Android Hangi Verileri Otomatik Olarak Yedekler?

Android telefonunuzdaki veya tabletinizde ki birçok veri, Google tarafından otomatik olarak yedekleniyor. Peki ama hangi veriler yedekleniyor? ne sıklıkla yedekleniyor ve bu yedeklemeyi değiştirme imkanımız var mı? Bu yazımızda Android hangi verileri otomatik olarak yedekler konusuna detaylı bir şekilde değinmeye çalışacağız. Hangi verilerin otomatik olarak yedeklendiğini ve nelerin yedeklenmediğini aktarmaya gayret edeceğiz. Böylece sizde hangi verilerinizin güvende olduğunu öğrenebilir veya bazı uygulamalar için kendi verilerinizi yedeklemeyi düşünebilirsiniz.

Android hangi verileri otomatik olarak yedekler?

Google, Android telefonlarınızda yerleşik tabanlı bir hizmete sahiptir. Android’de Google’ın bir ürün olduğu için sadece tümleşik olmakla kalmaz birçok verilerinizi de otomatik olarak yedekler. Bu yedeklerinize internet üzerinden de erişebilirsiniz. Google’ın yedeklemesi hem cihazınızın verilerini güvende tutar hem de farklı bir telefona geçmek istediğinizde kayıtlarınızı daha kolay bir şekilde aktarmanızı sağlar.

Android senkronizasyon ayarları

Google’ın senkronizasyon ayarlarına ulaşmak için;

Ayarlar > Hesaplar > Google adımlarını izleyerek Gmail adresimizi seçiyoruz. Bu adımlar Android cihazınıza göre farklılıklar gösterebilir. Mesela benim elimde bulunan cihazda Ayarlar > Hesaplar & Senkronizasyon > Google adımlarını izlediğimizde ilgili senkronizasyon alanına giriş yapabiliyorum. Siz de cihazınızda bu adımları deneyebilir veya benzer kelimeleri arayarak ulaşmaya çalışabilirsiniz.

Menü aracılığıyla ulaştığımız bu bölümünde bulunan verilerinizi, Google isteğiniz dahilinde otomatik olarak yedekliyor. Zaten bu senkronizasyon bölümüne ulaştığınızda takvimler, kişiler, Chrome tarayıcı verilerinin vs. yanında senkronizasyon sisteminin açık yada kapalı olduğunu belirten bir kaydırma butonu göreceksiniz.

Kişiler, e-posta, dökümanlar ve takvimler: Android kişilerinizi çevrimiçi olarak senkronize edebilir. Bu kişilerinizi e-postanız üzerinde yani Gmail hesabınızdaki Kişiler bölümünde saklar. Aynı şekilde takvim etkinlikleriniz ve Google takvim ile senkronize edilir.

Bazı sistem ayarları: Android ayrıca bazı sistem ayarlarınızı da senkronize edebilir. Örneğin wifi şifresini ve wifi ağ isimleri gibi bilgileri tüm Android cihazlarınızdan alır ve saklar. Cihazlarınızda ki parlaklık ayarları, zaman aşımı ayarları vs. gibi birçok sistem ayarını da yedekleyebilir.

Chrome tarayıcı verileri: Android cihazınızda kullandığınız Chrome tarayıcısı üzerindeki yer işaretlerini gibi birçok veriyi senkronize ile saklar.

Google hangouts sohbetleri: hangouts kullanıyorsanız bu uygulama üzerindeki sohbet verilerinizi de aynı şekilde senkronize edip saklayabilir.

Uygulamalar: cihazlarınızda bulunan tüm uygulamaları ve satın aldığınız uygulamalar da dahil olarak verilerini Google hesabınızda saklar. Bunları yeni bir cihazda Google play’e girdiğinizde mail adresiniz üzerinden senkronizasyon yaptığınız sürece, geçmiş uygulamalarınızı ve satın aldığınız uygulamalarınızı tekrar cihazınıza indirebilirsiniz. Burada sadece Google uygulamaları değil 3 taraf uygulama verilerini de aynı şekilde saklar ve senkronize eder.

Akıllı kilit (Google Smartlock) şifreleri: Google smartlock üzerinden cihazlarımızla kullandığımız birçok şifreyi kaydedebiliyoruz. Tabi ki bu tür şifreleme verileri de aynı şekilde senkronizasyona tabii olarak Google tarafından saklanıyor.

Google fotoğraflar ve WhatsApp fotoğrafları: Cihazınızda Google Fotoğraflar kullanıyorsanız Google sunucularında yedekleyebilirsiniz. Ancak daha çok kullanılan bir uygulama WhatsApp verileri de Google Drive üzerine yedeklenebiliyor. Bu whatsapp yedeklemesi için whatsapp ayarlar menüsünden yedekleme takviminizi belirlemeniz gerek. Tabii bu yedeklemeler tamamen Google Drive kapasitenizle alakalıdır. Yani Google Drive da yeterli yeriniz varsa yedeklemeler de devam eder.

Google Android’de neleri yedeklemiyor?

Google senkronizasyon Android üzerinden birçok halkalı ilçesi verinizi senkronize edip yedekleyebiliyor. Ama yedeklemediği şeylerde var;

SMS mesajları: Android varsayılan olarak Metin mesajlarınızı yedeklemiyor. Eğer SMS mesajlarının yedeği sizin için önemliyse bu konuda biraz araştırma yaparak yedeklemelerini sağlayabilirsiniz.

Google Authenticator verileri: işte burası önemli. Bildiğiniz gibi birçok büyük internet sitesi çift adım doğrulama sistemi olarak Google authenticator desteği sunuyor. (Kullananlar zaten ne demek istediğimi anlamışlardır.) İşte bu veriler güvenlik nedeniyle senkronize edilmiyor. Eğer Android cihazınızın başına bir şey gelirse veya yeni bir cihaz üzerine direkt kurulum yapmayı isterseniz bu verileri Google yedeklemediği için çift adımlı doğrulama işlemini gerçekleştiremezsiniz. Bunu kullanılan internet siteleri bu tür durumlar için SMS gönderimi yapabiliyorlar. Ya da Google authenticator üzerinden kurulum yaparken size verilen güvenlik şifrelerini bir yere kaydetmiş olmamız gerek. Bu tür durumlarda bunları kullanabilirsiniz.

Bazı özel ayar ve güvenlik verileri: Yine Google cihazlarınızda kilit ekranı şifresi, Bluetooth şifreleri ve kullanıcı parmak izi gibi güvenlik içeren özel ayar verilerini senkronize usulü saklamıyor.

Bu nedenle cihazınızı sıfırlamadan önce veya satmadan önce bu tür verileri manuel olarak yedeklediğinizden emin olunuz.

Yedeklemelerin Gri Alanı

Bu gri alan meselesinin ne olduğunu bazılarınız biliyordur. Yukarıda açıkladığımız yedeklenebilir veriler ve yedeklenmeyen verileri size sunmuştuk. Bir de bunların arafta kalmış yani yedekleniyor da yedeklenmiyor da diyemediğimiz bir gri alan var. (Bu gri yalan meselesi birçok şeyde de duyabileceğiniz bir tabir aslında.)

Oyun ilerlemeleri ve yedekleri: Google, Android kullanıcılarına oyun verilerini yedekleme imkanı sunuyor. Ancak bu özellikten faydalanabilme imkanı bazı oyunlar için mümkünken bazı oyunlarda da maalesef kullanılamıyor. Bu nedenle bu tür oyun ilerleme verilerinizde manuel yedeklemeyi düşünebilirsiniz.

Uygulama ayarları: Yukarıda bahsettiğimiz uygulama verileri sadece uygulamaların dış yedekleme imkânını size sunuyor. Uygulamaların içinde bulunan ayarları sizin için senkronize usulü yedeklemiyor. Bu nedenle bazı uygulamalar verilerinin manuel olarak Google drive’a yüklenmesini oyun içerisindeki menüden mümkün kılabiliyor. O da kullandığınız uygulamanın bir imkanı diyebiliriz.

Tam telefon yedeklemeleri (Full Backup)

Yukarıda saydığımız tüm özelliklerin dışında kalan veya yedeklenmeyen şeyleri de yedeklemek istediğinizde farklı seçenekler mevcut. Yani ben cihazımdaki her şeyin tamamen yedeğini almak istiyorum dediğiniz de bunun için bazı uygulamalar var. Google Play üzerinden indirebileceğiniz uygulamalarla cihazınızdaki full yediği alabilmeniz mümkün.

Titanium backup: Google Play’de ücretsiz bir sürümünü bulabilirsiniz ama tam kapsamlı bir yedekleme için yaklaşık 6 dolar değerindeki pro sürümünü satın almanız gerek.

LAKİN!!! şunu unutmamak gerek ki full backup (tam yedekleme) işlemleri root erişimli cihazlar üzerinden yapılabiliyor.

Android gizli lokal yedekleme özelliği: Android’e root gerektirmeden full backup alabilmeniz de mümkün aslında. Bunun için cihazınızı bir bilgisayara bağlayıp bir dizi kod çalıştırmanız gerekiyor. Uzun bir işlem olduğu için belki bunu da bir başka yazımızda aktarma fırsatı bulabiliriz.

Android Hangi Verileri Otomatik Olarak Yedekler? öğrenmiş olduk. Arka Planda Android Uygulamaları Nasıl Kapatılır? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir