Facebook Kullanıcı Bilgilerini Depolamayacak

Facebook Kullanıcı Bilgilerini Depolamayacak
19 Şubat 2009 tarihinde eklendi, 491 kez okundu.

Bir kaç hafta önce bir yqazımda benim de eleştirdiğim, facebook kullanım koşulları çerçevesinde, facebook’tan bir kere profil oluşturmuş bir kişinin profil bilgileri ve eklediği tüm içerik, kullanıcı hesabını kapatsa da facebook tarafından depolanıp dilediği zaman facebook’un kullanabilmesine yol açıyordu. Her şeyden önce bu durumun ne kadar etik olduğu ortadayken, kullanıcılar bu sebeple bu siteyi kullanmak istememesine sebep oluyordu. (gerçi ülkemizde kullanım koşullarını okuyup üye olan kaç kişi var acaba?) Buna göre şirketin kurucu yöneticisi Mark Zuckerberg yeni kullanım şartlarının (Terms of Service) geri çekildiğini duyurdu.

16 Şubat’ta yürürlüğe giren yeni kullanım koşulları, Facebook profiline sahip olan bir kullanıcının tüm içeriğini silip hesabının kapatılması durumunda içeriğin siteye oturum açmış kullanıcılar ve kamuya açık profil sayfalarında listelenmeyeceğini, Google gibi arama motorlarınca bulunamayacağını ve bu sayede kimse tarafından görüntülenemeyeceğini ancak, silinen bu bilgilerin Facebook tarafından saklanacağını, gerektiği zaman da kullanılabileceğini belirtiyordu. Bu değişiklik, Facebook’un kullanıcı bilgilerini gelir elde etmek amacıyla, pazarlama ve reklam şirketlerine satabileceği konusunda spekülasyonları da beraberinde getirmişti. Facebook, sisteme entegre reklam motoru üzerinden reklamverenlere kişiye özel reklam gösterme olanağı tanıyor.

Ancak bu reklamlar sitede dolaşan, kullanıcısı aktif olan kişilere gösteriliyordu. Facebook’un reklam programı, kullanıcıların profillerinde belirttikleri bilgiler ve ilgi alanları baz alınarak, reklamverene hedeflenmiş kitleye reklam verme olanağı tanıyor. Bu servis yalnızca Facebook üzerinde kullanılabiliyor ve hedef kitlenin kişisel bilgileri paylaşılmıyor. Geri çekilen kullanım koşulları ise hesabını silip giden kullanıcıların bilgilerinin de reklam motoru üzerinden kullanılabilmesinin önünü açıyordu. Kullanıcılar, kişisel e-posta hesaplarına veya anlık iletişim profillerine istenmeyen e-postaların gönderilebileceği fikrinden rahatsız olup Facebook yönetimine karşı büyük çaplı bir protesto başlatmışlardı. Buna göre artık hesabınızı kapattığınızda artık bu hesabın bir işlevi olmayacak ve arama motorları dahil hiç bir yerden bu kapatılan hesaplara ait bilgilere ulaşılamayacak.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git