Apple iOS 6 ile UDID Sisteminde Değişikliğe Gidiyor

Apple, Çoğu iOS cihazı kullanıcısı için pek bir şey ifade etmeyen ancak önemli bir tanımlama olan UDID sistemini mercek altına aldı. UDID nedir kısaca ifade etmemiz gerekirse eğer, iOS sisteminde cihazınızı tanımlayan benzersiz numara/harf kombinasyonudur. Her cihazın kendine özel bir UDID numarası vardır ve cihazınız bu numara üzerinden tanımlanır. 40 hex karakterinden oluşan UDID numarası harf ve numara kombinasyonu şeklinde verilir. Cihazınızın UDID numarasını görmek için cihazınızı bilgisayarınıza bağlayıp iTunes’u açtığınızda ortadaki ekranda cihaz bilgileriniz yer alır burada “Seri Numara” yazan yere tıkladığınızda o kısımın değiştiğini ve farklı harf/numaralar yer aldığını görürsünüz işte bu o cihazın UDID numarasıdır. Peki UDID numarası ile ilgili ne gibi sorunlar olmuştur ki Apple bu konuda değişikliğe gidiyor olsun? Onu da yazımızın devamında inceleyelim.

Geçtiğimiz günler bir hacker grubu yaptıkları bir saldırı sonucu FBI bilgisayarlarından Apple’a ait 10 milyon UDID numarasını ele geçirdiklerini duyurmuşlardı. Bunun üzerine açıklama yapan yetkililer FBI’ın elinde böyle bir bilgi olmadığı dolayısı ile çalınmış olmasının da mümkün olmadığı söylenerek iddia reddedilmişti. Bunun üzerine hacker’lar 1 milyon UDID numarasını internette yayınlamışlardı.

UDID numarası cihazınızı sistem üzerinde tanımlamaya yaradığını belirtmiştik, bir çok uygulama geliştiricisi cihazları UDID numarası üzerinden takip etmek sureti ile hedeflenmiş reklam stratejileri geliştiriyorlardı. Sonra bu verilerle beraber reklam verenlere hedef kitlesine uygun reklam çalışmaları yapıyorlardı. Ancak bir çok uygulamanın bunu istismar ettiği noktasındaki şikayetleri değerlendiren Apple’ı bu konuda bir önlem almaya sevketti. Apple artık hem IDID numaraları algoritmasını değiştirecek hem de hem de hedefli reklam için bilgi toplama işlemine kısıtlama getirecek. Bundan böyle cihazınızın ayarlarında yer alacak olan reklam izleme seçeneğini kapalı tutmak sureti ile dilersek bilgi toplanmasının önüne geçebileceğiz.

Ad Stop

Eğer reklam izleme seçeneği kapalı duruma getirilirse reklam ağları yine hedeflenmiş reklamlar sunmak için bilgi toplayabilir. Bu seçeneğin açık olması ile beraber izlemeyi kısıtlamış olacaksınız.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir