneği iki uygulama arası geçiş özelliği bir nevi sözde çoklu görev geçişi gibi düşünülebilir. Aynı şekilde uygulamalar arası geçiş özelliğini kullanabilmek için sağdaki butonu da basılı tutmak suretiyle kullanabilirsiniz.

Eğer uygulama arası geçiş modunu kullanmak istemezseniz, sol taraftaki butonunuz geri buton işlevi görecektir onun da kullanımında basit olarak başlangıç noktasına gelene kadar basmanız gerekmektedir. Ek olarak, ortadaki (Ana Ekran) butonuna basılı tutmak suretiyle Siri’yi aktifleştirebilir aynı şekilde çift dokunuş yaparak uygulama yöneticisini açabilirsiniz ki bu işlevleri orta tuşun iPhone ana ekran tuşu gibi çalıştığını göstermekte.

Bize göre, AlternateControls tweakı yeni bir şeyler denemek isteyen kullanıcılar için bir seçenek olabilir. Özellikle iki uygulama arasında geçiş yapabilme özelliği bu eklentinin en güzel yanlarından bir tanesi.

AlternateControls tweakı Cydia’da BigBoss reposunda 0.99 dolardan satılmakta. Başta da söylediğimiz gibi iPhone cihzınızda Android kontrolleri kullanmak biraz tuhaf ama bu da jailbreak işleminin eğlenceli yanlarından bir tanesi.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir