Ekran Kartları Neden Pahalıdır?

Bilgisayar oyunlarını oynamak ve grafiksel işlemler yapabilmek için olmazsa olmaz bir donanım parçasıdır ekran kartı. Fakat birçok çeşidi ve yüksek fiyatlarıyla tercih yapmakta işimizi bir hayli zorlaştırmaktadır. Dahili ekran kartları tüm bilgisayarlarda zorunlu olarak bulması gereken ve işlemciyle birlikte gelen parçalar olsa da, harici ekran kartlarının bilgisayarda bulunma zorunluluğu yoktur. Peki, bu ekran kartları neden bu kadar çeşitli ve pahalı? Yazımızda bu soruya yanıt arayacağız.

Ekran Kartı Piyasası (Fiyatları)

Ekran kartları yüksek güce sahip grafik işleme kartlarıdır, bu sebeple maliyetleri de diğer donanım parçalarına göre daha fazladır. Fakat günümüzde maliyetinden bile kat kat fazlaya satılmakta olan ekran kartlarının pahalı olmasının özünde piyasada az bulunması ve NVIDIA firmasının bir nevi tekel olmasıdır.

Son yıllarda kripto para madenciliğinin gelişmesi ile ekran kartına olan talep oldukça fazla arttı ve fiyatlarda doğru orantılı olarak artış gösterdi. Durum böyle olunca bilgisayar oyuncuları ve grafik işiyle uğraşan kişiler isyan ettiler. Fakat bu sektörün etkileri halen ekran kartı fiyatlarını etkiliyor.

Ekran Kartı Neden Pahalıdır_

Ülkemizde ise Dolar ve Euro fiyatlarının ve vergilerin yüksek olmasından dolayı ekran kartı gibi donanımlar oldukça fazla etkileniyor. Yurtdışında 200$ fiyatla satılan üst düzey bir ekran kartı ülkemizde 2000-2500TL gibi fiyatlara ulaşabiliyor. Buradan yola çıkarak yurtdışından ekran kartı almayı düşünebilirsiniz. Kendiniz gidip aldığınız sürece daha mantıklı bir tercih olacağı şüphesiz.

Şuan piyasadaki ekran kartlarının %70’ini NVIDIA üretiyor. Bu durumdan ötürü fiyat politikasını bu firma belirliyor. AMD firması da son yılda çıkardığı üst düzey ekran kartları ile NVIDIA’ya rakip olmaya başladı fakat fiyatları çok etkilemiyorlar. Yine de AMD ekran kartları NVIDIA’ya göre biraz daha ucuz.

Bu Dönemde Ekran Kartı Alınır Mı?

Bilgisayar oyuncuları ve grafik işiyle uğraşan kişiler sorduğu ilk soru ekran kartı fiyatlarının ucuzlayıp ucuzlamayacağı. Genel tahmine göre ekran kartı fiyatlarının düşmesinden ziyade yükselmesi bekleniyor. Bu yüzden ekran kartı almayı düşünüyorsanız almak için en uygun zaman şuan olabilir. Sadece ekran kartı değil, tüm donanım parçalarının da yükselmesi bekleniyor. Yine de beklemek sizin kararınız.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir