Google Chromecast Sayesinde Televizyonunuza Görüntü İletin

Amerika Birleşik Devletlerinin San Francisco eyaletinde Android üreticileri tarafından yapılan duyuruyla Android 4.3 ve Nexus 7’nin tanıtımı yapıldı. Bunlarla beraber Chromecast adı verilen ve kullandığınız herhangi bir cihazdan televizyona görüntü aktarabilen bir cihaz tanıtıldı. Bu cihaz gerek boyutuyla gerek her türlü cihazla uyumlu halde olmasından dolayı oldukça ilgi gördü. Küçük bir cihaz ile nelerin yapılabileceğini gözler önüne serildi.


Google_Chromecast.jpg

Geçtiğimiz günlerde Google tarafından tanıtımı yapılan Androidin son güncellemesi birçok kullanıcı ve geliştirici tarafından oldukça beğeni kazandı. Nexus 7’nin de tanıtımının yapıldığı bu tanıtımda bu iki tanıtımın yanı sıra oldukça beğeni kazanan diğer bir etkinlik ise Chromecast adı verilen cihaz oldu. Oldukça makul fiyatıyla piyasaya sürüleceği belirtilen (35$ olduğu belirtildi) bu küçük cihaz yardımıyla kullandığınız her türlü cihazdan ( gerek cep telefonu gerek kullandığınız tablet) video, film veya resimlerinizi televizyona aktarabileceksiniz.

Tanıtımı yapılan bu küçük aparatın temel mantığı evinizde kullanmakta olduğunuz televizyonunuzu akıllı birer cihaz haline getirmek. Üstelik bunu yaparken cihazın (tablet ya da cep telefonu) ara yüzünü kullanıyor. Google Chromecast’ı üretirken baz aldığı düşünceyi daha önce yapılmış olan cihazlar size standart bir ara yüzü sunuyor biz ise Chromecast sayesinde size farklı cihazlar ile istediğiniz ara yüzü kullanma imkanı veriyoruz sözleriyle açıklıyor.

Enerjisini USB bağlantısı yoluyla alan Chromecastı kullanmak için televizyonunuzda HDMI girişi olması gerekiyor. Tıpkı birer harici flash diske benziyor bu cihaz. Chromecast , standart görüntü aktarıcı kabloları gibi bir işlevinin dışında sizlere televizyonunuzu açma ve kapama imkanı da sağlıyor. Bu sayede elinizdeki cihazınız aynı zamanda birer uzaktan kumanda görevi görüyor. Yani aynı zamanda siz görüntüyü durdurma, ilerletme, sesi açıp kapatma gibi işlevleri yapabileceksiniz. Bütün bunları yaparken sizler istediğiniz gibi telefonunuzu kullanabileceksiniz. Yani görüntü televizyonda devam ederken siz telefonunuza konuşma yapabileceksiniz. Telefonunuz stand-by halindeyken bile görüntüyü aktarmaya devam edeceksiniz. Mesela arkadaşlarınıza Facebook üzerinden bir video izletirken, size gelen bir maili izlettiğiniz videoyu bölmeden okuyabileceğiniz belirtildi. Bir tek mailinizi değil üstelik video arkada oynarken siz yarım kalan oyununuza devam edebileceksiniz.

Chromecast şu an için Android ve iOS uyumlu cihazlar için kullanılıyor olsa da ilerleyen zamanın ne getireceği bilinmez. Yani ilerleyen zamanlarda Windows işletim sistemi ile çalışan cihazlar içinde kullanılabileceği konuşuluyor. Görüntünün aktarıldığı televizyon olarak Windows’un ve Apple’ın en sonra çıkardığı televizyonlarında Chromecast’i desteklediği belirtildi.

Uygulama Geliştiriciler için

Google uygulama geliştiricilerini de unutmuş değil. Yapılan tanıtımda ayrıca Google Cast SDK sistemi sunuldu. Bu sistemin temel mantığı iOS, Android, ve Google üzerine çalışan uygulama yazılımcıları geliştirdikleri uygulamaları Chromecast ile bütünleşik hale getirebilecekler. Bu sayede ilerleyen teknoloji büyük bir fırsat sunmuş olacak. Uygulamacılar bakalım ilerleyen zamanlarda bizlere ne gibi yazılımlar sunacaklar.

Chromecast Cihazının Fiyatı

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan tanıtımda belirttiğimiz gibi Chromecastin fiyatını 35$ dan yani yaklaşık 70 TL’den satışa sunulacak. Türkiye ve diğer ülkelere ne zaman ve ne kadar fiyata satılacağı hakkında henüz bilgi verilmezken ülkemize gelişi merakla bekleniyor. Ancak vergilerden dolayı ülkemizde fiyatının çok daha fazla olması beklentiler arasında.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir