Apple’ın Başarısının Ardındaki Sır Ne?

Sıklıkla kullandığım teknoloji sitelerinden bir tanesi olan Computerworld Turkiye’de ALi Karakaya’nın yazmış olduğu bir yazı dikkatimi çekti. Özellikle Apple ürünleri konusunda ısrarcı olan bir çok insanın zaman zaman karşılaştığı standart soruların başında gelen “Apple’da ne buluyorsun? Bak şu marka artık çok güzel ürünler çıkarıyor” sözlerine (içlerinde haklılık payı olan markalar var) karşı markayı özetleyen bir yazıyı sizlerle paylaşmak adına buraya alıntılıyorum. Çoğu insan için Apple her ne kadar taassubla yönenilen bir marka olarak algılansa da aslında bu yönelişin arkasındaki gerçeklerin özeti şeklinde bir yazı olmuş. Ben keyifle okudum umarım sizler de aynı şekilde beğenirsiniz.

Apple Tutkusu

Apple iPod ve iPhone piyasaya sürdüğünde birçok kişi ne yapmak istediğini tam olarak anlayamamıştı. Oysa bugün Apple, her ne kadar zamanında PC pazarında Microsoft’a geçilse de mobil pazarın tek hakimi diyebiliriz. Peki Apple’ı bu kadar başarılı kılan şey ne? Apple ne yapıyor da, milyonlarca müşterisini sadakatin ötesinde bir duyguyla kendisine bağlıyor? İşte size 6 neden…

1. Kendileri için ürün geliştiren tasarımcılar, mühendisler

Birçok teknoloji firması elindeki teknolojiyi nasıl kullanacağından hareketle, insanların seveceklerini düşündükleri ürünleri üretiyor. Bazı mühendisler ise bir ürünü sadece üretebildiklerini göstermek için üretiyorlar. Oysa Apple’ın bakış açısı tamamen farklı: Apple’ın mühendisleri ürettikleri ürünü kendileri için üretiyorlar. Böyle olunca da o ürünler daha piyasaya çıkmadan müşteri memnuniyetinden geçmiş oluyor.

2. Kullanımı kolay ürünler

Jobs’ın vizyonu herşeyi sadeleştirmekti. Apple için, ürettiği ürün kolay kullanılabilir değilse işe yaramazdır. İşte bu bakış açısı, Apple ürünlerini tasarlayan tasarımcıların, o tasarıma uygun donanım üreten geliştiricilerin ve ürünlere kullanıcı arayüzü tasarlayan yazılımcılarının ilk günden itibaren sahip oldukları bakış açısı. Geliştirilen bütün ürünlerin kolay kullanılabilir olması, olmazsa olmaz tek ilke. Bu nedenle Apple, çok yeni bir ürün geliştirdiğinde bile bu ürünün nasıl kullanılacağını anlatmak için zaman kaybetmiyor.

3. Basit ve sade

Bugün Apple’ın bütün rakipleri, Apple ile nasıl rekabet edebilecekleri üzerine düşünüyorlar. Apple ile rekabetin yolu basitlikten ve sadelikten geçiyor. Bugün herhangi bir GSM operatörünün mağazasına girdiğinizde en az 25 farklı telefon çeşidi görüyorsunuz. Bu kadar farlı ürünü satabilmek, orada çalışanlar için dahi kolay olmuyor. Hepsi birbirinden farklı tasarım ve özelliklere sahip olan bu telefonlar, bir tek iPhone kadar cezbedici değil aslında. Çünkü iPhone tasarımı ile tüketiciyi cezbediyor ve basitliği ile ilk tercih olmayı başarıyor. 

Apple, yıllardır akılı telefon ve tablet PC pazarını domine etmesine rağmen hala farklı ürünler çıkarmıyor. Tek bir telefon, iPhone; tek bir tablet, iPad; tek bir müzikçalar, iPod.  Apple’ı bugün mobil pazarda zirvede tutan şeylerden belki de en önemlisi bu.

4. Harika bir müşteri hizmetleri servisi, harika bir mağaza deneyimi

Apple yıllar önce Apple Store’ları açmaya başladığında, birçok kişi bu fikrin Apple’ın sonunu getirebileceğini düşünüyordu; haksız da sayılmazlardı. Zira o güne kadar hiç bir teknoloji firması sadece kendi ürünlerini satmak için, milyonlarca dolara malolacak, en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş mağazalar açmayı göze alamamıştı. Oysa Apple bugün sadece kendi mağazalarından yılda 10 milyar dolarlık satış yapıyor.

Bunun nedeni elbette Apple Store’ların birer teknoloji üssü gibi olmaları. iPad alacaksanız elinde iPad olan bir satış elemanı, iPhone’da sorun yaşıyorsanız elinde iPhone olan bir teknik destek elemanı veya iPod’da müzik dinlemek istiyorsanız elinde iPod olan bir mağaza çalışanını hemen karşınızda bulunuyorsunuz. Üstelik ellerinde Apple ürünleri bulunan bu çalışanlar başka hiçbir cihaz kullanmadan bütün işlemlerini bu cihazlar üzerinden yapıyorlar, yani hiçbir şey göstermelik değil. Ödeme noktasında da, yine elinde bir Apple ürünüyle gelen görevli, sıra beklemeden kredi kartı ile ödemenizi yapabilmenizi sağlıyor. İşte bu mağaza deneyimi müşteriyi Apple’a sadık tutan en önemli nedenlerden. Bugün Apple’ın ürünlerini alanların yüzde 50’sinin yeni müşteri olmaları boşuna değil.

Aynı şekilde Apple müşteri hizmetlerini aradığınızda da, her biri bir teknoloji uzmanı olduğunu düşündünüz kişilerle konuşuyorsunuz ve biliyorsunuz ki eğer probleminizle ilgili bir kayıt oluşturulduysa, size mutlaka geri dönüş yapılacak.

5. Sadece daha iyi yapabileceğin ürünleri yapmak

İlk ticari bilgisayar ve Mac ile gelen ilk grafik arabiriminden beri, aslında Apple yeni bir ürün kategorisi oluşturmuyor. MP3 çaları Apple yaratmadı örneğin, ama en iyisini yaptı. Cep telefonunu ilk bulan şirket değil, ancak birçoğuna göre şu anda en iyisini üretiyor; tablet bilgisayarı ilk piyasaya süren şirket de değil, ancak dokunmatik ekranı ile tablet bilgisayarı yeniden icat etti diyebiliriz. Aynı şekilde online müzik veya kitap pazarına da sonradan girdi, ama çok büyük yenilikler getirerek.

Apple’ın şirket vizyonların birisi de işte bu: Daha iyisini yapamayacaksan yapma. Apple tasarımcılarından Jonathan Ive da böyle diyor: “Amacımız çok basit: Daha iyi ürünler ortaya çıkarmak. Eğer ortaya daha iyisini çıkartamayacaksak, onu hiç yapmıyoruz.”

6. Rakiplerin 2 yıl ilerisinde kalabilmek

Aslında bu özelliği Apple’ın rakiplerini en çok korkutan özelliği aynı zamanda. Örneğin Apple iPhone’u piyasaya sürdükten sonra, uzun bir zaman boyunca ciddi bir rakip bulamadı kendisine. Bugün hala halihazırdaki iPhone ile bile 2014’de kadar pazar lideri kalacağı tahmin ediliyor. Aynı şekilde iPad. Piyasaya sürülmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen rakipler hala tökezliyor. Geçen yıl tanıtımı yapılan Siri’nin de hala ciddi bir rakibi yok; bir de Apple’ın Siri’yi 2008’de satın aldığını düşünün. Yani Apple rakiplerinden en az 2 yıl ileride olmayı başararak bugünlere geldi, bu şekilde de yakın geleceği kontrolü altında tutuyor.

Elbette bu listeye bir de Apple’ın sahip olduğu nakit varlığı ile yeni ürünler geliştirmeye daha fazla kaynak ayırabilmesi ve kurduğu üretim zincirinin kusursuzluğunu da ekleyebiliriz; ki bu şekilde rakiplerinin kendisine yetişmesi ihtimalini de kısa vadede sıfırlıyor. Apple her ne kadar akıllı telefon pazarında pazar payı olarak lider olmasa da, ticarette kara bakmak esastır: Bugün Apple, akıllı telefon pazarındaki toplam karın yüzde 70’e ve tablet PC pazarındaki karın yüzde 85’e yakınını elde ediyor. Sadece bu rakamlar bile Apple’ın rakiplerden en az 2 yıl ileride olduğunu göstermesi açısından önemli.

Kaynak: Computerworld Turkiye – ALi Karakaya

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir