Google Dalgalanıyor

Belki de bu kadar yıldır Google‘ın Gmail hizmetinin logosunun yanında yer alan “Beta” yazısının bir türlü kalkmamasının büyük ihtimalle tılsımı, Google Wave olsa gerekti. Şimdiye kadar olan tüm e-posta hizmetlerini alt üst edeceğe benzeyen, dosya paylaşımı ve sosyal ağ konseptini bu hizmetiyle bir araya getireceği yep yeni bir hizmet olan Google Wave,  San Fransisco’da yapılan bir basın toplantısı ile duyuruldu.

google-wave

Google Wave, yukarıdaki açıklamaların kapsamında kalacak dar bir uygulama olmadığını anlata bilmek için şöyle bir örnek vermemiz gerekir; Google Wave, gmail, facebook, twitter, linkedin vb… platformların işleyiş mantıklarını bir araya getirerek çok araçlı, fonksiyonel ve yep yeni bir proje olduğunu söyleye biliriz. Ayrıca işleyiş açısından da kullanıcıların farklı farklı açabilecekleri oturumlarla çeşitli iş arkadaşları edinebilecek, etkileşimli ve eş zamanlı metin alışverişi, sunu, görüntü, video, ses dosyalarının paylaşımı gibi bir çok özelliği bünyesinde barındıracak.

google-wave2

Wave, gerçekten de adı gibi büyük dalgalara, hatta tusinamiye sebebiyet verecek ölçüde web alanda etkisini göstereceğe benziyor. İsmin bu şekilde seçilmesinin, göstereceği etkiyle de özdeşleştirile bileceği gibi yaygınlaşmasını da şimdiden niteleyecek şekilde seçildiği fikrini insanın üzerinde uyandırabiliyor. Bu açıdan da (isim konusu) gayet başarılı atılmış bir adım gibi görünüyor. Wave’în başarısını arttırmak amacıyla, Google yazılım geliştiricilere gerçek zamanlı etkileşim uygulamaları geliştirebilmek amacıyla birçok uygulama programlama arabiriminin (API) duyurusunu yaptı. Bu API’ler, uygulama geliştiricilere çekirdek Wave platformu için yeni özellikler geliştirme imkanı da sunuyor.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir