Apple 2013 son çeyrekte 57 milyon iPhone satmış mıdır?

Apple son çeyrekte 57,5 milyon gibi yüksek bir sayıda iPhone satmış olabilir. En azından tahminin Sanford Bernstein analisti Toni Sacconaghi Jr. ‘dan geldiğini söyleyelim.

2014 yılı ilk çeyreğinde yol alırken geçtiğimiz yılın son çeyreğine ait rakamlar da yavaştan duyulmaya başlanıyor. Apple cephesinden henüz bir açıklama yok. Ancak bu pazartesi Wall Street yatırımcısı notlarına, geçtiğimiz yılın son 3 ayında Apple’ın 55 milyon civarında iPhone satmış olma beklentisini yazmış. Beklenen rakam biraz yüksek gibi görünse de gerçekleştirdiği iki yeni ürün tanıtımıyla (iPhone 5S ve 5C) bu rakamı yakalaması da imkansız değil.

Belirtilen rakamların bir küçük analizini önceki yıllardan yaparsak; Apple 2012 yılı son çeyreğinde 47.8 milyon iPhone satmıştı. Yani bu rakamın %20 oranla artırılması gerekiyor. 2013 yılı 3. çeyreğinde ise 33,8 milyon iPhone satıldığını göz önünde bulundurursak da %70 oranında artırması gerekiyor. Ancak bu %70 artırmayı düşünürken yeni tanıtılan iPhone’ların da son çeyrekte olduğunu unutmayalım. 😉

iPhone

Bunun yanısıra iPad‘in satışı konusunda yapılan analiz 23,5 milyon olduğu yönde. Yani 26 milyon satış bekleyen Wall Street tahminlerinin altında. Tablet konusunda Apple, Ucuz Android tabletler karşısında güç kaybetmeye devam ediyor. Aslında ben bunu güç kaybetmek olarak isimlendirmek istemem. Çünkü satış rakamlarında bir azalma söz konusu fakat android tableriyle iPad karşılaştırmasını yaptığımızda sonuç da ortada.

2012 yılında iPad’in tabletler arasınaki satış oranı %46 iken bu rakam 2013’te %34’e gerilemiş. Ucuz Android tablet çılgınlığı giderek artıyor. Tahminlere göre artık bu üretim artışı doygunluğa ulaştı.

Apple, bu gün borsa kapanışının ardından geçen yıl son çeyreğe ait verileri açıklayacakmış. Bunu da meraklısına dipnot olarak verelim.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir