En pahalı iPhone 6 Türkiye’de! (öncesi, sonrası ve nedenleri)

Bu aslında bizim bildiğimiz birşey. Ancak bunu yine de belli bir araştırmaya veya 3. kaynağa dayandırmadan söylemek olmuyor. Yıllardır iPhone Türkiye‘de çok pahalıya satışa sunuluyor. Acaba burada Apple mağazası olmadığı için mi diye düşündük ama sırasıyla iki tane açıldı bile. Hatta öncesinde Apple.com/tr ile online Türkiye mağazası bizlere merhaba demişti. Belki de ümitlenmiştik, artık biraz daha uygun fiyattan kullanıcıyla buluşacak diye.

Pek de beklediğimiz gibi olmadı maalesef. 🙂 Öncelikle bu pahalılıkta vergiler en büyük etken. Cari açık yüksek çıkıyor ve Türkiye üretemiyor diye maalesef vergiler artırılıyor ve biz de her seferinde yüksek fiyat etiketlerini görüyoruz. Bunun doğruluğu veya yanlışlığı tartışılır. Biz haber boyutuyla ilgilencek olursak;

iphone 6 Türkiye

Bu konuda verilebilecek bazı bilgiler şu şekilde;

  • iPhone, iPad, iPod, Mac gibi ürünler online ve yerel mağazalarda taksitle satışa sunulamıyor. Çünkü telekomünikasyon ürünlerinde taksit kaldırıldı.
    Tayland’da apple online mağazasında 10 taksit ve 0 komisyon oranları var.
    (Bu maddeyi bir kenara bırakalım. Çünkü taksit sınırlandırmanın gerçekten faydaları var. Kendini tutamayan ve alan, sonrasında da borçlarından şikayet eden insanları çok görüyoruz. 😉 )
  • Ücretsiz kargo limiti Tayland’da 135TL iken, Türkiye’de 235TL
  • 2013’te iPhone 5 satışa sunulduğunda en ucuza %10,4 vergi indirimiyle Amerika’daydı, %4,1’lik vergi indirimiyle Tayland 8. sırada yer almıştı. Türkiye o yıllarda Ürdün’den sonra en pahalı satışa sunulan ülke olarak sıralanmıştı.
  • iPhone 6 ve iPhone 6 Plus satışa sunulduğunda ise Türkiye en pahalılık sıralamasında 1. liği kimseye kaptırmadı.
    Tayland’ta iPhone 6: 24900 Thai Baht (1690TL), iPhone 6 Plus: 28900 Thai Baht (1960TL)
    Türkiye’de iPhone 6: 2349TL, iPhone 6 Plus: 2649TL
    başlayan fiyatlarla..

Son olarak iPhone Türkiye’de neden bu kadar pahalı? Sorusuna cevap arayacak olursak: Türkiye’de cep telefonu satışlarından %18 KDV(Katma Değer Vergisi) ve %25 civarında ÖİV (Özel İletişim Vergisi) alınıyor. Tabi bir de ürünün ithal olarak Türkiye’ye geldiğini düşünürsek; aracılar, nakliyat, kar oranları vs bizlere bu fiyat etketleriyle görücüye çıkıyor.

Araştırma: Jumbo Dumbo Thoughts internet sitesi

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir