Atari Bugün 40 Yaşına Girdi

Bir neslin yegane ve en eski oyun makineleri nedir desek akla gelecek ilk isim hiç şüphesiz Atari olurdu ki sonraları tanıştığımız bir de Commodore 64 vardı… Atari’nin kurucuları Nolan Bushnell ve ortağı Ted Dabney, 27 Haziran 1972 günü şirket kurmak için gerekli başvuruyu yaptıktan bir yıl sonra Silikon Vadisi’nin kalbi olarak bilinen Santa Clara’daki 158 metre karelik ofislerinde ürettikleri ilk oyunu Spacewar’ı piyasaya sürdüler. Ancak beklenen başarı iki çizgi arasında gidip gelen bir noktadan oluşan efsane tennis oyunu Pong ile yakalanmıştı. Oyun dünyası ve konsolların gelişiminin temelini oluşturan Atari araba yarışları, spor ve FPS gibi birçok türde oyunlar sundu. 1977’de piyasaya sürülen Atari 2600 konsollarıyla, Atari oyun dünyasını yönlendiren bir şirket haline gelmeye başladı.

Atari Oyunları Pong

Nolan Bushnell, 1976’da Atari’yi Warner Communications’a sattı ve bir kaç sene sonra da şireketten uzaklaştırıldı. Bu gelişmenin öncesinde, Mayıs 1974’te kapısını çalan, sakallı, dağınık saçlı Apple’ın efsane adamı Steve Jobs’a iş imkanı tanımıştı. Günümüz gençliğinin tanışmadığı belki de hiç adını duymadığı Atari oyunları günümüzde PlayStation ve Xbox’ta yer alıyor. AppStore’da da 100 oyun bir arada şeklinde 9.99$’a efsane Atari oyunlarını bulmak mümkün.

Atari Hakkında Kısa Bilgiler;

-Bushnell ve kurucu ortağı Ted Dabney, ilk olarak şirketlerinin adını “Syzygy” olarak belirledi. Ancak bu ismin bir mum ve çatı kaplama şirketi ve bir hippie topluluğu tarafından kullanıldığını öğrendiler.

-Pong’un 70’li yıllarda popüler olmasında, Sears şirketiyle yapılan dağıtım anlaşması büyük rol oynadı (O yıllarda, ABD’de televizyon seti bulunan 40 milyon aile bulunuyordu.

– Atari’nin “Breakout” oyununun geliştirilmesinde rol alan Apple’ın kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak, Atari’den borç aldıkları parçalarla ilk Macintosh bilgisayarlarını yaptı.

Jobs ve Wozniak, Bushnell’e Macintosh’un tasarımını yapmasını önerdi. Ancak Bushnell, arcade ve konsol oyunlara odaklanmak istediği için teklifi reddetti. – Atari, kendine özgü bir kültürü olan Silikon Vadisi’nde kot pantolon giyilmesini ve bira içilmesini özendiren şirketlerden biri oldu. Aynı kültürü, daha sonra Apple’a bulaştırdılar. -Bushnell, bir keresinde kahve fabrikaları sahibi James Folger’ın malikanesini satın almıştı. -Bushnell ve eşi Nancy’nin sekiz çocuğu var.-Bushnell’in hayatını anlatan bir filmde kendisini Leonardo diCaprio canlandıracak.

Blog’umuza ait son güncellemeleri Twitter veya Facebook sayfalarımızdan da takip edebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir