Google Reklam Ağına Maliye Darbesi

Google Maliye KıskacındaGoogle’a reklam veren Türk şirketlerine İrlanda’da kurduğu şirket üzerinden fatura kesen Google, tüm uyarılara rağmen Türkiye’de vergi mükellefi olmayı kabul etmedi. Hukuk mücadelesi başlatan Türk Maliyesi, mahkemeden istediği sonucu aldı. Google’a 71 milyon liralık vergi cezası kesilirken kararı Danıştay’a taşıyan Google’ın talebi de reddedildi. Söz konusu ceza 2007-2008 dönemini kapsıyor.Bu dava kazanılırsa Google 2009 ve 2010 için de yüklü vergi cezaları ödemek zorunda kalacak.Tam 4 yıldır dünyanın en değerli markası olan ancak ünvanını bu yıl Apple’a kaptıran, 112 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli ikinci markası olmayı sürdüren Google ile Maliye Bakanlığı arasındaki yargı savaşı devam ediyor.

Türkiye’de elde ettiği reklam gelirlerini Maliye’ye bildirmeyen Google’a 2007-2008 dönemi için 71 milyon lira vergi cezası tebliğ edilmişti. Cezaya itiraz eden küresel arama motoru, açtığı iptal davasını kaybetti.
İstanbul 10. Vergi Mahkemesi’nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme, Maliye Bakanlığı’nın “Türkiye’de elde edilen gelirin vergisi Türkiye’ye ödenir. Google, Türkiye’den elde ettiği gelirin vergisini ödemek zorundadır” tezini haklı buldu. Davayı bir üst mahkeme olan Danıştay’a taşıyan uluslararası bilişim devinin ‘yürütmenin durdurulması’ talebi de üst mahkemeden geri döndü. Danıştay 4. Dairesi, 20 Nisan’da açıkladığı kararında Google’un talebini reddetti. Mahkemenin çok yakında davayı karara bağlaması bekleniyor.
 Google’a kesilen vergi cezası, Gelir Vergisi Yasası’nın 7’nci, KDV Yasası’nın 11, 12 ve 16’ncı maddelerine dayanıyor. 7’nci madde’ye göre Türkiye’de temsilciliği bulunan şirket, Türkiye’de vergi mükellefi olarak kabul ediliyor.

Uzlaşma sağlanamadı

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google ile Maliye Bakanlığı arasındaki ihtilaf 2009 yılında başladı. Bakanlığa bağlı denetim elemanları internet üzerinden reklam ve pazarlama hizmetleri sunan Google’ın Türkiye’den elde ettiği geliri devlete beyan etmediğini tespit etti.

2007-2008 yıllarını kapsayan incelemelerin ardından bilişim devinin Türkiye’de faaliyet gösteren birimi Google Reklamcılık Pazarlama Ltd. Şti’ye 71 milyon liralık vergi cezası kesildi. Bunun üzerine Google, yaptığı kısa açıklamada, “Google operasyonu olan her ülkede vergi kanunlarına uygun olarak hareket ediyor. Türk yetkililer ile konu ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Türk kanunlarına uygun hareket ettiğimize ilişkin inancımız tam” dedi.

Gözler mahkemenin kararında

2010 yılı Nisan ayında Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Google Türkiye’nin temsilcileri uzlaşma için masaya oturdu, ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine Google konuyu mahkemeye taşıdı.

Gelişmeleri değerlendiren vergi uzmanları, Danıştay’ın vereceği kararın emsal niteliği taşıyacağını ve bu açıdan çok önemli olduğunun altını çiziyor. Google’ın Türkiye’den elde ettiği reklam gelirlerinin her yıl katlanarak arttığına işaret eden bir vergi uzmanı, “Eğer mahkemeden Maliye lehine bir karar çıkarsa 2009 ve 2010 dönemindeki incelemelerde de devletin eli güçlenmiş olur. Bu nedenle yüksek mahkemenin kararı büyük önem taşıyor” yorumunu yaptı.

Google neden vergi vermiyor?

TÜRK şirketleri, Google’a reklam verdiklerinde İrlanda’da kurulu Google Ireland LTD üzerinden faturalandırma yapılıyor. Şirketler, Google’a verdikleri reklamları gider gösterip vergiden düşebiliyor. Ancak Maliye Türkiye’den reklam toplayan bilişim devinden gelirleri karşılığında vergi alamıyor. Google bu durumun son derece normal olduğunu küresel bir hizmet verdikleri için her ülkeye ayrı ayrı vergi vermek zorunda olmadıklarını savunuyor. Türk Maliyesi ise Google’un ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde topladığı reklamların bedelini yerel otoritelere ödediğini hatırlatarak, “Google Türkiye’ye de vergi vermeli” görüşünü savunuyor.

Kaynak: Haber7

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir