Cpanel Domain İşlemleri

Temel olarak cpanel sunucu paneline sahip kullanıcılar domain ile ilgili olarak dört ana işlem ile domain yönetimi işlemini yaparlar. Bu işlemler genel olarak, altdomain oluşturma (subdomain), ek domain ekleme (addon domains), domain park işlemi ve domain yönlendirme (redirects) olarak tanımlayabiliriz.

Alt Domain Oluşturma

Mevcut olan hosting hesabınızın türüne göre ve izin verilen en fazla alt domain oluşturma limiti doğrultusunda ana domaininiz altına istediğiniz kadar altdomain oluşturabilirsiniz. Bu altdomainlere de ayrı ayrı scriptler kurmak suretiyle web siteleri oluşturabilirsiniz. Örneğin www.yazicipc.com isimli domainimize ait bir alt domain oluşturalım, bunun için sunucu panelimize (cpanel) giriyoruz. alt domain oluşturma Subdomain (altdomain) menü öğesine tıklayarak, ana domainimizin altına bir altdomain oluşturacağımız yönetim alanına gidelim. altdomain oluşturma Resimde de görüleceği gibi “Subdomain” kısmına altdomain için bir isim belirliyoruz, örneğimizde ana domainimiz www.yazicipc.com’du biz “altdomain” isimli bir altdomain oluşturacağımız için ilgili kısıma bu ismi girdik “Create” butonuna tıkladığımızda “altdoman.yazicipc.com” isimli bir altdomain oluşmuş olacak. İnternet tarayıcımızın adres satırına “http://altdomain.yazicipc.com” yazdığımızda artık bu yeni domainimize ulaşabiliriz. Yine sunucu yönetimindeki dosya yöneticisinden yahut ftp den “yazicipc.com”a bağlandığımızda “altdomain” isimli bir klasör göreceğiz, işte bu klasör yeni oluşturduğumuz altdomainin ana dizini olacak ve bu klasör içine joomla dosyalarımızı atarak yeni bir joomla kurulumunu yapabiliriz. Aynı yolu izlemek suretiyle istediğimiz kadar altdomain ekleyebiliriz (host hesabınıza ait limite göre)

Ek Domain Ekleme

Addon Domains diye tanımlanan özellik, eğer hosting hesabımıza ek domain ekleme ve bu şekilde bir hosting hesabından bir taneden daha fazla domain kullanma izni mevcut olduğunda kullanabileceğimiz kısımdır. Böylelikle bir ek host hesabından birden fazla (izin verilen miktar kadar) domain ekleyerek bunlar için ayrıca host hesabı almaksızın domainleri ekleyip kullanabileceğimiz bir özelliktir, bu özelliğin türkçe karşılığı da “Ek Domain” dir. Ek Domain Ekleme İsterseniz şimdi de bu özelliğin nasıl kullanılacağına ve ek domainlerin nasıl ekleneceğine bir bakalım, sunucu panelimizdeki yukarıdaki resimde de görüleceği gibi ilgili menü öğesine tıklayarak yönetim alanına girelim. Ek Domain Ekleme

  • New Domain Name : Bu kısıma sahip olduğumuz farklı bir domain adını tam olarak yazıyoruz, başına http:// veya www eklemeksizin domain adını giriyoruz. Örneğimizde domain adı olarak “yenidomain.com” ismini kullanacağız.
  • Subdomain/FTP Username : Bu kısım hemen yukarıda domain ismini girmemiz ile beraber otomatik olarak atanır ve yine öreğimizdeki domain adına göre ana dizin olan “public_html” klasörü içinde “yenidomain.com” isminde de bir klasör oluşmuş olur. Bu klasör yeni eklediğimiz domainin ana dizini olacak, ilgili joomla kurulum dosyalarını bu klasöre atıp bu domaine ait DNS ayarlarını da yaptıktan sonra (dns’lerin oturması zaman alacaktır) artık tek bir hosting hesabında bir den fazla domain/website oluşturabileceğiz.
  • Password : Buraya girilen şifre aynı zamanda yeni domain için ftp şifresi olarak kullanılacaktır, her ek domaine ait ayrı bir şifre ve ftp hesabı da otomatik olarak oluşturulur.

Böylelikle hosting hesabımıza zit özellikler doğrultusunda istenen miktarda domain eklenip bir hesap içinden bu domainler ve siteler kontrol edilebilirler. Bir domain park etme işlemi genel olarak, kullanmadığımız bir domainimizin boşta kalmaması yahut mevcut olan ve halen kullanmakta olduğumuz bir siteye ait domainimize yönlendirilmek maksadıyla kullanılan bir özelliktir. Örneğin “www.yazicipc.com” isminde bir aktif sitemiz var, ayrıca bir de kullanmadığımız veya artık kullanmayı düşünmediğimiz “domainpark.com” isimli bir domainimiz var diyelim. Bu kullanmadığımız domaini “www.yazicipc.com” domainimize park ederek “domainpark.com” sitesine girmek isteyen kullanıcıları “yazicipc.com” adresine veya belirleyeceğimiz başka bir domaine yönlendirmek suretiyle değerlendirebiliriz.

Domain Park

Domain Park Özelliği Bu işlemlerin nasıl yapılacağını görmek için sunucu panelimizde yukarıdaki resimde yer alan menü öğesine tıklayarak yönetim alanına gidelim. domain park özelliği Burada tek yapmamız gereken parketmek istediğimiz domainimizin adını ilgili alana girip “Add Domain” butonuna tıklamak, kısa bir süre sonra park işleminin başarılı bir şekilde yapıldığını gösteren bir uyarı çıkacak ve kullanıcılar tarayıcı adres satırına “www.domainpark.com” yazdıklarında otomatik olarak “www.yazicipc.com” adresine yönlenmiş olacaklar. Çünkü ana domainimiz yazicipc.com adresiydi. Ancak ileride de geleceği üzere bu eklenen yani park edilen domaini başka bir adrese de yönlendirebiliriz.

Domain Yönlendirme

Sahip olduğumuz bir domaini veya bir den fazla domaini başka bir adrese yönlendirmekte kullanabileceğimiz bir işlemdir. Genellikle “Redirect” olarak ifade edilen “Yönlendirme” işlemidir. Yönlendirme işlemini ana domainimiz için yapabileceğimiz gibi ayrıca ek olarak eklenmiş (addon domains) diğer domainleri de istediğimiz bir adrese yönlendirebiliriz. redirect yönlendirme işlemi O zaman bu yönlendirme işleminin nasıl yapılacağını yukarıdaki resimde de göreceğiniz gibi ilgili menü öğesinden (Redirects) girerek görelim. redirect yönlendirme işlemi

  • http://(www.)? kısmından, açılır kutucuktan daha önce de addon domains kısmından eklediğimiz domainlerde dahil olmak üzere istediğimiz ve yönlendireceğimiz domaini seçelim. Biz daha önce addon domains kısmından ek domain olarak eklediğimiz “yenidomain.com” isimli domaini başka bir adrese yönlendireceğiz.
  • redirects to kısmına da başında “http://www.” olmak suretiyle bu domaini yönlendirmek istediğimiz farklı bir domaini yazıp “Add” butonuna tıklayarak yönlendirme işlemini yapalım.

Bu işlemden sonra artık kullanıcılar “yenidomain.com” şeklinde tarayıcı adres satırına yazdıklarında otomatik olarak yönleneceği “elmadoktoru.com” adresine yönlenecektir. Bu şekilde eklenmiş tüm domainleri ekleyerek yönlendirme işlemlerini yapabiliriz.

3 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir