Cydia kullanım istatistikleri açıklandı

Ülkemizde pek yaygın olmasa da, aşağıdaki görselde de göreceğiniz üzere Çin ve ABD gibi ülkelerde sıkça kullanılan Cydia; en popüler jailbreak araçları arasında bulunan evasi0n sayesinde daha kolay bir şekilde cihazlara yerleşmeye başlamıştı.

cydia-logo

iOS 6 için çıkan jailbreak’i 10 dakika gibi kısa bir süre zarfında 100.000 kişinin indirmiş olması bunun göstergesiydi. Üstelik 4 günde 7 milyon farklı kişi tarafından kullanılmıştı ki, bu açık bir rekor.

Geçtiğimiz günlerde de evasi0n jailbreak’inin yapımcısı evad3rs ekibinden pod2g; Cydia’nın mucidi Saurik’ten aldığı kullanım istatistik rakamlarını açıkladı. Gelen haberlere göre Cydia 14 milyon iOS 6.x sürümüne sahip cihazda kullanılıyormuş. Twitter’dan yapılan açıklamaya göre tüm iOS sürümleri dahil edildiği zaman karşımıza 23 milyonluk bir Cydia kullanıcı kitlesi çıkıyor. Devasa bir rakam!

Bu büyük başarıyı tamamen evasi0n jailbreak’ine mal etmek pek de adil olmayacaktır. Nihayetinde sn0wbreeze ve RedSn0w gibi diğer jailbreak araçları da Cydia’yı kullanıyor. Ancak yine de en kolay ve popüler jailbreak aracı olan evasi0n’un bu pastadaki payının büyüklüğü tartışılmaz.

cydia-kullanim-istatistikleri

Yukarıdaki görsel evasi0n indiren ülkelerin Google Analytics’e göre sıralamasını içeriyor.

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz Eylül aylarında yayınlanan iOS 6 için uzun bir süre jailbreak çıkmasını beklemiştik. 3-4 ay süren bu süre boyunca jailbreak işlemleri hakkında bir güncelleme beklemiş, bazı kullanıcılar ise çoktan jailbreak için umutlarını kaybetmeye başlamıştı. Derken evad3rs ekibi geldi ve evasi0n jailbreak ile tanıştık. MuscleNerd, pod2g, planetbeing ve pimskeks adında 4 kişilik bir iOS hacker grubunun oluşturduğu evad3rs takımı; o kadar kaliteli açıklardan yararlanıyorlardı ki toplamda 2 adet iOS 6 güncellemesinden sağ olarak kurtulmayı başardılar.

Ancak daha önce de kaleme almış olduğumuz “Apple jailbreak’i bitiriyor mu?” başlıklı yazımızda da planetbeing’in iOS 6.1.3’te jailbreak’in büyük ihtimalle biteceği haberi; yeni güncelleme ile jailbreak umutlarının tekrar tarihe karışacağına işaret ediyor.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir