Herkesin Bilmesi Gereken 10 Android İpucu

Herkesin bilmesi gereken 10 Android Özelliği

Kabul edelim ki ülke olarak Android işletim sistemi ile tanışma geçmişimiz çok eskilere dayanmıyor. Büyük bir kesim Android işletim sistemini halen “telefon” sanıyor. Hal böyle olunca işletim sistemi çok fazla bilinmiyor ve bir çok bilinmeyene sahip oluyor. Bu yazımızda Android işletim sistemli telefon ya da tablet kullanan herkesin bilmesi gereken ve muhakkak işine yarayacak olan 10 maddeden bahsedeceğim.

  1. Performans arttırmak için bakım gerektirir
    1
    Android işletim sistemi IOS’dan daha fazla yeteneğe sahip olsa da maalesef çok fazla işlemci ve bellek gücüne ihtiyaç duyuyor. Android cihazınızın işlemci ya da RAM modülünü değiştirerek performans sağlayamasanız da tıpkı bilgisayarınızda yaptığınız rutin temizlikler gibi temizleme işlemleri yapabilirsiniz. Android cihazlar da tıpkı bilgisayarlar gibi zaman zaman bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu bakımlar kullanılmayan uygulamalar, eski dosyalar, kullanılmayan araçlar gereksiz dosyalar ve gereksiz yere çalışan uygulamalardır. Bunları manuel olarak elle yapmanız cihazınızın performansını olumsuz etkileyebilir. BU nedenle bu tür cihaz temizliği için yazılmış olan uygulamaları Google Play Store üzerinde bulabilirsiniz. Bunlardan en çok bilineni Clean Master adlı uygulamadır.
  2. Android’in kişiselleştirilebilme özelliği
    2
    Android cihaz kullanan birisini gördüğümde telefonu alıp ekranına bakmaktan kendimi alamıyorum. Hangi apple cihazı alırsanız alın hepsi birbiriyle aynı görünüme sahip. Fakat Android cihazlarda bu durum daha farklı, binlerce farklı tema seçeneği mevcut. Herkes kendi zevkine göre uygulama iconlarını, temalarını ve yazı fontlarını değiştirebilir. Eğer sade bir tasarım istiyorsanız evet iPhone bunu en iyi şekilde yapmış. Fakat renkli, kullanışlı ve fonksiyonel bir telefon istiyorsanız Android tam size göre, binlerce tema içinden size uygun olanını seçip zevkinize göre telefonunuzu kişiselleştirebilirsiniz.
  3. Eğer Android Cihazınızı kaybederseniz bir şekilde size döner, ya da sizi bulurlar.
    3
    Halka açık bir alanda elektronik cihazınızı unuttuğunuzda ya da kaybettiğinizde bu cihazın tekrar sizi bulma ihtimali nedir? Android olmasaydı çok düşük bir oran verebilirdik ama neredeyse %100 oranda cihazınıza tekrar kavuşabilirsiniz. Ayarlar > Güvenlik > Sahip bilgileri ekle kısmına kişisel bilgilerinizi eklerseniz cihazınızı bulan şahıs kişi bilgilerinizden size ulaşabilir. Eğer cihazınızı Google Cihazlarım kısmına eklerseniz kaybolduğunda cihazın coğrafi konumunu bulabilir, telefonu sesli şekilde çaldırabilir ve ekranına herhangi bir mesaj yazdırarak telefonunuzun yerini tespit edebilirsiniz.
  4. Birden fazla batarya taşıyabilme, yeni batarya alabilme
    4
    HTC ve Asus gibi bazı Android cihaz üreticileri sabit batarya üretimine geçtiği için bu bilgi artık geçerli olmayabilir ama Android cihazların büyük kısmında değiştirilebilir batarya vardır bu da birden fazla batarya taşıyarak sürprizlere hazırlıksız yakalanmanızı önleyecektir. Bunun dışında değiştirilebilir batarya olması, batarya performansı düştüğünde yeni bataryanın internetten kolayca sipariş verilip değiştirilmesi gibi bir kolaylık sağlar. Fakat sabit bataryalarda muhakkak bir servis süresi olacaktır.
  5. Yüksek Güvenlik Seviyesi
    5
    Uyarı: Eğer ciddi şekilde güvenlik endişeniz yoksa bu seçeneği kullanmanızı önermem. Telefonunuzu kalıcı olarak şifrelemek için ayarlar > güvenlik > Şifreleme kısmında “Telefonu Şifrele” seçeneğini işaretleyin. Bu aşamadan sonra bir pin oluşturmanız istenecek, pini oluşturduktan sonra telefonu ve telefonun ekran kilidini her açışınızda o pini girmeniz istenecek. BU şekilde kilitliylen telefonunuz çalınsa bile hiçbir şekilde içindekilere erişim mümkün olmayacak. Erişim olsa bile dosyalar da şifrelendiği için dosya sistemine erişildiğinde bile herhangi bir bilgiye kimse erişemeyecek. Telefonun kendisini ve dosyalarını şifrelemesi dosya boyutuna göre 2-3 saat alabilir. Şifreyi kaldırmak isterseniz cihazı fabrika ayarlarına almanız gerekecektir. Bu nedenle gerçekten ihtiyacınız yoksa bu fonksiyonu kullanmayın. Ayrıca eklemek gerekiyor ki telefonu şifrelemek dosyalara erişiminizi yavaşlatacaktır.
  6. Farklı Ara yüzleri Deneyin
    6
    Eğer bir Android telefonunuz varsa “launcher” denen uygulamalar sayesinde cihazınızın ana sayfasında ciddi değişiklikler yapabilirsiniz. Piyasada ücretli ya da ücretsiz olarak bulabileceğiniz yüzlerce launcher mevcuttur. Launcher telefonun temel ara yüzüdür, orijinal temalar bazen gereğinden fazla ağır olabiliyor. Yeni indireceğiniz launcher ile telefon performansını arttırmanız da mümkündür.
  7. Android ile Sesli Komutlar
    7
    Bu özellik sadece iPhone’da var sanılsa da Google da sesli aramayı destekliyor. Ayarlardan aktifleştirdiğinizde sesli komut ile Google üzerinde arama yapmanız mümkündür. 

     

  8. Gizli Geliştirici Seçenekleri
    8
    Android işletim sisteminin ne derece kişiselleştirilebilir olduğunu görmek için gizlenmiş geliştirici modunu aktifleştirin. Geliştirici modunu açmak için Ayarlar > Telefon Hakkında kısmına gelin ve yapı numarası yazan alana 7 defa tıklayın. 7 Defa tıklamadan sonra karşınıza bir mesaj gelecek, tamam deyip tekrar ayarlar sayfasına dönün. Geliştirici seçenekleri menüsünün çıktığını göreceksiniz. Burada geçiş animasyonlarının ne kadar süreceğine, anlık işlemci ve bellek kullanım bilgilerine kadar birçok bilgiye ulaşıp değiştirebilirsiniz. Bu alanda değiştirebileceğiniz birçok özellik var fakat ne yaptığınızı bilmiyorsanız lütfen bu kısmı çok fazla kullanmayın.
  9. Kilit ekranına istediğiniz bilgileri ekleyin
    9
    Cihazınızın ana sayfasına araçlar ekleyebileceğinizi biliyorsunuzdur, fakat kilit ekranına da bu araçları ekleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu da hava durumu
    ya da başka bir bilgi için telefonun kilidini açmanıza gerek kalmadığı anlamına geliyor. Bunu yapmak için ayarlar, güvenlik buradan araçları etkinleştir seçeneğini işaretleyin. Daha sonra telefonu kilitleyin ve kilit ekranına gidin. Kocaman bir + işareti göreceksiniz. Bu artı işaretine bastığınızda ekleyebileceğiniz widgetleri göreceksiniz. İstediğiniz herhangi bir aracı ekleyin. Artık kilidi açmadan da kilit ekranı üzerinden saate bakar gibi istediğiniz bilgiyi, örneğin mailleri, tweetleri görebileceksiniz.
  10. Google Play Mağazasına Bağlı Değilsiniz
    10
    Android için Google Play Store var fakat bunu kullanmak zorunda değilsiniz. Dilerseniz Amazon’un oluşturduğu mağazayı da kullanabilirsiniz. Bu mağazaları kullanmanızda sakınca yok, ücretli uygulamaları buradan daha uygun fiyata alabilirsiniz.Amazon Mağazasında ayrıca günün uygulaması adı altında her gün 1 adet ücretli uygulama ücretsiz olarak sunuluyor.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir