Apple’dan 26 Yeni Patent

Apple, 2007’den bu yana savaşını verdiği multitouch dâhil tam 26 adet patentin daha sahibi oldu. Amerikan Patent kurulundan alınan patentlerin içerisinde iOS yakınlaştırma aracı, gürültü azaltma ve ürün paketleme gibi patentler de yer alıyor.

apple patent

Dokunmatik ekranlı telefonların atası olarak sayabileceğimiz İlk iPhone’dan bu yana dokunmatik ekranlarda sensörler yardımıyla kullanılan multitouch (çoklu dokunma) kullanımının patentini alan Apple’ın bu patent sayesinde çok büyük paralar kazanacağı kesin. Keza Apple geçtiğimiz yıl Samsung’la patent savaşına girmiş, Güney Kore firmasını 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Patently Apple sitesinin yaptığı habere göre Apple geçtiğimiz günlerde 26 adet daha patentin sahibi oldu. Kasım 2012’de 36 adet patent alan Apple’ın o tarihte aldığı patentlerin içerisinde Siri’nin minik mikrofonu ve Mac’te kullanılan aydınlatma konektörü bile bulunmaktaydı.

Son kazanılan .patent olan multitouchın başvurusu, 2007 yılında Apple çalışanları Steve Hotelling ve Kenneth Staton tarafından yapılmıştı. Kenneth Staton 2006 – 2012 yılları arasında donanım mühendisi olarak çalışmış, 2012 yılında Cupertino firması olan lab126’ya transfer olmuştu.

Alınan patentlerden bir diğer önemli olanı da “Loupe” özelliği. iOS işletim sisteminin bir özelliği olan Loupe, mercek gibi iOS cihazlarınızda ekranı daha net görebilmek için yapılan yakınlaştırma hareketi. (Sanıyorum burada bahsedilen özellik ekrana üç parmakla çift dokununca beliren yakınlaşma) Patentin başvurusunu 2009 yılında McCullough ve Peter Berger yapmıştı.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir