Apple ürünlerini en çok kendi mağazasından satma derdinde!

Özellikle iPhone için gelen satış rakamları sanıyorum Tim Cook’u düşündürüyor. Öyle ki satış rakamlarının önemli çoğunluğunun kendi mağazalarından yani Apple Store’lardan satılmasını istiyor. Bu sayede de Apple Store’ların süre gelen maharetini devam ettirme niyetinde.

Burada Tim Cook’u mutsuz eden olay iOS cihazlarının özellikle mobil operatörlerin kampanyaları aracılığıyla satılması. Bu tür kampanyaların Apple Store’dan ürün satışına balta vurduğu kanısında. Herşeyin tek elden olmasını isteyen Apple bunda da ısrarcı tavrını sürdürecek gibi. Bu şekilde davranması “yada buna satış politikaları diyelim” apple’a bence daha da fazla yara aldıracaktır. Çünkü bu şekilde Apple ürünleri daha ulaşılması zor hal alacaktır. Yaygın mağaza sisteminin olmadığı aşikar. Türkiye’de bile henüz Apple Store yokken bu tür umutsuzluklar neden oluşuyor anlamış değilim doğrusu.

Apple Store

Diyebilirsiniz ki adam Amerika için bunu öngörüyor. Öyle birşey maalesef yok. ABD’de bile Apple Store’lar fazla değil. Cazibe merkezi kılınmaya çalışılıyor ama bakalım ne kadar devam eder. Küresel ekonomi denen yapıda böyle küçük ve sayıları az mağazalarla satışın çoğunun buralardan yapılmasını beklemek biraz hayal ürünü.

Hali hazırda apple mağazalarında satılan ürün satışı toplama bakıldığı zaman %20. Bu rakamın daha da düşük olabileceğini söyleyenler bile var. Tim Cook bu rakamı yeni Apple Store’lar açarak yükseltebileceği görüşünde. Sanıyorum bu yeterli bir hamle olmayacaktır. Apple Store Türkiye için ilk mağaza da bu yıl bitmeden İstanbul‘da olur diye tahmin ediyoruz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir