iOS 13 ile iPhone’larınızın Pil Ömründen Tasarruf Edebilirsiniz

iPhone’lardakiler gibi lityum-iyon piller, eğer %80’in üzerinde şarj olmazsa daha uzun ömürlü olmaktadırlar. Ancak, gün boyunca yetmesi için muhtemelen tam olarak %100 şarj etmek istersiniz. iOS 13 ile Apple size her iki seçenek için de en iyisini verebilir.
Birbirinden seksi kadınlar beylikdüzü escort sitesinde tüm güzellikleriyle hazırdalar.

iOS 13 %80’e Kadar Şarj Edecek ve Bekleyecektir

Apple, WWDC 2019’da iOS 13’ü duyurdu. Ekstra özellikler listesine “pil optimizasyonu” hakkında bir not geldi. Apple, “iPhone’unuzun tam olarak şarj edilme süresini kısaltacağını” söyledi. Yani olması gerektiği gibi %80’e kadar olabilecek.

Apple’ın neden iPhone’unuzu % 80 oranında şarj etmek istediğini merak ediyor olabilirsiniz. Her şey Lityum-İyon pil teknolojisinin çalışma şekli ile ilgili.

Lityum-İyon Piller Karmaşık Yapıdadır

Piller genel olarak, karmaşık bir teknolojidir. Temel amaç, olabildiğince fazla enerjiyi mümkün olduğu kadar küçük bir alana sıkıştırmak ve ardından yangına veya patlamaya neden olmadan bu enerjiyi güvenli bir şekilde serbest bırakmaktır.

Lityum-iyon piller şarj edilebilir olmalarıyla işleri daha da karmaşık hale getiriyor. Daha önceki şarj edilebilir teknoloji, hafıza etkisinden muzdaripti (esasen, yalnızca kısmen deşarj ettikten sonra sürekli olarak şarj ettiyseniz, piller maksimum kapasitelerini kaybediyorlardu). Neyse ki Lityum-iyon pillerin böyle bir sorunu bulunmuyor. Yeniden şarj etmeden önce hala pilinizin tamamen boşalması için uğraşıyorsanız, artık bunu yapmamalısınız. Pilinizin sağlığına zarar veriyorsunuz.

Bataryanızı %100’de Tutmamalısınız

Lityum-iyon piller önceki pil teknolojilerinden %80 daha hızlı şarj olur. Çoğu insan için, %80’i günün geri kalanında kullanmak için yeterlidir. Ayrıca, pilin tam kapasitesini kaybetmesine neden olan korkunç “hafıza etkisi” de bulunmuyor.

Bununla birlikte hafıza sorunu yerine, Li-ion’un maksimum şarj döngüsü problemi bulunuyor. Pili birçok kez şarj ettiğinizde, kapasite azalmaya başlar. Tam bir şarj sayılan %0 ila %100 miktarı her zaman uygulanmıyor. Üst üste beş gün boyunca %80 ile %100 arasında bir şarj yaparsanız, bu %20’lik şarj aralığı “tam şarj döngüsü” ekler.

Bataryayı sadece sıfıra boşaltmak ve sonra % 100 şarj etmek uzun vadede bataryanıza zarar vermekle kalmaz, her zaman bataryayı şarj etmek de iyi değildir. % 100’e yakın kalarak, pilin aşırı ısınma riskine sebebiyet verebilirsiniz (bu hasara neden olabilir). Ek olarak, pilinizin “aşırı şarj olmasını” önlemek için şarjı bir süre durdurur, ardından yeniden başlatır.

Bu, cihazınızı % 100’e geldikten sonra gece boyunca şarj ederseniz, % 98 veya % 95’e düşer, ardından % 100’e kadar tekrar şarj eder ve döngü böyle devam eder.

Çözüm: 40-80 Kuralı

Bütün bu nedenlerden ve daha fazlasından dolayı çoğu pil üreticisi, lityum-iyon için “40-80 kuralını” önerecektir. Kural çok açık: Telefonunuzun bataryaya zarar verebilecek kadar fazla (%40’dan az) tüketilmesine izin vermeyin ve telefonunuzu her zaman tamamen (%80’den fazla) şarj etmeyin.

Her iki senaryo da hava koşullarına göre daha da kötüleşir, bu nedenle pilinizin tam kapasitesini daha uzun süre korumasını istiyorsanız, % 80 civarında tutun.

iOS 13 Gece Boyunca Şarjı Maksimum %80’e Sabitliyor

En yeni iOS güncellemeleri pil sağlığı özelliğini, pil kapasitenizi kontrol etmenizi ve pil kullanımınızın geçmişini görmenizi sağlar. Bu özellik, 40-80 kuralına uyup uymadığınızı bilmek için kullanışlı bir yoldur.

Fakat Apple, güne %80 civarında başlamak istemediğinizi biliyor. Çok fazla seyahat ediyorsanız veya başka bir yerde sık sık prize erişemeyeceğiniz bir yerde bulunuyorsanız ekstra %20, iPhone’unuzun günün sonuna kadar yetip yetmeyeceği konusundaki fark olabilir. %80 risk altında kalmak, değerli bir varlığınız olan telefonunuzu kaybetmektir. Bu yüzden şirket sizinle orta noktada buluşmak istiyor.

iOS 13’te yeni bir şarj algoritması, geceleyin şarj olurken iPhone’unuzu % 80’de tutmasını sağlıyor. Bu algoritma tipik olarak ne zaman uyanıp güne başladığınızı belirliyor ve uyandığınızda tamamen şarj edilmiş bir batarya vermesi için şarj işlemini yeniden başlatıyor.

Bu, iPhone’unuzun tüm gece boyunca ihtiyaç duymadığı bir şarj alarak geçirmeyeceği anlamına gelir (ve aşırı ısınma riski taşır), ancak güne başladığınızda %100 pil şarjı almanız gerekir. Hem pilin tam kapasitesini koruyarak hem de gün boyunca pil ömrünü uzatmak için size mümkün olduğunca uzun pil ömrü sağlamak her iki taraf içinde en iyi seçenek olacaktır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir