Daha Temiz Perspektif Çekimi İçin Ne Yapmalısınız?

iPhone fotoğrafçılığı hakkında yazılarımıza perspektif çekim tüyolarıyla devam ediyoruz. iPhone ile nasıl daha iyi fotoğraflar çekerim sorusunun cevabını bulabileceğiniz konularımızı en başından beri takip etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

iPhone-Photography-Series

Bu bölümde biraz da olsa kompozisyon üzerinde konuşmak istiyoruz. Daha sonraki yazılarımızda kompozisyon konusunda daha profesyonel olarak yazı yazacağımızı ancak bu yazımızda bakış açısını değiştirerek nasıl daha eğlenceli ve kaliteli resim çekeceğimizi öğreneceğiz. Dünya genelindeki fotoğrafçıların %98’i perspektif çekimlerinde nesnenin 5 metre üzerinden resim çektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz ki birçok insanın aynı şekilde fotoğraf çekmesi bunun değişmez bir doğru olduğu anlamına gelmiyor. Şimdi iPhone ile kolay, eğlenceli ve kaliteli resim nasıl çekilir onu irdeleyelim.

Yakınlaş

Fotoğrafçının adını tam hatırlamamakla birlikte National Geographic’in zeki portre fotoğrafçısının çok basit bir kuralı vardı. Şöyle ki fotoğrafını çekeceğiniz nesneyi çekeceğiniz kadar yaklaşın ve daha sonra o mesafeyi yarıya indirin. Bir portre çekerken portrenin çevresinde ne olduğu sizi ilgilendirmez sadece portreyi çekmeye çalışın.

perspektif

Bu resimde resim de kanepe üzerinde yatan kediye yeteri kadar yaklaşmadan fakat zorlayıcı bir portre çalışması oldu. Ancak mesafeyi kısaltıldığında ve çevresindeki objeleri fotoğrafın içine alınmadığında ise sonuç ortada.

perspektif

Derinlik Verin

Fotoğrafınızı çekerken düz bir şekilde çekmek yerine, makinanızı herhangi bir tarafa biraz kaydırarak resminize derinlik katabilirsiniz. Bu şekilde izleyiciyi resmin içine doğru çeker ve ilgi uyandırırsınız.

perspektif

Aşağıda gördüğünüz resimdeki duvara çok az bir şekilde hareket ederek resme derinlik katılmış durumda. Ön tarafta bulunan tuğlaya kolaylıkla vurgu yapılarak arka planda bulunan işaretler arasında bir uzay oluştuğunu görmektesiniz.

perspektif

Detaylara bak

Yapmanız ve hatırlamanız gereken bir başka şey de fotoğraftaki detaylara bakmak. Bu bizler için doğal bir şey değil.

perspektif

Yukarıda ki resim Colorado da çekilmiştir. Bu resimde görüldüğü gibi yumuşak bir manzara yerine detaylara yoğunlaşarak çekilmiş bir fotoğraf her zaman daha etkilidir.  Detaylara yoğunlaşarak daha eşsiz bir fotoğraf elde etmiş oluruz.

perspektif

 

Yukarı bak!

Eğer çekim yapacağınız alanın arka tarafında rahatsız edici nesneler varsa hiç çekinmeden yukarı bakın. Gökyüzü sizin için muazzam bir arka plan olacaktır.

perspektif

Yukarıdaki resimde de göreceğiniz gibi bu eski neon tabela arka plandan dolayı bir kaosun içerisine girmiş durumda. Bu tabelayı ön plana çıkarmak için yapmamız gereken ise çok basit tabelanın altına girmek ve yukarı bakmak. Daha sonrası ise çok kolay basın deklanşöre.

perspektif

Size düşen!

Bu yazımızda size perspektif çekimde birkaç yol anlattık. Siz de bu basit kuralları uygulayarak resimlerinizi çekebilirsiniz. Bu çektiğiniz resimleri bizlerde paylaşabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafları inceleyerek iPhone ile ne denli kaliteli fotoğraflar çekebileceğinizi görebilir, bu fotoğraflardan ilham alabilirsiniz.

perspektif

perspektif

perspektif

perspektif

Instagram fotoğraflarınızı #edfoto etiketiyle ekleyin, elmadoktoru kullanıcıarı çektiğiniz fotoğraflara eşlik etsinler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir