Apple’ın yeni nesil ürünlerde güneş enerjisi kullanacağına dair spekülasyon

Aslında konu ile alakalı uzunca bir spekülasyon bulunuyor. Bunların hepsine yazı içerisinde değinemeyebiliriz. Önemli veya altını çizebileceğimiz noktalardan bahsetmeye çalışacağız. Özellikle iPhone 6 için yerleştirilmesi muhtemel safir ekran ve bu ekran ile birlikte bazı eklemelerle ekran üzerinden güneş enerjisi kullanımı. Yani haberler hem buradan hem de daha öncesinde yapılan solar enerji mühendislerinin iş alımından vs kaynaklanıyor. Tüm bu taşlar yerine konduğunda bazı çıkarımlar/spekülasyonlar da gündeme geliyor.

Bataryaların daha uzun gitmesi için birçok firma ar-ge yürütüyor. Gündemde olan safir ekran ve halen devam eden batarya sorunu, hatta bu alanda alınmış olan patentleri de hesaba kattığımızda gerçekleşmesi çok muhtemel adımlar görüyoruz. Bazı otoriteler bu konunun çok uzak olduğunu da yorumluyorlar. Şöyle ki; solar enerjinin akıllı telefonlar için kullanışlı ve verimli bir yöntem olmayacağı vurgulanıyor. Ancak ar-ge adına bu tür çalışmaların olması da tabiki doğal olarak karşılanıyor.

Apple’ın özellikle “yeşil” kullanımdan yana olduğu ve buna mukabil, yenilenebilir enerji konusunda çok istekli olduğu bilinen bir gerçek. Bunları dikkate aldığımızda da güneş enerjisi adımını atması kuvvet kazanıyor. 🙂 Yani her iki yönde de mantıklı açıklamalar mevcut, ama Apple’ın tam olarak ne yapacağını kestirmiyoruz.

apple güneş enerjisi

Farklı alanlarda yürütülen ar-ge çalışmaları neticesinde ancak yeni ve büyüleyici teknolojileri kazanabiliriz. Bunu unutmamak gerekir. Apple da yeni ürünlerinde farklı ve teknoloji öncüsüne yakışır şekilde davranmak istediğinden; çok farklı alanlarda patentler, satın almalar, mühendis alımları gerçekleşiyor. Sonuç olarak kullanmayacak olsa bile denemeler yaparak bir veya daha sonraki nesil teknolojiler için kapı aralamaya çalışıyor. Zaten bu şekilde adımlar atılmazsa “özellikle teknoloji konusunda” asla var olmaya devam edemezsiniz. Çünkü her an, her saniye gelişen bir sektörden bahsediyoruz.

Daha geçtiğimiz günlerde bir yorumcudan dinlediğim birşeyi paylaşmak isterim; Belli bir alanda yatırım yapabilmek için 68 milyon dolar sadece makine alımına nakit harcayabilen bir firma Apple. Yapılan yatırımların ciddiyeti noktasında da her adım gerçekten çok kıymetli.

Bu konuda araştırırken bir blog da Logitech‘in Güneş ışığından faydalanan klavyesi örnek gösterilmiş. Yani her yerde güneş göremiyoruz ki, iPhone’umuzu güneşin altına geçip de mi kullanacağız diyenler için ssanıyorum bir cevap niteliğinde. Burada klavyenin hemen üst kısmında bir boş alan var ve buraya güneş panelleri yerleştirilmiş. Ama burada önemli olan konu şu ki; solar klavye ofis ortamındaki ışığı da kullanabiliyor. Yani iPhone’unuz masa üzerinde beklerken bu şekilde şarj edilebilir ve mantıklıdır demeye getirilmiş. 🙂

Güneş panelleri son yıllarda çok kullanılmaya başlanmış olsa da %40’dan daha verimli hale gelemediği de savunulanlar arasında. Yazımızın başında dediğimiz gibi; bu işin her iki yönü de bir şekilde mantığa uygun gelebiliyor. 🙂

Bakalım Apple bu konuda nasıl bir strateji izleyecek. Her zaman olduğu gibi yine bizi şaşırtabilecek mi?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir