Apple’ın ilk bilgisayarlarından Macintosh Plus internete bağlanmayı başardı

Apple bundan tam 27 yıl önce üretmişti Macintosh Plus‘ı. O zamanki en son bilgisayar olan Macintosh Plus, aynı zamanda Apple’ın ilk bilgisayarlarından birisi. İlk bilgisayarı değil ama şu anki bilgisayar görünümüne sahip ilk bilgisayarı diyebiliriz. Çünkü daha önceki bilgisayarları tam olarak şu anki masaüstü bilgisayarlara benzemiyordu.

Bu haberin ilginç kısmı nedir diye soranlara hemen söyleyelim. Macintosh Plus üretildiğinde ortalıkta internet ve internet tarayıcısı diye birşey yoktu. Dolayısıyla bu bilgisayar ne bir kablosuz bağlantıya ne de ethernet girişine sahip değildi.

Macintosh Plus Jeff Keacher

Bu bilgisayar Apple’ın ilk tarayıcılarından MacWeb 2.0 ile internete bağlanmayı başardı. Aslında bu başarı Jeff Keacher isimli bir mühendise ait. Dünyanın en küçük bilgisayarı olarak bilinen Raspberry Pi‘yi macintosh’a bağladı ve sisteme Macweb’i kurdu. Tabiki macweb, css ve javascript olarak bilinen internet sitelerinin olmazsa olmazlarını okuyamıyordu. Mühendis Keacher buna da proxy tabanlı bir çözüm buldu. Tüm resim ve uygulamaları kaldırdı ve sadece metin bazlı olarak internet sitelerini okuyabildi. Dolayısıyla Macintosh Plus sadece yalın metin ile de olsa internete girmiş oldu.

Bu aslında kişisel bir başarı. Adam kafasına koymuş ve bunu başarmış. Bunu bu şekilde düşünmek lazım. Azmin zaferi diyebiliriz. 😉 Son olarak da bazı meraklılar için bilgisayarın özelliklerini verelim.

Macintosh Plus özellikleri:

  • 1986 yılı üretildi
  • 8MHz MC68000 işlemci
  • 4 MB bellek
  • Sİyah-Beyaz ekran (512×384 çözünürlüğe sahip)
  • Bugünkü bilgisayarlardan 200 bin kat daha yavaş

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir