iOS 10.2 Jailbreak İle İlgili Önemli Bilgiler

iOS 10.2.1 sürümünün gelmesi ve iOS 10.2 sürüm imzalarının kapatılmasının yakın olması nedeniyle iOS 10 jailbreak ile ilgili önemli bilgileri siz değerli elmadoktoru okuyucularına verme ihtiyacı hissettik. Keza birçok kullanıcı iOS 10 jailbreak’ın akıbetini merak ediyor ve cihazlarını güncelleyip güncellememeleri gerektiğini bilmiyor.

Bu konuda her cihaz ve bu cihazların kullandıkları sürümler için jailbreak durumlarını ve bu cihazların kullanıcılarının neler yapması/yapmaması gerektiğini anlatacağız. Tek bilmeniz gereken cihazınızın 32 bit mi yoksa 64 bit mi işletim sisteminin olduğu.

Şunu unutmayın ki anlatacağımız bilgiler kesin olmamakla beraber vereceğimiz ipuçları şu an topladığımız bilgiler doğrultusunda Yalu jailbreak aracı için geçerli verilerdir.  Fakat olur da iOS 10 jailbreak aracı yayınlanmaz veya iOS 9.3.5 sürümü için bir jailbreak aracı yayınlanırsa bu vereceğimiz bilgiler boşa çıkabilirki takdir edersiniz ki bu da bizim dışımızda olan bir durum.

iOS 10.2.1 veya iOS 10.3 beta Sürümleri

Eğer bu sürümlerden birine cihazınızı güncellediyseniz cihazınızı imzalar kapatılmadan önce derhal iOS 10.2 sürümüne güncelleyin. Keza iOS 10.2 üzeri için yapılan bir çalışmayla ilgili yapılmış herhangi bir açıklama bulunmuyor. Eğer iOS 10.2 imzaları kapatılmadan geri dönüş yapmazsanız jailbreak yapamayabilirsiniz. Eğer jailbreak yapmayacaksanız siz bilirsiniz 🙂

iOS 10.2

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus

Maalesef şanssız kişilerdensiniz. Keza iOS 10.1.1 sürümüne geri dönüş yolu kapalı ve şu an için görünen o ki iOS 10 jailbreak aracı bu cihazlar için iOS 10.1.1 sürümü için gelecek.

iPhone 7 ve Plus Hariç 64 Bit Cihazlar

Eğer bu cihazlardan birini kullanıyor ve 10.2 sürümündeyseniz olduğunuz yerde kalın ve beklemeye devam edin. Güncelleme yaptıysanız acilen geri dönün.

32 bit Cihazlar

Yapabileceğiniz bir şey yok. iOS 10.2 sürümünde kalın ve sizler için gelebilecek olan başka bir jailbreak aracını beklemeye devam edin.

iOS 10.0 – 10.1.1

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus

Eğer bu cihazlardan birini kullanıyorsanız olduğunuz yerde kalın ve 10.2 sürümüne cihazınızı güncelleme yapmayın! Yalu, iPhone 7 ve 7 Plus için 10.1.1 sürümünü kapsayacak.

iPhone 7 ve Plus Hariç 64 Bit Cihazlar

Bu bölüm aşağıdaki cihazları kapsıyor:

  • iPad Pro
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s+
  • iPhone SE

Burada iki durum söz konusu.

1) Cihazınızı iOS 10.2 sürümüne güncelleyin ki şu an verilen söz bu yönde fakat her an her şey olabilir.

2) iOS 10.0 – 10.1.1 sürümlerinde kalmaya devam edin. Kısa vadede beta jailbreak aracıyla idare edebilirsiniz ve daha sonra iOS 10.2 sürümü için çıkarılan sürüm gibi bu sürümler için de alfa sürümü çıkarılabilir. Bu durumda risk tabi ki daha az, nihayetinde bir beta sürüm var ve 10.2 için söz verilmiş olsa da jailbreak sürümünün çıkmama ihtimali bulunuyor. 10.2 sürümüne güncellerseniz 10.1.1 sürümüne dönüşünüz mümkün değil. Beta jailbreak aracında da problem yaşamanız olası senaryolardan bir tanesi tabi ki. Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa iOS 10.2’ye geçebilirsiniz.

3) iOS 10.0 – 10.1.1 sürümlerinde geçici olarak bekleyebilir ve daha sonra prometheus aracını kullanarak 10.2 sürümüne güncelleme yapabilirsiniz ki bu yöntem sağlam bir yöntem değil, risk içeriyor. iOS 10.2 bloblarını sağlam bir şekilde almış olmanı gerekiyor. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu yöntemden vazgeçip 1 veya 2. seçeneğe yönelin.

Yalu Tarafından Desteklenmeyen 64 bit Cihazlar

Elimizde iOS 10.0 – 10.1.1 için herhangi bir araç bulunmadığı için şu an için bu konuda kesin konuşmak doğru değil. Yine de büyük ihtimal hem 10.2 hem 10.0 – 10.1.1 sürümleri desteklenecek gibi görünüyor fakat yine de imzalar kapanmadan 10.2 sürümüne güncelleme yapmakta fayda var. Yoksa daha sonra daha fazla beklemeniz gerekebilir.

Bir diğer mümkün olan seçenek de iOS 10.2 için bir aracın gelmemesi ki bu küçük bir ihtimal gibi görünüyor şu an, keza iOS 10.0 – 10.1.1 sürümlerini kullanan cihaz sayısı oldukça azaldı. Eğer bu konuda şüpheleriniz var ise 10.0 – 10.1.1 arasında kalmaya devam edin.

32 bit Cihazlar

Olduğunuz yerde beklemeye devam edin. Sizler için planlanmış bir jailbreak aracı şu an için bulunmuyor.

iOS 9.3.4 – 9.3.5 Cihazlar

64 bit Cihazlar

İmzalar kapatılmadan önce hemen cihazınızı iOS 10.2 sürümüne güncelleyin. Yalu sizin için son çare. Eğer iOS 9’u gerçekten seviyorsanız veya Luca’nın jailbreak aracını çıkaramayacağını düşünüyorsanız olduğunuz yerde kalmaya devam edebilirsiniz 🙂

32 bit Cihazlar

FriedAppleTeam grubunun sizler için bir jailbreak aracı çıkarmasını bekleyebilirsiniz.

iOS 9.2 – 9.3.3 Sürümleri

64 Bit Cihazlar

Eğer bu sürümlerden birindeyseniz jailbreak yapabilirsiniz. Keza iOS 9 jailbreak aracı bu sürümler için geçerli. Bu sürümlerden birinde bulunuyorsanız önünüzde iki yöntem var.

  1. iOS 10.2 sürümüne güncelleme yapın ve gelecek olan jailbreak aracını bekleyin.
  2. iOS 9.2 – 9.3.3 sürümünüzde kalıcı olarak kalın ve mevcut jailbreak aracının tadını çıkarmaya devam edin.

32 bit Cihazlar

FriedAppleTeam grubunun sizler için bir jailbreak aracı çıkarmasını bekleyebilirsiniz.

iOS 8.4 ve Altı, 8.4.1, 9.0-9.02, 9.1 Sürümleri

64 Bit Cihazlar

Eğer bu sürümlerden birindeyseniz jailbreak yapabilirsiniz. Keza iOS 9 jailbreak aracı bu sürümler için geçerli. Bu sürümlerden birinde bulunuyorsanız önünüzde iki yöntem var.

  1. iOS 10.2 sürümüne güncelleme yapın ve gelecek olan jailbreak aracını bekleyin.
  2. Mevcut sürümünüzde kalıcı olarak kalın ve mevcut jailbreak aracının tadını çıkarmaya devam edin.

32 bit Cihazlar

FriedAppleTeam grubunun sizler için bir jailbreak aracı çıkarmasını bekleyebilirsiniz. (iOS 8.4 kurulu cihazlar için jailbreak aracı bulunmaktadır.)

ÖZETLE

Eğer 64 bit cihazınız var ise mevcut olan iOS sürümü ya da cihazınızın modeli ne olursa olsun iOS 10.2 ve 10.2.1 için .shsh bloblarınızı kaydetmeyi unutmayın!! Gelecekte bu veriler size lazım olabilir. Bu işlemi bir an önce yapmanızda fayda var, özellikler iOS 10.2 sürümü için imzalar kapanmadan yetişmeniz gerek.

Umarız bu konu jailbreak yapmayı düşünen kullanıcılarımız için faydalı olmuştur. İyi şanslar!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir