Apple’ın Eğitim Dünyasına Sundukları

Apple’ın yıllardır eğitim dünyası ile iç içe olduğu ve sürekli projeler üreten bir firma olduğu bir gerçek. Çoğumuz fark etmese de cihazlarımızda yüklü olan iTunes uygulaması içerisinde “iTunes U” isminde sadece üniversitelere ayrılmış bir alan var. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda çıkarttığı ve hepinizin yakından tanıdığı iBooks uygulaması sayesinde yayıncılarla da yakın çalışıyor. 

 ibooksp>iBooks 2 ve İnteraktif Ders Kitapları (TextBooks)

Her ne kadar Türkiye iBooks Store’da paralı uygulamalar ya da Türkçe kitaplar satılmasa da, ücretsiz ingilizce kitaplar sayesinde iPhone ve iPad’deki kitap okuma tecrübesini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Şu bir gerçek ki iBooks, kitap okuma alışkanlığını zor kazanan çocuklar ve ya öğrenciler için ilgi çekici bir deneyim sunmuyor. Bunun en büyük nedeni de iBooks’taki kitapların interaktif olmaması. Halbuki özellikle ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin bilgiyi daha iyi hazmedebilmesi için, okudukları şeylerin interaktif olması gerekiyor. İşte Apple, bu noktadaki potansiyle görmüş olacak ki, mevcut iBooks uygulamasını güncelleyerek iBooks 2 ismiyle yeni bir dönem başlattı. Bu yeni iBooks uygulamasında artık TextBooks (Ders Kitapları) isminde yeni bir kategori yer alıyor. Bu yeni kategorideki ders kitaplarının en büyük özelliği de interaktif olmaları. 

ibooks

TextBooks kategorisindeki bu yeni interaktif kitaplar sadece iPad’e özel. iPhone ve ya iPod Touch’larda çalışmıyor. iPad sahiplerinin bu yeni interaktif kitapları indirebilmeleri için iBooks uygulamalarını App Store’dan güncellemeleri gerekiyor. Bu interaktif kitaplar minumum iOS 5 versiyonu istiyor. Yani iOS 4.x yüklü iPad’lerde çalışmıyor. Maalesef bu interaktif kitaplar Türkiye iBooks Store’da şu an için gözükmüyor. Ancak US Store’dan Apple ID’si olan kullanıcılar indirilebiliyor. Kitaplar interaktif olduğu, yani içinde çok fazla medya (resim, animasyon, vs. video) barındırdığı için boyutları çok yüksek olabiliyor. Boyutları 1GB ile 3GB arasında değişiyor. 

 ibooks

Kitaplar içinde videolar, animasyonlar, üç boyutlu nesneler vs. gibi hareketli objelerin bulunduğundan, kitapları okumak çok zevkli. Kitapların içlerinde internet erişimi sağlayan öğeler de bulunabildiğinden, kitap güncellenmese dahi içindeki bilgiler daha kullanırken otomatik olarak güncel bilgiler sunabiliyor.

Ayrıca iPad’i yatay tuttuğumuzda sayfadaki görsel öğeler ön plana çıkarak ekranı kaplıyor. Fakat cihazı dik tuttuğumuzda ise otomatik olarak yazılar ön plana çıkıyor ve görsel öğeler sayfanın sol tarafında küçük imajlar şeklinde toplanıyor. Ancak resim ve videolar üzerinde tıkladığımızda, tam ekranı kaplayacak şekilde görüntüleniyorlar.

Bu kitapların diğer bir güzel yanı da dilediğimiz yerleri kolayca işaretlememize ve not almamıza imkan vermeleri. Hatta istersek bu not aldığımız kısımlardan çalışma kartları oluşturarak önemli konuları hızlıca kolayca tekrar edebiliyoruz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir