iOS 7, iPhone 5S ve 5C için en iyi pil ömrü tüyoları

iOS 7 çok yeni bir platform. Bu konuda da gün geçtikçe yeni güncellemelerle stabilite sağlanmaya çalışılıyor. Özellikle pil sorunu kullanıcıların 1 numaralı sorunu konumunda. Ancak bu durum tüm mobil cihaz üreticilerinin de 1 numaralı gündem konusu olduğunu unutmamak gerek. Biz sadece tüketiyoruz ve işin diğer boyutuyla çok ilgilenmiyoruz. Yaptığımız şey tüketim çılgınlığı açısından doğru sayılabilse de sanki bizim de teknolojiyi sadece kullanmak yerine biraz da üretme çabası içerisine düşmemiz gerekiyor. Son zamanlardaki yakarışlarımız bence tamamen bir başkasının yapmasını beklemek. Bu cümleler editör olarak benim serzenişimdir evet. 🙂

Her neyse küçük bir konuya değindikten sonra pil ömrü konumuza geri dönelim. iOS 7 kullanım itibariyle fazla pil tüketiyor. Ancak arka planda çalışan birçok şeyin de buna katkısının olduğunu unutmamak lazım. iOS 7 farklı ve çok özgün bir işletim sistemi olsa da, pil tüketimi konusunda diğerlerinden çok da farklı konumda olduğunu söyleyemeyiz. “Pil ömründen bahsediyoruz fakat hep yazılımdan konuşuyoruz. Donanım bu işin neresinde? Ondan neden bahsetmiyoruz. iPhone’ların pilleri neden başarılı değil? Bundan da söz edinsenize.. ” Evet bunu söylemek de çok doğru bir yaklaşım. Ancak donanım konusunda henüz iyileştirme diye birşey dünya piyasasında yok. Birçok üretici labaratuarlarında bu konuda çalışma yürütüyorlar ancak şu an itibariyle birçok mobil üretici firmanın kullandığı pil depolama üniteleri aynı konumda. Yani kullanılan donanım tüm teknoloji firmaları açısından aynı iken, yazılımın pil ömrü üzerine etkisi konuşuluyor ve geliştirilmeye çalışılıyor. iOS 7’de bunlardan birisi olarak daha az pil tüketmek için çaba sarfediyor. Fakat bu yönde henüz bir başarıya da ulaşılmış değil. Yani şimdilik elimizdekilerle yetinmek durumunda kalıyoruz.

Konu hakkında uzunca sayılabilecek bir açıklamanın ardından konumuza dönelim. Cihazlarımızın özelliklerine bir göz atarsak birbirinden farklı ve devasa teknolojiler var. GPS, Wireless, Bluetooth, Uygulamalar… Tüketim adında cihazımızda hepsinin olmasından yanayız. Ancak bunların hepsi cihazlarımızda birleşip tek bir pil ünitesi üzerinden güç tüketimi yapıyorlar.

Pil sorunu ölçümü

Şimdi öncelikle cihazımızın şöylece bir kenarda durmasıyla pil tüketimini kontrol etmek gerek. Bunu neden yapıyoruz? Belki de cihazınızın pil aksamında bir problem vardır. Yani normal mi değil mi öncelikle bunu ölçmek lazım. Eğer hiçbirşey yapmadığınızda dahi aynı şekilde pil tüketimi sergileniyorsa bunda bir bit yeniği var demektir. Eğer tüketim sadece kullanımızda başlıyorsa cihazınızda pil ünitesi adına büyük bir sorun yok demektir.

Genel Kontroller

Pil göstergesine her baktığınızda aşagı döğru bir düşüş yaşıyorsanız yazılım adına kontrol etmemiz gereken şeyler olabilir. Önceilkle bizim yapabileceğimiz bu basit adımları yaparak işe koyulabilirsiniz.

Cihazınızı yeniden başlatın: Cihazınızın yeniden başlatılmasını bir süre bekleyelim. Sık sık yeniden başlatma işlemi yaparak çözüme ulaşılabileceği konusunda yabancı site ve forumlarda bilgi paylaşımları var. Belki de bu sizin için bir çözüm olabilir.

Pil döngüsü oluşturulmalı: Cihazınızı en azından ayda bir kez olsun tam şarj bitimi ve sonrasında da tam şarj dolumu şeklinde pil döngüsü oluşturulmalı. Çünkü sık sık pil bitmeden şarja koymak ve tam dolmadan da cihazı çekmek sağlıklı bir yöntem değildir. Dalgalı bir şarj dönemi oluşturduğumuzda ekran üzerinde gördüğümüz pil göstergersinin kalibresini bozabilir. Elimizdeki mobil cihazların şarj değerlendirme aksanları sizin sürekli veya durağan kullanımlarınızı analiz eder, pil şarjlarınızı vs birçok değişkeni bir araya koyarak size şarjınızın ne kadar kaldığını göstermeye çalışır. Haliyle sizin düzensiz pil şarjınız bu kalibreyi bozabilir ve şarjınız varken bile olmadığını dahi gösterebilir. Uzun vadede görülebilecek birşey olsa da kullanım oranınıza bakarak bu vadeyi kısaltabilirsinizde. Bu adımda sadede gelirsek; cihazımızın pil dolumunda tam bitme veya tam dolma adımlarına ara sıra da olsa dikkat ederek cihazın kalibrasyonuna katkıda bulunabilirsiniz.

Fazla güç tüketimi yapan şeyleri kapatın: Bu adımı her zaman kontrol etmekte fayda var. Uygulamaları kullanmayı demiyoruz. Örneğin sabah trafiği için açtığınız bir navigasyon uygulamasını sadece home tuşuyla çıktığınızda arka planda gün boyu tüketim yapmaya devam edecektir. Biraz kullandınız sonra ihtiyacınız kalmadı ancak kapatmadığınız için arka planda pilinizin sırtında olmaya devam edecektir. Sadece navigasyon değil aklınıza gelebilecek birçok uygulama ve özellik arka planda çalışmaya devam edebilir. Bu da hem pil tüketimi demek, hemde performans düşüklüğü. Bu adımı günün farklı zamanlarında tekrarlarsanız iyi bir seçim olacaktır. Bu tarz uygulamaları menüleri kullanarak ve home tuşuna basılı tutup, çifte tıklamayla gün içerisinde kapatmış olabileceksiniz. Facebook ve Twitter’ı bile kullanmadığınızda kapatmalısınız. Tabi bu kullanım sıklığınıza göre kendinizin karar vereceği bir durum.

Sinyallerin verimi: Cihazınız sinyal gücü olarak açık bulunan en üst dereceden arama yapmaya çalışır. Yani 3G sinyal kullanımı açıksa (ki genelde açık olur zaten) 2G alanlarına düştüğünde hemen 3G arayışına geçer. Bu arayışlarda da normalden daha fazla güç tüketimi yapar. 3G çok yaygın bir sinyal olsa da gün içerisinde 2G’ye düştüğünüz çok fazla alanda bulunabilirsiniz. Kısa süreli bulunmalar belki çok birşey ifade etmeyebilir. Misal çalıştığınız yer konum itibariyle 3G sinyali için yetersiz bir alansa cihazı zorlamaya gerek yok. Daha düşük sinyal aralıkları seçilebilir. Bu da size gerçekten hissedilir bir pil kullanımı olarak geri döner. Ülkemizde şu an LTE, 4G gibi sinyal kalitesi bulunmuyor. Bunlar sunulmaya başlandığında pil adına çok daha başarısız adımlar görecezeğiz. Çünkü 3G ile sorunsuz bağlanıyor olsanız da sunulan 4G veya LTE hizmetlerini de yakalamak için çaba gösterecektir. Bunu konunun önemine dikkat çekmek için söyledim 😉

Cihazınızı tamamen yeni olarak Restore edin.

(Yani yedek üzerinden değilde sıfırdan kurulum)
iOS pil sorunlarının büyük problemlerinden birisi de budur. Kullanımla alışkanlık haline gelen yedek üzerinden kurulum sonrasında yeni cihaza entegrasyon yapılamaz ve kullanım zorluğu çıkarır. Hatta bu konuyla ilgili yabancı forum ve sitelerde; “pil sorununa neden olan en büyük etken” şeklinde yorumlayanlar olmuş. Poponuzda biraz ağrı hissedeceksiniz ama sıfırdan kurulum yapmak bazen pil sorunları için en iyi düzeltmedir. şeklinde güzel yorumlara da rastlayabilirsiniz. 🙂 Tabiki bunu yaptığınızda herşeyi yeniden kurmak zorunda olacaksınız ve oyunlarda sergilediğiniz başarılar silinmiş olacak. Ama sıfırdan kurulum biraz zahmetli olsa da her zaman iyi başlangıçlar içindir. Bilgisayarlarınızı tamamen formatla kurmakla yedek üzerinden kurmak arasındaki problemleri belki hatırlayacaksınız.1

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir