iOS 5 Hangi Cihazlara Neler Getiriyor?

Apple, bugün açılışını yaptığı WWDC 2011‘de tam anlamı ile rakiplerine karşı show yaptı diyebiliriz, dolayısı ile bugünkü etkinlik dahilinde yer alan yeniliklerden sadece iPhone, iPad, iPod Touch, ile alakadar olanları ele almak bile bu yazıyı hayli uzatacaktır. O nedenle elimizden geldiği kadar özetleyerek iOS 5‘in hangi cihazlara neler getirdiği noktasında bir değerlendirme yapacağız. iOS 5 kendisinden beklenen radikal sayılabilecek değişiklikler ve gelişmeler ile geliyor ki iOS 5 sadece iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad 2, iPod Touch 3. nesil ve iPod Touch 4. nesil cihazlarda kullanılabilecek. Dilerseniz ilk iş olarak iOS 5 için hazırlanmış olan bu sayfadaki video‘dan başlayabilir ve ardından yazımızın geri kalan kısmını okuyabilirsiniz ki anlatacaklarımız bu video’da yer alan özelliklerden ibarettir.

iOS 5 ile Gelen Yenilikler Neler?

Notification Center:

 

Kısaca, iOS bildirimleri ile alakalı olan her şey tek bir yerden kontrol edilebilecek diye ifade edebileceğimiz Notification Center, e-posta, kısa mesaj, uyarılar vb. her türlü bildirimi tek bir merkezden kontrol edilmesini sağlayacak. Böylelikle daha kararlı ve daha da kullanıcı dostu bir kullanım imkanı sunuluyor. Ayrıca kilit ekranında sizin seçeceğiniz bildirimler bir nevi Android cihazlarındaki haliyle iOS 5’te yerini alıyor. Üstelik siz uygulamaların içindeyken de bildirimler cihazınızın üst köşesinden sizlere sunularak ilgi durumuna göre uygulamadan çıkmaksızın o bildirimi ön izleyebileceksiniz.

iMessage:

 

iPod Touch, iPhone ve iPad mesaj servisi tamamen yenilendi, iOS 5 kullanıcıları bundan böyle 3G ve Wifi üzerinden birbirlerine sınırsız text mesaj gönderip alabilecekler. iMessage uygulaması sadece yazılı mesajlar değil aynı zamanda video, resim, konum bilgisi, rehberdeki kişileri de gönderebilmenize olanak tanıyor. Tabi bunları standart mesaj uygulaması ile entegre olarak yapacak.

Newsstand:

 

Tıpkı iBook gibi Newsstand abonesi olduğunuz haber servisleri, dergiler gibi medyaları bir arada toplayacak. Gelecekte haber, magazin, dergi gibi gerçek medyanın artık iyiden iyiye mobil alanına kayması ile beraber popüler olarak kullanılacak olan uygulamaların başında Newsstand gelecek. Uygulama kendi içinde mağazaya bağlanacarak ilgili materyali satın alabilmenizi sağlayacak.

Reminders:

 

Reminders ile artık hiç bir şeyi unutmayacak ve her şeyi tam vaktinde yapacaksınız. Tüm yapılacaklar listesi iPad, iPod touch ve iPhone cihazlarında konum, zaman, vb bilgilerle beraber kayıt altında olacak ve size zamanında haber verecek. Reminder aynı zamanda iCal, Outlook, ve Apple’ın yeni bulut sunucu servisi iCloud ile senkronize bir şekilde her an güncel hali ile çalışacak.

Twitter:

 

iPhone, iPad, veya iPod touch cihazlarınız artık Twitter ile çok daha fazla içli dışlı olacak. Cihazınızın genel ayarlarından kalıcı olarak giriş yapacağınız Twitter hesabınızla Safari, Fotoğraf, Kamera, YouTube, veya Haritalar. uygulamaları ile bir nevi tümleşik çalışabilecek. Fotoğraflarınızı direk Twitter fotoğraf servisleri üzerinden gönderebilecek ve twitlerinize konum bilgisi ekleyebileceksiniz.

Kamera:

 

iOS 5 cihazlarımızdaki kamera uygulamasına da yenilikler getiriyor. Öyle anlar vardır ki o anı kaçırmayı hiç istemezsiniz işte böyle anlar için artık kilit ekranındayken sağ tafarta yer alacak kamera simgesine bastığınız anda kamera uygulaması çalışacak ve anı yakalayacaksınız diyor Apple. Yakınlaştırma için iki parmağınızla ekranı bir nevi çimdikleyerek yakınlaştırıp en iyi konumda resimler çekebileceksiniz. Ayrıca iClod servisi üyeliğiniz de mevcut ise resimleri anında Apple bulut sunucusuna gönderecek ve diğer cihazlarınızdan da alabileceksiniz. Resim çekerken odaklanmak istenilen bölgeye tıklamanız yeterli…

Yine kamera ile alakalı olarak resimleri kesme, döndürme vb. işlemleri yapabilecek kabiliyetler iOS 5 ile beraber geliyor.

PC Free:

 

Artık iOS güncellemeleri için bir bilgisayara ihtiyacınız yok, bu gibi işlemleri direk cihazınızdan yaparak güncelleyebileceksiniz. Aktivasyon işlemi için de cihazınızı iTunes’e bağlamak zorunda değilsiniz. iCloud servisi üzerinden de sistem yedeği alma ve geri yükleme olanağı iOS 5 ile geliyor.

Mobil Safari artık iOS 5’te daha da kabiliyetli. Sekmeli sayfalar ve sayfaları kaydetme, ziyaret edilen sayfaları arkadaşlarınızla paylaşabilme gibi bir çok yeniliği beraberinde getiriyor. Son olarak “peki iOS 5 ne zaman” diyenler ise sonbahara kadar bekleme durumunda.

Sizlere iOS 5 için en temel yenilikleri aktarmaya çalıştık, aktardığımız iOS 5 yeniliklerinin sadece bir kısmıydı ki tüm yenilikleri ve geliştirmeleri ayrıntılı bir şekilde incelediğimiz bu sayfadaki yazımız ile iOS 5’i daha yakından tanıyabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir