BIOS Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Hepimiz BIOS kelimesini duymuşuzdur. Bilgisayarımızın en temel işlevlerini izleyebildiğimiz ve yönetebildiğimiz bir panel olan BIOS bilgisayarımızı açtığımız zaman girebileceğimiz bir yazılımdır. Fakat birçok kişi hiçbir zaman bu panele girmez ve girerse bilgisayara zarar verebileceğini düşünür. Tam anlamıyla BIOS kullanımını öğrenmeden girmek gerçekten de sıkıntı yaratabilir. Bu yazımızda, BIOS’un tam anlamıyla ne olduğunu ve ne amaçlar için kullanıldığını inceleyeceğiz.

BIOS Nedir? (Basic Input Output System)

BIOS temel olarak cihazdaki tüm giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol eden ve bunları hem incelemeye hem de düzenlemeye yarayan, kaldırılamaz ve ROM üzerinde barındırılan basit bir yazılımdır. Fiziki olarak ana kartın üzerinde bulunmaktadır. BIOS basitçe, bilgisayarınızın tüm donanımlarını kontrol etmenize yarar. BIOS, donanımların hangi gerilimde çalışacağını belirler, bilgisayarınızın hangi parçaları daha önce devreye sokacağını düzenler ve bir bilgisayar için gerekli olan temel bilgileri sürekli olarak saklar.

BIOS ana kart üzerinde kendine ait bir batarya bulunmaktadır, bu sayede hiçbir zaman kapanmamaktadır. Bilgisayarınızın saatinin de hiç bozulmaması da BIOS sayesindedir. ROM Bellek üzerinde barındırıldığı için genel bilgileri kullanıcının düzenlemesi ve kaldırması mümkün değildir ki bu bilgilerin değiştirilmesi bilgisayarın bir daha açılmaması ile sonuçlanabilir.

BIOS Nedir Ne Amaçla Kullanılır

BIOS’un Temel Görevleri Nelerdir?

BIOS’un birçok görevi bulunmaktadır. Bunun en başında bilgisayarın düzenini sağlamak ve parçaların düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmaktır.

  • Bilgisayarınızın açılma tuşuna bastığınız anda BIOS sistemi temel verileri diğer yazılımlara aktarır. Kısacası başlangıç ayarlarınızı yapan BIOS, yukarıda da bahsettiğimiz gibi saat tarih gibi temel ayarlardan sorumludur.
  • Donanım parçalarını düzenlemenizi sağlar. BIOS yazılımını kullanarak bilgisayarınıza bağlı olan donanım parçalarını tanımlayabilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Elektrik gücü ayarlarını BIOS otomatik olarak yapmaktadır. Tüm donanımlarınıza gönderilecek voltaj değerlerini ayarlar, hangi parçaların hangi noktalarda devreye gireceğini belirler.
  • Başlangıç sürücüsünü ayarlayabilmenize olanak tanır. Bu sayede çöken bilgisayarlarda ilk okunacak cihaz USB seçilir ve format atılması sağlanır. BIOS olmasaydı böyle bir işlem yapılamazdı.
  • Parçaların çalışma frekansları ayarlanabilir. Overclock gibi bilgisayar hızlandırmaya yönelik ayarlamalar BIOS aracılığıyla yapılır.

Tüm bunların yanına değişkenlik gösteren BIOS yazılımları kendi içlerinde ek özellikler taşıyabilmektedirler. Günümüzdeki BIOS yazılımları çok gelişmiş oldukları için birçok üst düzey ayarlama yapabilmenizi sağlamaktadırlar.

BIOS bilgisayarlarda olmazsa olmaz bir parçadır. Bilgisayarınızın sağlıklı çalışabilmesi ve istatistiklerin izlenebilmesi açısından oldukça gereklidir ve her bilgisayar kullanıcısının BIOS yazılımını bilmesi gerekir.

Tags:

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir