Google iPhone’u Geçmiş..!

Google Android Apple iOSBir firmanın bir firmayı ürün bazında geçmesi yani rekabet her zaman için güzeldir ve müşterilerine gerek fiyat gerekse de ürün kalitesi anlamında daha güzel bir ortamın oluşmasını sağlar. Ancak bazen ya bilmeden yahut kasıtlı olarak öyle sektör haberleri yapılır ki bunun doğal sonucu olarak da insanları belli bir hedefe yönlendirmek çok daha kolaylaşır. Mesela ntvmsnbc gibi kaliteli haber sitelerini sıklıkla takip ederim ve özellikle teknoloji sayfaları ilgi alanımdadır. Bugün baktığımda “Google, iPhone’u Geçti” şeklinde alıntı haberini okuyunca gülümsedim. Google’ın Android işletim sistemi ve iPhone’un iOS işletim sisteminin kullanım anlamında istatistiki bilgisi üzerinden bu haber veriliyor.

Haberin doğruluğundan ziyade ilgimi çeken şey kıyaslanan şeyin birbirine olan alakası oluyor, şöyle ki; Android sadece bir işletim sistemi ve android işletim sistemini bir çok markaya ait bir çok telefonda bulabiliyorsunuz. Ancak iOS işletim sistemini sadece Apple’a ait telefon olan iPhone’dan başka bir markada bulamıyorsunuz. Bu nedenle cihazlar arasında kıyaslama yaparken şöyle yapıldığında daha uygun olmuyor mu?; Google’ın android işletim sistemli Nexus One‘ı Apple’ın iOS işletim sistemli iPhone 4’ünü geçti… İşte böylece elma ile elmayı karşılaştırmış oluruz ki buradaki elma sadece lafın gelişi 🙂

iOS işletim sistemini kullanan çeşitli cihaz markaları olsa bu durumda android ile iPhone kıyaslamasını yapmak ve çıkan sonucu değerlendirmek daha anlamlı olurdu. Üstelik haberin gelişi de hatalı bir tarafta android (sadece işletim sistemi) bir tarafta da iPhone (işletim sisteminden ziyade cihaz) karşılaştırması ilginç. Ama haberin amacı belli olduğundan android ile iOS’u karşılaştırmak anlamsız olacaktı bu sebeple de karşılaştırma elma ile armut şeklinde bir tarafta işletim sistemi bir tarafta cihaz olduğu halde yapılan karşılaştırma bu kriterler dahilinde ne kadar anlamlı.

Google Android, ABD'deki akıllı telefon piyasasının 
üçte birini ele geçirdi. BlackBerry ve Apple ise ancak
bir araya gelirse Android’in pazar payını geçebiliyor.

Yukarıdaki haber bu nedenle mantıklı bir haber olmaktan çok Google’ın android işletim sisteminin reklam pazarlaması gibi durmuş. Google ile Apple ürünleri karşılaştırılacak ve belli bir anlamlı sonuca gidilecekse mesela “Google Nexus One’ı Apple’ın iPhone’unu geçti ve hatta katladı” olduğunda hem hak hem mantık olarak daha yerinde olacaktı. Tabi google böyle bir sonuca hayallerinde bile ulaşamadığından olsa gerek onu bir çok markanın kullandığı android işletim sistemi üzerinden iPhone ile kıyaslamak amaca daha uygun olduğu açık.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir