Apple, Jailbreak’i bitiriyor mu?

Çoğu Apple ürünü kullanıcısı Jailbreak terimine aşinadır, ancak büyük bir kullanıcı kitlesi yine Jailbreak’in işleyişi hakkında pek fikir sahibi değildir. Düşünüldüğünden çok daha karmaşık bir yapıya sahip olan Jailbreak işlemleri, temelinde iOS’ta bulunan ve vulnerability adı verilen “açık”lardan faydalanarak gerçekleştirilir. Yani iOS yeteri kadar sağlam ve exploit‘lere kapalı hale gelirse, Jailbreak yapmanın bir hayalden öteye gidemeyeceği söylenebilir. En azından yurt dışından gelen haberler buna işaret ediyor.

evasion jailbreak

Geçtiğimiz hafta geliştiricilere beta sürüm dağıtımı gerçekleştirilen iOS 6.1.3; bahsettiğimiz açıklardan arınmış bir şekilde kullanıcıyla buluşacak. Bu durum da evasi0n jailbreak‘inin iOS 6.1.3’te muhtemelen çalışmayacağı anlamına geliyor. Nitekim evad3rs ekibinden David Wang konuyla ilgili Forbes dergisine yaptığı açıklamada beta olarak deneme imkanını bulduğu 6.1.3 sürümünde evasi0n’un kullanıyor olduğu 5 açıktan 1 tanesinin kapatıldığını ve evasi0n jailbreak’inin bu açıklardan herhangi birisi olmadan çalışmayacağını ifade etmiş.

Unutmadan, iPhone 4 için yayınlanmış olan Jailbreakme 3.0’ın sadece 9 günlük bir süre zarfında Apple tarafından fix edildiğini hatırlatalım. Bu durum uzun süredir jailbreak hakkında kalıcı ve kesin önlem almamış olan Apple’ın yeni politikası hakkında önemli ipuçlarını taşıyor.

Yayınlandığı ilk 4 gün içerisinde 7 milyon kez indirilme sayısına ulaşan evasi0n jailbreak, en basit ve hızlı jailbreak araçlarından birisi haline gelmişti. iOS’un yeni sürümüyle birlikte muhtemelen tarihe karışacak olan evasi0n, akıllara “Her güzel şeyin bir sonu vardır” sözünü getiriyor.

Ancak David Wang bizim kadar umutsuz değil. “Eğer ki Apple açıkların çoğunu kapatırsa, biz de sıfırdan başlarız” diyerek ne kadar kararlı olduklarını göstermiş kendisi. Apple ile hackerların arasındaki bu rekabet devam ederken, en kârlı çıkacak grup yine biz kullanıcılar olacak gibi.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir