Google Adsense Nedir, Nasıl Başvurulur?

Dünyaca ünlü Google Inc şirketinin Adwords tabanlı reklam sistemidir. Adwords ün kısaca ne olduğunu şu şekilde açıklayabiliriz: Adwords, müşterilerinin reklamlarını belli miktar karşılığında internet arama motoru ve yayıncı siteler üzerinde yayınlayan bir sistemdir. Bu durumda Adense’in kazancı Adwords’e verilen reklamlardan gelmektedir.

Buradan şöyle bir sonuca varıyoruz ki, bizler de web sitemizde Adsense reklamlarını yayınlayarak kazanç elde edebiliriz. Bunun için ilk önce Adsense sistemine kayıt olmak gerekiyor. Adsense Türkçe dilinde olan sitelerin yanı sıra çeşitli ülkelerin dillerindeki web sitelerini de kabul etmektedir. Adsense sistemine kayıt olduktan sonra sizin sitenizin kabul edilip edilmediği hakkında 1 hafta ile 21 gün arasında bir cevap gelmektedir. Şüphesiz ki  Adsense yayıncısı olmanın kriterleri vardır. Bunlardan en önemlisi Adsense hiçbir zaman yetişkin, mp3, warez vs gibi siteleri ve telif hakkı ihlal eden içerik barındıran siteleri hiç bir koşulda kabul etmiyor.

Adsense onayı aldıktan sonra, ikinci bir onay için reklam alanı testi yapılacaktır. Bu da kısa sürede sonuçlanmaktadır. Şunu da hatırlatmak isteriz ki, Adsense reklamları, site içeriği ve site içerisinde yapılan aramalarla ilgili olarak gözükmektedir. Yani ziyaretçi bir web sitesine hangi anahtar kelimeler ile ulaşmış, site de hangi başlıklarda ve içeriklerde gezinmiş, Adsense botları bunu takip etmektedir. Bu yüzden kişiye özel ve araştırma yapılan konuyla alakalı reklamların gözükmesi, reklamların tıklanması adına avantajlı bir durumdur. Çünkü yayıncı, reklamların tıklanmasıyla kazanç sağlayacaktır.

Adsense nin en önemli yayıncı kabul kriterlerinden biri de benzersiz içeriktir. Herhangi bir konuda başka sitelerden veya kaynaklardan kopyalanan yazı ve içerikler, Adsense botlarına kolayca takılarak sisteme kabul edilmeleri engellenmektedir. Bu yüzden  başvuru yapmayı düşününler, öncelikle sitelerinin bu kriterlere uyup uymadığını gözden geçirmelidirler.

Bu makalemizde daha çok adsense sisteminin genel hatlarına değiniyor ve okuyucularımızın, onay aşamasına gelebileceklerini ya da onaylanmış olduklarını varsayıyoruz. Yazımıza Adsense kazanç sisteminin nasıl işlediği ile devam edelim.

 

TBM – Tıklama Başı Maliyet

Tıklama başı maliyet, Adwords sistemi kullanan bir reklam verenin, hazırladığı reklama tık başı ne kadar ödeyeceğini ifade eder. Bu da sizin sitenizdeki reklamlara tıklandığında ortalama kazanacağınız rakamı gösterir. Bu rakamlar, reklamın sektörüne, sektördeki rekabete göre çok değişkendir.

Örneğin, internet üzerinde rekabeti fazla olmayan bir ambalaj reklamı tıklama başına 0.01 öderken, e-ticaret sektöründeki bir site reklamı tıklama başına 1 dolara kadar ödeme yapabilmektedir.

Bu durumda site sahipleri niş yani popüler ve aranma hacmi yüksek alanlarda içerik üretmeleri halinde Adsense kazançlarını normal şartlarda yükseltebilmektedirler.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir