Google Algoritması Dahilinde DMOZ

Daha önce DMOZ nedir ve ne menem bir şeydir konusuna değindiğimiz bir kaç yazımız olmuştu bu nedenle DMOZ nedir konusunu sadece “DMOZ dünyaca meşhur ve en kaliteli açık web site dizin hizmetidir” diyerek geçiştirmek, ardın da konumuza geçmek istiyorum. Çoğu blog ve webmaster forumlarında denk geldiğim, geçtiğimiz günlerdeki Google Reklamcılığı Semineri dahilinde düzenlenen etkinlikte, çay ve kahve arasında google türkiye yetkilileri ile yapılan sohbetlerde sorulan “Google DMOZ’a torpil mi geçiyor, yahut bir ayrıcalık tanıyor mu?” şeklindeki soruya yanıt olarak “Hayır, diğer dizinler ne ise DMOZ’da google için o’dur” şeklinde yanıt verilmesi üzerine sözüm ona aydınlanmış olmuşlar. Bu gibi konular altına yapılan yorumlara baktığımızda da “Dmoz zaten çok şişiriliyor, dmoz bence de çok önemli faktör değil, vb…” bilgi dışı ve sadece zanna dayalı yorumları da okuduktan sonra konu hakkında yazma gereği duydum.

İnsan bir fikir öne sürerken yahut bir makale yazarken, söylediği cümlelere ve kullandığı kelimelere ihtimam gösterir, çünkü bilir ki, bu yazdığı makaleyi belki binlerce insan okuyacak ve içlerinden hiç değilse bir tanesi de bu makaleden bilgilendiği ölçüde uygulamalar yapacak ve aslında makaleyi yazan kişi yazdığından bu nedenle sorumlu olacak. Ama gelin görün ki, “Ben yazdım oldu” mantığıyla ve asla bilgiye değil sadece vehim, yanlış danışma, yanlış yönlendirilme veya tamamen sallamasyon düşünce ile bazı şeyler bilgidiye sunuluyor ki özellikle ülkemiz insanları bunu çoklukla yapıyor. Bazen insan beğendiğini ve fikirlerine yakın bulduğu bir makaleyi de alıntılayabilir, bunu kendi bilgi ve birikimi çerçevesinde de önemli ve doğru görebilir.

Ancak yine de tam bilgiye dayanmayan şeylerin bir fikir önermesi olduğunu dile getirir ki olası yanlış anlamalara sebebiyet vermesin ve diğer insanların da yorumlarına açık olabilsin. Şimdi meseleye gelelim, DMOZ google için vazgeçilmez başvuru kaynaklarındandır (belki bu zamana kadar ki algoritmasında öyleydi) Çünkü Google denen arama motoru, siteleri değerlendirirken kendi uygulamalarını ve prensiplerini derleyip bir algoritma haline getirirken bu algoritma çorbası içine baharat olarak (ki baharatlar çorbaya asıl tat veren unsurdur) farklı siteleri ve bu sitelerin önermelerini de dahil ederek çorbasının “tadından yenmez” şekle büründürme yoluna gider ki bu da en doğalıdır. İşte bu süreçte google için DMOZ gibi, dünyanın en büyük ve en kaliteli açık dizin hizmeti olan, bu dizine sitelerini ekleyenlerin bellibir düzen ve hatta site başlğını bile yazarken titiz olmak zorunda olduğu, önüne her gelenin her siteyi ekleyemeyeceği gibi seçici olan bir dizini neden gözünde değerli görmesin ve neden bu sitenin önerimlerimden kendi algoritması için yararlanmasın? Tersten de soralım, o zaman bundan yararlanmasın da başka nelerden yararlansın?

Sadece bu bile konunun basitçe açıklanması için yetiyor ve bu işlerle amatör olarak ilgilenen benim gibi insanların da rahatlıkla anlayacağı şekilde açıklamaya yetiyor sanırım. Tıpkı bu açıklamanın paralelinde bir başka faktör olabilecek unsurlardan birisi olan Alexa gibi. Alexa da google algoritması dahilinde değerlendirilen bir sitedir ve buradan alınan veriler de google için bir değerlendirme unsurudur. Hani az yukarılarda dedik ya, öne sürülen şeyin ya mantıklı açıklaması olmalı ya da bu konuda kesin bilgi sahibi olunmalı. Biz de aynı şekilde, eleştirdiğimizi kendimiz yapar olmamak adına, çok çalıştığımı konu hakkında yaklaşık olarak 2 senedir titiz bir çalışma yürüttüğümü ve yine bu sitede olsun joomladersleri.com üzerinde olsun bu bilgiyi paylaştım. DMOZ ve Alexa faktörünün özellikle dmoz ayağını bir kaç sıfır site ve sıfır domain ile test etme imkanım olmuş ve bu her iki test sitesini sürekli güncel tutmak suretle farklı içeriklerle donatarak bir tanesi dmoz ve alexa faktörü göz önüne alınarak bir tanesi ise tüm bu gereksinimlerin dışında tutularak geliştirmiş ve sonucun dmoz ile alexa faktörü göz önüne alınarak yapılanın lehine olduğu görülmüştü.

Tabi bunlar kendi adıma ve kendi sitelerim üzerinden ve belkide tesadüfe dayalı olmuş olabilirdiye düşünüleceğinden kalkıp bu çalışmaları başka siteler üzerinde de deneme imkanım oldu. Sonuç hep sürekli DMOZ ve Alexa faktörleri göz önüne alınarak yapılan siteler gerek Pagerank gerekse de Google Index sonuçlarında daha yüksek başarılar elde etti. Zaten bunu benim gibi amatör olmayıp bu işin kurdu sayılabilecek profesyonel olan herkes biliyor. Ancak bunun böyle olduğunu bilmeyen, ne profesyonel ne de amatör olmayıp tamamen bilgiden yoksun ve bilgiye dayanmayan bir öne sürme ile insanlara sunuluyor olması bana bu yazıyı yazmama vesile oldu. Bence iyi de oldu, en azından bilerek yazmakla bilmeden yazmak arasındaki farkı da anlamış oldu, anlamak isteyen… Sonuç olarak DMOZ, Alexa gibi faktörler Google için olmazsa olmaz değillerdir, buna katılabilirim, ancak bunlar Google için önemli faktörlerdir denmesi en azından denmemesinden daha isabetli olacaktır.

Neden olarakta bu yöndeki deneyimimi sunmakla beraber, bu iki siteninde çalışma prensibi anlamında sonucun bu yönde çıkması daha muhtemeldir. O zaman siz siz olun, en azından bu yönde çalşmalar yaparken sitenizin dmoz kaydını yapın ve her türlü üçkağıdın döndüğü alexa sıralamasını bile sizler önemseyerek yolunuza devam edin. Çünkü sitelerinizi bu kriterlere uydurmaya çalışmak sitenizi geri değil bilakis ileri götürecektir. O halde anlamanız gereken ana fikri bu yazıdan almışsınız demektir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir