İnceleme: iPad İçin Morning

iPadinizi sevdiğinizi biliyoruz. iPadinizden film izlemek, oyun oynamak ve makale okumak sizin için önemli bir şey. iPadinizi komodininizin üzerine bırakın arka planınızda saati görürken bir yandan da eşsiz okyanus sesini dinleyip rahatlayın. Bunu yapın ve bütün gün iPadinize sıkılmadan saatlerce bakın.

Morning-1

Özellikle Morning uygulaması sayesinde gün içerisinde sizin için önemli bilgileri ekranda görün ve bunları istediğiniz gibi kalın çizgilerle belirgin hale getirin veya parlaklığını ayarlayın. Şahane bir arka plan elde etmeniz sizin elinizde.

Dizayn

Bu uygulama bize Status Board yazılımının daha kolay bir versiyonunu hatırlatıyor. Uygulama sayesinde zaman, tarih, anlık hava durumu,  RSS beslemesi ve daha fazlasını kolaylıkla görüntülüyorsunuz. Bilgiler çeşitli büyüklükteki ve şekildeki kutucuklarda pencere kutucuğu gibi görülüyor.

Temel fikir benzer olsa da Morning uygulamasının Status Board uygulamasından keskin farklılıkları bulunmakta. Katı motifler, parlak renkler, kalın fontlar ve beyaz dengesi önemli farklılardan. Tercihinize göre uygulama içerisinde 5 farklık renkte tema seçeneği mevcut. Haftanın her günü için değişik renk seçmeniz sizin elinizde.

Sizin için neyin önemli olduğuna karar verebilir ve bunları kendi içerisinde kategori yapabilirsiniz. Üstelik bunları değişik boyutlarda ve bilgi önemine göre kendi içerisinde sıralayabilirsiniz.

Örneğin, saati hava durumuna yakın bir yere sabitleyebilirsiniz ve sizin için önemli ise hava durumunu daha büyük bir pencerede gösterebilirsiniz. Bu sayede büyük pencerede havadaki nem oranını, çiğ durumunu ve rüzgâr hızını görebileceksiniz. Küçük pencere de ise gün içerisindeki en yüksek ve en düşük hava sıcaklığını görebileceksiniz.

Arka planınıza birden sekize kadar pencere ekleme olanağınız bulunmaktadır. Ancak burada 6 kategori bulunmakta ve bundan dolayı bazı bölümler elemine edilmiştir.

Morning-2

Uygulama kullanımı

Bilgi eklemek için bilgi eklemek istediğiniz pencereye dokunmanız yeterlidir. Size iki seçenek sunulacaktır. Yeni kategori ekleyebilirsiniz ya da mevcut olan pencereleri düzenleyebilirsiniz. Yeni pencere eklemek için ekle (+) sembolüne dokunmanız yeterlidir. Bundan sonra size kategori halinde Zaman/Tarih, hatırlatıcı, hava durumu, kronometre, bildirim, borsa gibi seçeneklerin bulunduğu bir liste gelecektir. Bunlardan hangisini istiyorsanız seçebilirsiniz.

İstediğiniz kategoriyi seçtikten sonra düzenle butonuna dokunarak istediğiniz şekilde bilgi ekleyebilirsiniz. Kategoriye bağlı olarak istediğiniz yere konumlayabilirsiniz. Her kategorinin kendine özgü kişiselleştirme seçeneği mevcuttur.

Zaman/Tarih kategorisinin altında 24 saatlik dilimi seçmek, saniyeyi göstermek, haftanın günlerini ve yılları göstermek sizin elinizde.  Kendi kullanışınıza ve zevkinize göre istediğinizi seçebilirsiniz.

Eğer hatırlatıcı penceresi eklerseniz, uygulama sizin hatırlatıcı kısmınızda bulunan bilgileri kendisi otomatik olarak çekecektir. Siz tamamlanmış görevlerin gösterilip gösterilmeyeceğini belirleyebilirsiniz.

Hava durumu kategorisinin altında, manuel olarak pencerenin yerini ve boyutunu değiştirebilirsiniz ve bu sayede elde edeceğiniz verilerin değiştiğini görebilirsiniz.

Haberler bölümünde, yeni haber beslemeleri uygulama içerisinde size otomatik olarak gelecektir. Ancak isteğinize bağlı olarak listeye ‘kaynak’ butonuna dokunarak haber ekleyebilirsiniz. Burada daha fazla RSS beslemesi elde edersiniz. Örneğin, “http://feeds.feedburner.com/elmadoktoru” yazarak kaynaklar arasına ekleyebilirsiniz ve sitemizden geri beslemeler alabilirsiniz. Başlık bölümüne dokunduğunuz zaman eğer geri besleme linki sağlamsa site ismi otomatik olarak eklenecekti. Ancak eğer beğenmediğiniz içerik veya görsel içerdiği taktirde bunu kaldırabilir/değiştirebilirsiniz.

Bildirim kategorisini eklediğiniz zaman uygulama otomatik olarak iPad ajandanız ile eş zamanlanacaktır. İsteğinize bağlı olarak ajandanızda önemli olan yerlerin gösterimini yapabilirsiniz.

Eğer borsayı takip ediyorsanız borsa kategorisini ekleyebilirsiniz. Hangi hisse senedini takip ediyorsanız arama butonuna dokunarak aratabilirsiniz ve pencereye ekleyebilirsiniz. Bu sayede hissenizin gün içerisinde artış ve azalışını takip edebilirsiniz. Birde fazla hisse senedini aynı anda takip etme imkânını da uygulama sizlere sunuyor.

Seyahat bölümü size başlangıç ve varış yerlerinizi belirlemenize ve yaklaşık olarak gidiş sürenizi ve anlık trafik bilgilerini ekranda görmenizi sağlar. Uygulama ayrıca seyahat isminizi değiştirebilme seçeneğini de sunuyor. Örneğin, eviniz ile çalışma ofisiniz arasını iş şeklinde isimlendirebilirsiniz veya çocuğunuzu okula götürmek için okul diye bir başlık açabilir ve yaklaşık varış sürenizi hesaplatabilirsiniz.

Geri sayım/kronometre ile geri saydıracağınız süreyi girebilirsiniz. Örneğin, tatile gideceksiniz tatil zamanınızı ekrana girersiniz ve size kaç gün, kaç saat ve kaç dakika kaldığını görebilirsiniz. Bu sayede valizinizi hazırlamak için ne kadar zamanınız kaldığını uygulama sizin için hesaplayacaktır.

Morning-3

İyi Yönleri

Bu ara yüzü kullanmak oldukça kolaydır ve arka planınızda çok şık durur. Oldukça basit, kullanışlı ve uygun bir kullanımı vardır. Özellikle geri besleme konusunda başarılıdır. Geri sayım kategorisi ise muhteşem bir bölümdür. Zamanınızı bölümlendirme de size oldukça fayda sağlar.

Kötü Yönleri

Çok fazla seçenek sunmaması en kötü tarafı olmakla birlikte uygulamaya istediğiniz her şeyi ekleyemiyorsunuz. Twitter bildirimini alamamanız veya kendi grafiklerini alamamanız bunları başını çekiyor. Temel pano uygulamalarında kısıtlanmış bir versiyonudur. Eğer kompleks ve yüksek kişiselleştirme içeren bir pano uygulaması arıyorsanız bu uygulama size göre değildir.

Uygulamanın Değeri

Morning uygulaması normal olarak 3.99$’dan satışa sunuldu. Ancak kısa bir süre için 2.99$’dan satışta bulunmaktadır. Status Board gibi uygulamalarla karşılaştırıldığında oldukça makul bir ücret çünkü Status Boardın şu anki satış fiyatı 9.99$. Ancak şunu bir kez daha hatırlatalım Morning uygulaması Status Board uygulaması kadar kompleks ve kişiselleştirme seçeneğine sahip değildir.

Sonuç olarak

Bu uygulamayı çok seveceksiniz. Uygulama oldukça sade, temiz ve kullanımı kolaydır. Arkadaşlarınızı sıkıcı Facebook durum güncellemelerinden sıkıldıysanız ve grafik ve tablo yaratma konusunda iyi değilseniz bu uygulama tam size göre. Morning uygulaması size pano uygulamalarının sunduğu imkânların temellerini sunuyor. Eğer uygulamanız içerisinde zaman, hava durumu, anlık trafik bilgisi, ajanda ve hatırlatıcı ile geri sayım gibi bölümleri görmek istiyorsanız Apple Store’dan bu uygulamayı indirebilirsiniz.

Morning Uygulamasıyla Bağlantılı Diğer Uygulamalar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Morning uygulamasıyla bağlantılı Status Board uygulaması da oldukça iyi bir uygulamadır. Bunun dışında diğer önemli uygulama ise My Dashboardtur.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir