Google Pagerank Mantığının Mantıksızlığı…

Google algoritmasını sürekli olarak geliştirmek ve bu mantığın webmaster’lar tarafından anlaşılamaması için sürekli değişiklik peşinde olması gayet doğal ve sitelerin hak ettiği yerlere gelmesi için gerekli bir uygulama olduğunu biliyoruz. İşte benim sözüm de bu pagerank güncellemesindeki (eylül) sonuçlara ve sorunlara dair bir serzeniş yazısı olarak değerlendirilmelidir. Geçtiğimiz ay içinde yapılan son güncelleme ve bu güncellemenin sonuçları geldikçe sanki bu işte bir problem var gibi ki bu düşünce çok geniş bir webmaster çevresince dillendiriliyor.

Yıllardır bu alanda gerek site hitleri ve gerekse pagerank için yapılması gereken tüm çalışmalarını Google’ın kriterlerine göre yapmaya çalışan webmaster’lar bile bu güncellemenin ne kadar haksız ve bir temele dayanmaksızın kafadan yapıldığı görüşünü taşıyor. Bol keseden dağıtılan PR değerleri ve 5-6 gibi olan değerlerin hiç alakasız olan sitelerde görülmesi, bizlerce hakkı görülen sitelerin ise neredeyse varolan PR değerlerini bile koruyamamış olmaları gerçekten çok can sıkıcı bir durum haline gelmekte. Aslında bu teşhisin haklılığını görmek için ciddi webmaster sitelerinde şöyle bir gezinmek yeterli olacaktır.

Tam anlamıyla bir fiyasko olan bu güncellemelerin bir daha yaşanmaması ve google’ın algoritma mantığı ve bu mantığın getirdiği sonuçların baştan savma değil de amaca uygun hale gelmesini dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Aslında herkes bu güncellemenin mantığındaki mantıksızlığı görmek için bir anahtar kelimeyi yazıp o anahtar kelimede ilk sıra veya ilk sayfadaki siteleri, PR değerlerini ve sitelerin kriterlere uygunluğuna göre değerlendirirse rahatlıkla görebileceklerdir. Google her geçen gün servislerine yenilerini katarak büyürken varolan servislerindeki bu kalite düşüşüne de umarım kısa zamanda çözüm getirir. Unutlmasın ki Google’ı tahtından indirebilecek olan da yine Google’ın ta kendisidir ki, aslında bu tip sorunlar google’a duyulan bu güvenin sarsılmasına, uzun vadede de olsa Google’dan alternatiflere dönüşe yol açması sürpriz olmayacaktır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir