Apple Phablet üretir mi?

Global pazar olarak baktığımızda phablet segmentine ait ürünlerin yaygınlaşması giderek artıyor. Satış rakamlarına bakıldığında çok ciddi bir istek söz konusu. Yani bu yöndeki talep şu an bile yeterli seviyelerde, ancak bu rakam daha da artacak gibi görünüyor. Özellikle yıllık satış rakamlarına bakıldığında bu pazar çekici bir hal alıyor.

Hali hazırda bu pazar için lider Samsung. Bu segmenti çok iyi sezdiğini ve ürünlerini ard arda çıkardığını görebiliyoruz. Hatta Galaxy Mega ve Note 3’ün tanıtımının ardından yakaladığı başarı da buna bir örnek. İnsanlar artık daha büyük ekranlı modellere yöneliyor. Çünkü bu tarz ürünler hem telefon hem de tablet ihtiyacını karşılamış oluyor. Ayrı ayrı iki cihaz almaktansa tek cihazda birleşmesi de tüketici açısından arzulanan birşey. Bu arzuya Apple cevap verir mi bilemiyoruz. Ancak rakamlar ortadayken geri durması da önemli bir sektörde olmamak anlamına gelir ki Apple’ın şu an istemeyeceği bir durum.

Apple’ın bu kategoriye girmesi de aynı zamanda kendi adına bazı tabuların yıkılması anlamına gelebilir. Zira kategorileri yıllardır Apple oluşturuyor ve lider konumda ilerliyordu. Phablet kategorisi Apple’ın mucitliğinde değil. O kategoriye girmeyi gurur meselesi yapmaz umarım. 🙂

apple phablet

Sırf 2013 yılı 2. çeyreğine baktığımızda sadece asya-pasifik arasındaki bölgeye -japonya hariç- 25 milyon phablet sevkiyatı var. Bu rakamın yarısı kadar da tablet ve yine yarısı kadar da taşınabilir bilgisayar sevki söz konusu. Bu rakamları vermekteki amaç da tablet ve taşınabilir bilgisayar sevkiyatının azalıp rakamlarını phablet’e kaydırabilmesi olasılığı. Hakeza şimdiye kadar her çeyrekte %100‘lük bir artışın yaşandığı bir sektör. Yıllık olarak %620‘lik bir büyüme sergiliyor ki gerçekten talebin bir göstergesi diyebiliriz.

Evet rakamlar böyleyken Apple’ın uzak kalması ve pazarın yarısını elinde bulunduran Samsung’a karşı bir adım atmaması yanlış olur diye düşünüyorum. Sizce de Apple Phablet kategorisine girmeli mi?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir