Apple MFi Lisansı Ne Anlama Geliyor?

Yeni bir Lightning kablosu satın aldıysanız eğer, muhtemelen çoğunun MFi Lisanslı olduğunu fark etmişsinizdir. Ayrıca lisanslı ürünlerin biraz daha pahalı olduğunu da fark etmişsinizdir. İşte MFi lisanslamasının anlamı ve gerekliliği.

MFi Lisanslaması “Apple Vergisi”

Tabii ki, birçok iPhone, iPad ve Mac aksesuarları pahalı durumdadır. Sebep ne olursa olsun, Apple cihazlarınız için ultra ucuz ve lisanslı olmayan kablolar ve aksesuarlar satın almamalısınız, çünkü sonuçta size pahalı ürünlerden daha pahalıya patlayabilirler.

Neden?: Çünkü MFi Lisanslı Değiller!

MFi (Made for iPod, iPhone, iPad) lisansı, 2005 yılında iPod’ların (hacimli, 30 pimli konnektörleriyle) tüm aksesuarlarla ve şarj cihazlarıyla çalışabilmelerini sağlamanın bir yolu olarak ortaya çıktı. Unutmayın, alarmlı saatlerden arabalara kadar her şeyin yerleşik, 30 pimli konektörlere sahip olduğu bir zaman vardı. MFi lisansı almak ve iPod’a yönelik ürünleri tanıtmak için üreticilerin ürünleri Apple uyumluluk testleriyle çalıştırması gerekiyordu. Bu testler güvenlik (aşırı ısınma), dayanıklılık, aksesuar uyumluluğu ve kulaklık jakı kontrollerinini içeriyordu. Ayrıca merak ediyorsanız, üreticiler de Apple’a telif ücreti ödemek zorunda kaldı.

MFi lisanslamasının süreci bugün de hemen hemen aynıdır. Üreticiler, iPad ve iPhone aksesuarlarını (Lightning kabloları, gamepadler, Bluetooth denetleyicileri vb.) uyumluluk ve güvenlik testleri ile çalıştırırlar, Apple’a bazı telif hakları öderler ve ürün ambalajlarında kullanmak için “Made for iPhone” rozeti kazanırlar. Sonunda, insanlar güvenilir ürünler alır, üreticiler MFi lisansları etrafında kalarak Apple bazı ekstra para kazandırırlar. MFI lisanslı bir kablo veya başka bir cihazdaki her Lightning konnektöründe küçük bir doğrulama çipi vardır, bu nedenle cihazınız MFi lisanslı bir aksesuar olup olmadığını anlar.

Lisanssız Apple Aksesuarları Neden Kötüdür?

Öncelikle şunu belirtelim, tüm lisanssız Apple aksesuarları için kesin kötüdür diyemeyiz. Onaylanmamış bir gamepad veya mükemmel çalışan kulaklığınız varsa, bu iyidir! Ancak, genel olarak konuşursak, onaylanmamış Apple aksesuarları – özellikle de şarj kabloları – çöptür.

Apple’ın sahte ürün kılavuzuna hızlı bir bakış, bunu anlamanız için tek ihtiyacınız olan şeydir. Lightning kabloları gibi Apple aksesuarları da ultra özel standartlara göre ayarlanmıştır. Düzgün, mükemmel aralıklı temaslara sahip, Made for Ipod ürünleri ile tutarlı boyutlarda üretilirler. USB kablolarından farklı olarak, tüm Lightning kablolarının aynı olması gerekir.

Lightning kabloları bu kriterlere uymadığında, elektriği yanlış iletebilir veya ısı biriktirebilir. Bir iPhone veya iPad’in şarj bağlantı noktasına sorunsuz uyabilirler. Şanslıysanız, Apple cihazınızdan önce kırılır veya aşırı ısınırlar.

Kablosuz aksesuarlar ve kulaklıklar gibi diğer aksesuarlarda olduğu gibi olayın adı sadece uyumluluktur. Bu aksesuarların her durumda doğru çalışmasını beklemelisiniz. Örneğin iPhone 8’den iPhone 10’a atlarsanız, aksesuarınız hala çalışmalıdır.

Yeni Aldığınız iPhone Kılıfınız MFi Lisanslı Değil mi?

Endişelenmeyin; Bazı Apple aksesuarlarının MFi Lisanslı olması gerekmez. Apple cihazınıza (veya herhangi bir Lightning kablosuna) takılmayan telefon kılıfları ve analog gamepad’ler içinı MFi lisansı gerekmemektedir.

Düşük enerjili Bluetooth kullanan aksesuarlar da MFi programından hariç tutulur, ancak bir aksesuarın bu kategoriye ne zaman uyduğunu söylemek zor olabilir.

Bir Şarj Aletinin veya Aksesuarının MFi Lisanslı Olduğunu Kontrol Etme

Bir şarj cihazını veya aksesuarı MFi lisansı için kontrol etmek nispeten kolay bir işlemdir. Ürünün ambalajında “Made for iPhone” veya “Made for iPad” rozeti varsa, genellikle MFi onaylı olduğuna güvenebilirsiniz. Ambalajı attıysanız, ürünü Google’da veya Amazon’da arayabilirsiniz.

Apple rozeti olan bir ürünün MFi lisanslı olduğuna “genellikle” güvenebilir miyiz? Bu bir problem değil mi? Evet, bu ciddi bir problem.

Apple’ın yoğun ve seçici lisanslandırma süreci kalite ve güvenilirliği sağlamak için mükemmel olsa da, şirketleri sahte MFi ürünleri üretmeye de teşvik ediyor. Bu nedenle Apple, web sitesinde kullanışlı bir MFi arama motoru ve sahte ürün rehberi sağlamaktadır. Bir ürünün orijinalliğinden emin değilseniz, arama motorunda kontrol edin veya Apple’ın sahte ürün kılavuzuyla karşılaştırın.

Elbette, bu şarj cihazını veya aksesuarı Apple cihazınıza takıp ne olduğunu da görebilirsiniz. Onaylanmamış cihazlar iPhone’lara veya iPad’lere takıldığında, onaylanmamış ürünlerin  cihazınızla “güvenilir şekilde çalışmayabileceğini” bildiren bir bildirim görüntülenir. Bu bildirim bazen bir hatadan dolayı olabilir.

Apple USB-C’ye Geçtiğinde MFi’ye Ne Olacak?

Bildiğiniz gibi, Apple’ın yeni iPad ve MacBook’larında Lightning portları yerine USB-C portları var. Bir sonraki iPhone’un bir USB-C portuna sahip olması da beklenen bir şeydir. Bu durumda MFi programına ne olacak?

Şu an itibariyle, MFi lisanslı bir USB kablosu yok (USB-C’den Lightning kablolarına ek olarak). Ayrıca, Apple’ın web sitesi sertifikalı veya lisanslı USB-C kablolarından da söz etmiyor.

Bu, tek başına çok fazla bir anlam ifade etmiyor olabilir, ancak USB-C kablolu kulaklıklar ve HDMI (ve diğer kablolu aksesuarlar ile birlikte) alternatifi haline geliyor. USB-C daha yaygın hale geldikçe MFi’nin ortaya çıkması muhtemeldir veya program odak noktasını kablosuz iPhone ve iPad aksesuarlarına geçirebilir. Söylemesi şu an için zor. Şu an bildiğimiz tek şey Mfi Lisanslandırması’nın bir kalite işareti olduğudur.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir