Altın Oran İle iPhone Fotoğrafçılığınızı Geliştirin

Bir önceki yazımızda kompozisyon kurma ile ilgili olarak ele aldığımız 3 Kuralı ile ilgili bilgiler aktarmıştık. Umarız anlattıklarımız sizin için iyi bir tecrübe olmuştur. Bu aşamada bu kuralın temeline ineceğiz ancak başlamadan önce eğlenceli birkaç şeyden bahsedeceğiz.

iPhone-Photography-Series

3 Kuralı denmesine rağmen cümlede geçen kural kelimesi çok fazla kulak asmamak gerekiyor. Bunu sadece bir yol göstericisi olarak kabul etmek gerekiyor. Bu kılavuz sayesinde ilham perisinin sizi yönlendirmediği takdirde size yol gösterici olmayı sağlar. Bütün bu kuralları uyguladığınız takdirde etkileyici resim elde edebilirsiniz ancak şunu unutmayın ki aynı zamanda eğlenmeyi de bilin, çünkü eğlence fotoğrafçılıkta tek gerçek kuraldır!

Hadi gelin hep beraber bu kuralların içine tekrar girelim.

Eminim ki daha önceleri matematiğin evrenin bir dili olduğunu duymuşsunuzdur. Bizler birer matematikçi değiliz ancak fotoğrafçılıkta gördüğümüz kadarıyla matematikçiler bunu söylerken hiç de haksız değiller. Matematiğin finansal anlamda birçok şeyi açıklamaya yardım ettiği ne kadar yadsınamaz bir gerçekse iPhone ile fotoğraf çekerken de o kadar bizlere yardım ettiği o kadar gerçektir.

Altın oranın ne olduğunu şimdiye kadar eminim ki duymuşsunuzdur. Eğer duymadıysanız Google da aratarak birçok şey öğrenebilirsiniz. Kısacası, fotoğraf amaçlı 1.6180339887 sayısına tekabül altın orana göre dikdörtgenin kenarları arasındaki fark çok fazla olmamalı veya görüntü çok fazla karesel olmamalı. Yapılan çalışmalar sonucunda en iyi dikdörtgenin 1 x 1.618 boyutunda olması gerektiği saptanmıştır. Bunun sonucunda iki önemli şey keşfedilmiş oldu, bunlar: Fibonacci dizisi ve Altın Spiral. Bu fotoğrafçılıkta ne işimize yarayacaktır biraz da bunu anlamaya çalışalım. Nesneleri bir çizgi halinde bir araya getirmek dikdörtgenin 1/3 üne tekabül etmez aslında dikdörtgenin 0.618’ine tekabül eder. Bizim burada görünen fotoğrafımız evrenle bir uyum içindedir.

Şimdi altın oranın resimlerimize etkisini inceleyelim. Bunu yapmak için Camera Awesome yazılımına ihtiyacımız olacak. Bu yazılım bize altın oranı ara yüzünde göstererek resim çekmemize olanak sağlıyor.

3kurali

3kurali

Hızlıca göz atarsak resmini çekeceğimiz alanın üzerinde altın oran çizgilerini görebiliriz. Resimde görünen Colombia nehrini çekerken altın oranı bindirme yaparak çekimi yapılmıştır.

3kurali

Şimdi altın oran hakkında daha fazla bilgi edindik ve birkaç örnekle de günlük hayatta nasıl resimler çekildiğini görelim.

3kurali

3kurali

3kurali

Tekrar söylemeyelim ki biz sadece ana hatlarıyla konuyu ele alıyoruz. Fotoğrafa yeni başlayanlar için etkili bir yol olabilir, çünkü altın oran sayesinde gözünüz iyi bir kompozisyonu yakalamada oldukça gelişecektir. 

3kurali

3kurali

3kurali

3kurali

Instagram fotoğraflarınızı #edfoto etiketiyle ekleyin, elmadoktoru kullanıcıarı çektiğiniz fotoğraflara eşlik etsinler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir