iCihazlarınız İçin Batarya ve Performans Önerileri

batarya ikon

“Batarya Süresi”, cihazınızı tam şarj ettikten sonra tekrar şarj edene kadar geçen süre olarak tanımlanmakta iken, “Batarya Ömrü” cihazınızın bataryasını değiştirene kadar yani hiç kullanılmayacak duruma gelene kadar geçen süre olarak tanımlanmaktadır. Gerek batarya süresini gerekse batarya ömrünü uzatabilmek sizin elinizde ve bunun için sizlere ipuçları vermeye çalışacağız.

Cihazınızı Son Sürüme Güncelleyin

Apple yazılım güncellemeleri genelde gelişmiş enerji koruma teknolojileri içerir, bundan dolayı Apple tarafından kullanıcılara sunulmuş olan son sürümü cihazınıza kurduğunuzdan emin olun.

Cihazınızı Yüksek Sıcaklıklara Maruz Bırakmayın

iOS cihazlarınız 62oF ile 72oF yani 16oC ile 22oC arasında en iyi ve en ideal şekilde çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Cihazınızı 35oC’nin üzerinde kullanmamanız özellikle Apple tarafından önerilmekte ki bu sıcaklığın üstünde kullandığınızda cihazınızın batarya kapasitesinde ciddi kalıcı hasarlar oluşabilmekte. Bunun anlamı şu; cihazınızın bataryası fabrika ayarlarında verilen şekilde cihazınıza güç vermez. Öte yandan cihazınızı yüksek sıcaklıkta şarj etmek te kalıcı hasarlara yol açabilmekte. Hatta bataryayı kendi başına yüksek sıcaklıkta bırakmak bile geri dönüşümü olmayan problemlerin oluşmasına sebep olacaktır. Yüksek sıcaklığın yanı sıra, bataryayı çok düşük sıcaklıklarda bırakmak da batarya ömrünü düşürecektir fakat bu durum geçicidir. Bataryanın sıcaklığının normale dönmesi performansını normal seviyelere çekecektir.

iphone performans

iPhone, iPad ve iPod en iyi 0oC ile 35 oC (32oF ile 95oF) arasında çalışırken saklama sıcaklığı -20 ile 45 oC aralığında olmalıdır.

macbook performans

Macbook en iyi 10oC ile 35 oC (50oF ile 95oF) arasında çalışırken saklama sıcaklığı -20 ile 45 oC aralığında olmalıdır.

Uzun Süre Kullanmayacaksanız Cihazınızı Yarı Şarj Edilmiş Şekilde Saklayın

Batarya ömrü sizin için önemliyse ve cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız, bataryanızın ortalama sağlığını etkileyecek iki faktör bulunmaktadır: ortam sıcaklığı ve depolama için (rafa kaldırıldığı zaman) kapatıldığında bataryasının yüzdesi. Bu durumlar için Apple tarafından şu şekilde öneriler yapılıyor:

  • Cihazınızı tamamen dolu şarj durumunda veya boş olarak bırakmayın. Şarjını %50 civarında bırakın. Eğer cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız ve %100 şarj ile bırakırsanız bataryanız ani deşarj durumuna geçebilir ki bu da bir daha şarj edememe durumuyla karşı karşıya kalabileceğinizi gösterir. Özetle, eğer bataryayı uzun süre tam dolu bırakırsanız batarya kapasitesinin bir kısmını kaybeder bu da ömrünün kısalması anlamına gelir.
  • Ek batarya kullanımını engellemek için cihazı kapatın.
  • Cihazınızı 32oC’nin altında bir sıcaklıkta muhafaza edin.
  • Eğer cihazınızı 6 ayın üstünde bir süre kullanmayacaksanız, 6 ayda bir şarj ederek şarjının %50 seviyesine gelmesini sağlayın.

Cihazınızı ne kadar uzun süre kullanmayacağınıza bağlı olarak, düşük batarya durumuna maruz kalabilirsiniz. Cihazı raftan çıkarıp kullanmaya başlayacaksanız, kullanmaya başlamadan önce 20 dakika kadar orijinal adaptörle şarj etmeniz önerilmekte.

iPhone, iPad ve iPod Touch İçin Performans Önerileri

Cihazınızı Son Sürüme Yükseltin

Her zaman cihazınızın son iOS sürümüne güncellenmiş olduğundan emin olun.

  • Eğer iOS 5 ve daha üstü bir sürüme sahipseniz, bir güncellemeye ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin. Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme yolunu izleyerek güncelleme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Eğer güncellemeye ihtiyacınız varsa, cihazınızı bir şarj kaynağına taktıktan sonra kablosuz olarak wi-fi veya hücresel internet ağınızı kullanmak suretiyle veyahut iTunes aracılığıyla güncellemenizi yapabilirsiniz.

Ayarlarınızı Optimize Edin

Batarya süresini korumak için iki önemli basit yol var – cihazınızı nasıl kullandığınız önemli değil: ekran parlaklığını ayarlayın ve Wi-Fi kullanın.

Ekran parlaklığını kısın veya otomatik parlaklığı açın ki batarya süresinin uzun olmasını sağlayabilesiniz.

  • Ekran parlaklığını kısabilmek için parmağınızı ekranın altından yukarı doğru kaydırmak suretiyle kontrol merkezini açın ve parlaklık çubuğunu sola doğru çekin.
  • Otomatik parlaklık ayarı ise ortamın ışık durumuna göre ekranınızın parlaklığını ayarlar. Otomatik parlaklığı aktif hale getirebilmek için Ayarlar > Ekran ve Parlaklık > Otomatik Parlaklık seçeneğini aktif hale getirin.

Cihazınız üzerinden internete bağlanmak istediğinizde, Wi-Fi bağlantısı kullanmak hücresel ağ bağlantısı kullanmaktan daha az şarj kullanır. Bundan dolayı her zaman Wi-Fi bağlantısı kullanmak hücresel veri kullanmaktan daha mantıklı. Wi-Fi’yi açmak için iki yol mevcut:

  • Kontrol merkezini yukarıdaki gibi açın ve Wi-Fi ikonuna dokunun (basılı tutun) ve istediğiniz Wi-Fi ağına bağlanın.
  • Ayarlar > Wi-Fi yolunu izleyerek dilediğiniz ağa bağlanın.

Batarya Kullanım Bilgilerine Bakın

iOS 8, şimdiye kadar sunulan sürümler içerisinde en çok batarya dostu olan iOS sürümü olarak göze çarpıyor. Keza iOS 8 cihazınızın pil ömrünü yönetmenizi sağlamakta. Şöyle ki, Ayarlar > Genel > Kullanım > Pil Kullanımı yolunu izleyerek hangi uygulamanın şarjınızı ne kadar götürmüş görebilir ve kendinizi ona göre ayarlayabilirsiniz.

Arka Plan Etkinliği: Burada gösterilen değer, uygulamanın arka planda da çalıştığını ve bu sırada başka bir uygulama kullanıyor dahi olsanız şarjınızı tükettiğini belirtmekte.

  • Şarjınızın daha uzun süre gitmesini istiyorsanız eğer, uygulamaların arka planda yenilemelerini kapatabilirsiniz. Bunun için Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile yolunu izleyerek bu özelliği kapatın.
  • Eğer mail uygulaması arka planda çalışıyorsa, mailleri manuel olarak veya aralıklı olarak alın. Ayarlar > Mail, Kişiler, Takvimler > Anında İlet özelliğini kapatın ve en alttan kaç dakikada bir yenileme olacağını seçin.

Konum ve Arka Plan Konumu: Eğer uygulamalardan birinin altında bu yazıyorsa uygulamanız konum servislerini kullanıyor demektir.

  • Konum servislerini kapatarak şarj süresini optimize edebilirsiniz. Ayarlar > Gizliik > Konum Servisleri yolunu izleyerek konum servislerini kapatabilirsiniz.
  • Dilerseniz uygulamalar için konum servislerini tek tek de kapatabilirsiniz. Yine yukarıdaki yolu izlediğinizde, her uygulama için izin ayarlarının olduğunu göreceksiniz. Konum servislerini açtığınızda konum servisini kullanan uygulamalar listelenir ve uygulamalardan konumunuzu kullanmasını istemediğiniz için izinleri kapatabilirsiniz.

Ana ve Kilitli Ekran: Bunun anlamı ana ekran ve kilit ekranındayken cihazınızın şarjında değişiklikler olmuş. Örneğin, Ana ekranınız ana ekran tuşuna basmak veya bildirim gelmesi sonucu açılmış olabilir.

  • Eğer kullandığınız uygulamalardan bir tanesi sürekli olarak bildirim yollayarak ekranınızın açılmasına sebep oluyorsa, Ayarlar > Bildirimler yolunu izleyerek bildirimleri kapatabilirsiniz.

Sinyal Zayıf: Eğer bu şekilde bir bildirim mevcutsa, telefonunuzun tam çekmediği yani zayıf sinyal bulunan bir yerde uygulamayı açmışsınız ve cihazınız daha iyi sinyal bulabilmek için şarjınızı sömürmüş demektir. Keza düşük sinyal olan yerlerde cihazı kullanmak şarjınızın daha kısa sürede bitmesine yol açacaktır.

  • Eğer sinyal zayıf ise cihazınızı uçak moduna alarak sinyalin iyi olduğu bir yere gidene kadar bu durumdan kurtulabilirsiniz. Control merkezini açarak oradan uçak modunu açabilirsiniz. Şunu unutmayın ki uçak modunu açtığınızda arama yapamaz ve mesajlaşamaz, gelen çağrıları göremezsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir