İnceleme: VSCO Cam

App Store’de bir çok kamera filtre uygulaması mevcut. Çoğu zaman kullanıcılar fotoğrafçılık uygulamalarının yeni bir şeyler üretmediğinden, sürekli aynı filtrelerin farklı uygulamalarla sunulmasından şikâyetçiler. Yine de ara sıra yeni fikirlerle gelen uygulamalar App Store’da yerini almakta.

VSCO-Cam-1

VSCO Cam adlı kamera uygulaması, fotoğraf düzenleme uygulamaları içinde diğerlerinden farklı özellikler ve yenilikler sunmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Bu uygulamayla, resimlerinizi tamamen değiştirmeden ufak hamleler yaparak değişik formatlara sokabilmeniz amaçlanmakta.

Dizayn

Uygulamanın esas görünümü vizör şeklinde. Fotoğraf çekmeye hazır olduğunuzda, ekrana dokunarak fokuslanmasını ve pozlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Daha sonra yapmanız gereken kamera ikonuna dokunmak ve fotoğrafınızı çekmek. Eğer fotoğraf galerinizden bir fotoğraf seçerek kullanmak istiyorsanız, seçtiğiniz fotoğraf ekranın büyük kısmını kaplayacak ve rahat çalışmanız sağlanmış olacak. Düzenleme araçları uygulamanın en altında olup açılır kapanır pencere şeklinde olduğundan rahatsız etmeyecektir.

Menüye ulaşabilmek için ise parmağınızı soldan sağa doğru çekmeniz yeteli olacaktır. Uygun olan seçenekler sol tarafta listelenecek, bu bölümde uygulamanın ayarlarını değiştirebileceğiniz, VSCO bloğunu okuyabileceğiniz, farklı filtre paketleri satın alabileceğiniz, fotoğraf kütüphanenize ulaşabileceğiniz menüyü göreceksiniz. Kamera özelliğine geçiş için parmağınızı tekrar sağdan sola çekmelisiniz.

Düzenleme ikonları yukarıda da bahsettiğimiz gibi ekranın alt tarafında bunuyor. Bulunduğunuz ekrana göre bu ikonlar farklı görünebilir. Örneğin, eğer uygulamanın fotoğraf kütüphanesindeyseniz, resimlerin önem düzeyine göre bayrak ekleyip paylaşacağınız fotoğrafları seçebileceğiniz, fotoğrafları uygulamanın kütüphanesinden kaldırabileceğiniz veya düzenlemeye başlayabileceğiniz özelliklerin bulunduğu menü gelecektir. Eğer düzenleme penceresindeyseniz alttaki menüde uygun filtreleri ve alt tarafta ufak bir ok göreceksiniz. Bu oku seçtiğinizde ise ek düzenleme özellikleri ve kaydetme butonunu göreceksiniz.

VSCO-Cam-2

Uygulamanın Kullanımı

Baştan anlatacak olursak, uygulama ile fotoğraf çekebilir veya mevcut fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz. Fotoğraf çekmek istiyorsanız, fokuslanmak istediğiniz yeri seçin ve ekranda o kısma dokunun ve çekiminizi yapın. Bunun yanı sıra beyaz balans ayarına getirerek kamerayı bu şekilde kilitleyebilirsiniz. Uygulamada, fotoğraf çekim hızı oldukça iyi, olup çektiğiniz fotoğraflar otomatik olara uygulamanın fotoğraf kütüphanesine kaydediliyor ve düzenlemenizi buradan yapabiliyorsunuz.

Eğer mevcut düzenlemek istediğiniz birden fazla fotoğrafınız varsa, uygulamanın alt tarafında bulunan kütüphane ikonuna dokunarak veya sol menüyü açarak  fotoğraf kütüphanesine gidin ve orada bulunan artı simgesine dokunmak suretiyle fotoğraflarınızı ekleyin.

Fotoğraf düzenlemek istediğinizde, filtre eklemeden önce fotoğrafın düzeltme bölümüne gidin (menüdeki anahtar işaretine dokunarak) ve burada pozlama, sıcaklık ve kontrast ayarlarını yapın.

Ayarları yaptıktan sonra tik işaretine dokunarak değişiklikleri uygulayın. Daha sonra geri işaretine dokunarak filtrelere gelin. Uygulamada ücretsiz olarak 9 adet filre bulunmakta, ek filtre almak isterseniz her birinin fiyatı 0,99 dolar olarak sunulmakta.

Filtreler kodlanmış bir şekilde bulunuyor. Örneğin portre filtreleri G paketi olarak sunuluyor ki bu filtre paketi portre fotoğraflarınız için taze ve cilt tonları sunuyor. Filtreyi seçtiğinizde bunun derecesini alt kısmından ayarlayabiliyorsunuz.

Filtre kodları şu şekilde: M serisi filtreler en iyi doğa, yaşam ve manzara fotoğraflarında kullanılırken, S serisi dış mekan portreleri veya fotoğrafa sıcaklık katmakta kullanılıyor. Kısa bir süreliğine, 16 paketten 48 filtre 5,99 dolardan satışa sunulmuş ki %70 indirime tekabül etmekte.

VSCO-Cam-3

İyi Yanları

Uygulamada mevcut bir çok filtre opsiyonu var ve bunlara ek olarak kontrast, sıcaklık ve poz değerlerini arttırmak ve azaltmak suretiyle fotoğraf netleştirme özellikleri var.

Uygulamanın iPhone’un kendi kamerasından daha hızlı çekm yaptığı da gelen notlar arasında.

Kötü Yanları

Uygulamanın ara yüzü biraz uğraştırıcı. Uygulamanın anlatımı VSCO blog sayfasında anlatılmakta. Bu anlatım sayesinde mevcut fotoğrafları düzenleyebileceğini öğrenen kullanıcılar mevcut.

Öte yandan filtrelerin katmanlar halinde ayrı ayrı kullanılamıyor olması kötü bir özellik olarak söylenebilir. Filtreleri tek tek kullanmaya zorlanıyor olmak eksi puan kazandırmakta.

Değeri

Uygulama 9 filtreyle birlikte ücretsiz olarak sunulmakta. İçindeki filtreler ve düzenleme araçlarının bir arada olması uygulamanın iPhone fotoğrafçıları için kullanılabilir olmasını sağlamakta. Filtre paketlerinin tümünü satın almak yerine dilediğinizi ayrı ayrı 0,99 dolardan alabiliyor olmanız da olumlu yanı. Tüm paketleri almak isteyenler için de indirimli sunulması farklı bir boyut elbette.

Editörün Yorumu

Temiz ve basit olan bu uygulama, en azından para vermeden sadece mevcut filtreleriyle kullanmak isten kullanıcılar için bile indirilip kullanılabilitesi yüksek bir fotoğrafçılık uygulaması. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi filtreler aynı anda uygulanabilse daha iyi olurdu.  Kimsenin filtre almak gibi bir zorunluluğunun olmaması da iyi bir özellik.

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir