Apple vs FBI tartışmasında, teknoloji şirketleri Apple’ı destekliyor

Tartışmayı bilmeyenler için kısaca özetleyelim. Amerika’da San Bernardino saldırısında 14 kişiyi öldüren bir şahıs var. Syed Rizwan Farook isimli şahsın cep telefonunda şifreli bazı alanlar mevcut ve FBI burada önemli bilgiler olabileceği gerekçesiyle mahkeme aracılığıyla Apple’ın şifreleri kırmasını talep ediyor. İlk bakışta gayet makul bir istek gibi görünüyor. Çünkü bir terörist var ve ülkenin federal polisi bu işin detaylarına ulaşmak istiyor.

Fakat Apple bu davayı temyize taşıyor ve iptalini istiyor. Kendi gerekçesi de bu tarz bir güvenlik açığı doğurursak bu emsal teşkil edebilir ve bu açık hertürlü kullanılabilir. Bu da Apple’ın güvenilirliğini ve dolayısıyla Apple kullanıcılarının güvenilirliğini düşürdüğü için kesinlikle iptal edilmesini istiyor.

Dava dünya gündemine oturdu ve bir süredir devam ediyor. Taraflar ikiye ayrıldı. Apple’ı destekleyenler var, FBI‘ı destekleyenler var. Ülke ikiye bölündü ardından dünya ikiye bölündü diyebiliriz. Çünkü çok ses getiren bir dava oldu.

Haberimizin ayrıntısına gelecek olursa; Twitter, Facebook, eBay, Google, AirBnB ve Amazon‘un da arasında olduğu 17 şirket daha Apple’a destek çıktı. Yani teknoloji devleri de bu davada Apple’ın arkasında. Lakin güvenlik açığı teknoloji şirketlerinin en önemli unsuru olduğu için böyle bir talebe karşılık vermenin şirketlerini prestijlerini ve güvenliğini zora sokacağından birlikte poz veriyorlar.

Peki siz ne düşünüyorsunuz bu dava hakkında? Herhangi bir tarafta mısınız?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir