Hacklink ve Website Güvenliği

Website sahiplerinin en çok dikkat ettiği konuların başında şüphesiz websitelerinin güvenliği yer almaktadır. Hal böyleyken de webmaster veya site yöneticileri özellikle bu konuya büyük ehemmiyet vermekteler/vermelidirler. Sizlerle paylaşacağım bu yeni güvenlik sorunu aslında çoğu webmaster tarafından bilinmekle beraber büyük bir çoğunluk , website yöneticileri durumun farkında değil. Yeni yöntem hacklink denilen bir saldırı yöntemi olup sitenize fiziksel zarar vermemekle beraber bu yöntemi kullanarak sitenize gizli kodlar yardımı ile bir çok sitenin weblinkini dosyalarınızın kodları arasına ekliyorlar. Böylece eklenen sitelerin backlink ve pr değerine katkınız olduğu gibi sizin sitenizin pagerank değerini olumsuz yönde etkiliyor. Bir nevi sitenize ücretsiz  link almış oluyorsunuz. Bugünlerde yoğun olarak yaşanan ve farkedilmeyen bu saldırı yöntemi ilerleyen zamanlarda çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. Çünkü adı webmaster forumu olan ve amacı webmaster’lar arasında yararlı olan paylaşımları bulundurması gereken bu forumlar şu günlerde bu saldırı yönteminin anlatıldığı makalelerin dolandığı siteler olmuş durumda. Tabi bu durumda ağzı sulanan emek hırsızlarının da bu işe, ileride çok daha fazla teşebbüs etmesine yol açacaktır. Neden olmasın ki? Eğer webmaster forumları bu gibi olumsuzluklara destek verir ve teşvik ederse gerisini siz düşünün artık. Hatta bu webmaster forumlarından bir tanesinde konu açmış olmama rağmen bu konuda eğitim veren makaleyi satmak amacıyla konu açan kişiyi ne uyarmış ne de şikayet ettiğim ilgili konudan da her hangi bir geri dönüş yapmayarak bu işi desteklediği görülmüştür. Neyse , konumuz bu hacklink yöntemi ile sitenize eklenmiş olan site linklerini kolaylıkla taspit edip her zaman kontrol altında nasıl tutacağınıza. Öncelikle Firefox tarayıcı kullanan kullanıcıların bu linkteki SeoQuake pluginini tarayıcısına kurması gerekiyor. Kurulum gerçekleştikten sonra tarayıcınızın penceresinde aşağıdaki gibi bir toolbar gelecek ve her girdiğiniz sitenin bir çok istatistiğine ulaşabileceksiniz.

Aslında eklentimiz sadece bu iş için değil seo konusunda eliniz ayağınız olacak bir çok bilgiyi anlık olarak görmenizi sağlar. Resimde işaret ettiğimiz kısım ise “Links” kısmı konumuza ışık tutacak veriyi barındırıyor. O anda bulunduğunuz site veya sayfanın link çıkışlarını göstermektedir. Örnekteki veriyi okumamaız gerekirse eğer “10(4)” bize o sayfada 10 tane dış bağlantı içeren bir sayfada bulunduğumuz gösterir bunlardan 4 tanesinin de “nofollow” olduğunu tanımlar. İşte bu sayıya tıkladığımızda açılır pencerede hangi linkler olduğunu görebiliriz.

Burada yer alan linkleri kontrol ettiğimizde o sayfada bizim eklemediğimiz olan bir bağlantıyı görüyorsak o zaman sitemize hacklink yöntemi ile gizli linklere ait kodlar eklenmiş demektir. O zaman site dosyalarınızdan örneğin temanızın index.php dosyası veya ana index dosyanız, footer.php ve benzeri yerde o site linkini aradığımızda ilgili hacklink kodlarına rastlayacağız. Bunları dikkatlice kaldırmanız sorunu gidermekte yardımcı olacaktır. Kendisine seo uzmanı, optimize uzmanı diyen bir çok firma/site bu şekilde kodları ekleyecek olan elamanları bile bünyesinde barındırarak müşterilerine ait sitelerin linklerini böylece milletin sitelerine ekleyerek haksız kazanç elde etmektedirler. Siz siz olun, ihmal etmeksizin sitelerinizi mutlaka kontrol edin yoksa böylesi insanlara kazanç kapısı açmış olarak amiyane tabirle “keriz” yerine koyulma durumuna düşmek var.

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir