iOS 8 beta’ya yükseltme yapmak için Jailbreak’ten vazgeçmeli misiniz?

Apple, iOS 8‘in betasını tanıttığından beri bu güncellemenin jailbreak‘ten vazgeçmeye değip değmediği hakkında yüzlerce kez soru aldık. Bildiğimiz kadarıyla eski iOS 7.0.6 yı güncellediğiniz zaman jailbreak yapabilme hakkınızı kaybedersiniz ve tekrar sürüm düşürme hakkınız yoktur.

Bu konu, yabancı jailbreak forumlarında/platformlarında zaten geçen haftanın en çok konuşulan konusuydu ve yeterince popüler oluşundan biz de birşeyler yazalım istedik. En azından bu tür platformlarda neler olduğunu az çok toparlayıp güzel bir yazı çıkarmak istedik. Bu soruya cevap vermek o kadar kolay olmasa da sizin tercihlerinizi çözümlemek için elimizden geleni yapacağız.

Başlamadan önce iOS 8 betasının şu an sadece kayıtlı geliştiriciler için mevcut olduğunu söylemek gerekiyor. Bazı kullanıcıların bu koşuldan geçicide olsa bir kaytarma bulduğundan haberdarız ancak biz bu yöntemler üzerinde konuşmayacağız ve hoşgörüde bulunmayacağız. 😉

iOS 7 iOS 8

Bu problemi de çözdüğümüze göre, haydi kendi işimize dönelim.

Eğer bir iOS cihazınız varsa;

Herhangi bir işletim sistemi betası için, kural şudur ki hiçbir zaman betayı kendi ana cihazınıza kurmayın. Beta yazılımı, doğal olarak dengesizdir, sabit değildir ve başka uygulamalarla uyumlu değildir. Bu nedenle kendi temel iletişim aracınızın önüne engel koymak istemezsiniz.

Aynı şey iOS 8 için de geçerli. Şimdiye dek hızı ve stabilliği hakkında birçok açıklama duymamıza rağmen birçok kişinin de yazılımın oldukça fazla problemi olduğu hakkında hemfikir olduğunu belirtelim. Pek az geliştirici uygulamalarını iOS 8 ile uygun olarak çalışabilecek şekilde güncelleyebilmiştir ve açılışta belirtilen üçüncü taraf klavye, widgetlar gibi birçok özellik hala mevcut durumda değildir.

Tüm bunlara ek olarak, iOS 8 de denemek isteyeceğiniz birçok şey zaten Cydia da o ya da bu şekilde mevcut. Jailbreak geliştiricileri şimdiye kadar iOS’un yeni versiyonlarının çeşitli tasarım ve özelliklerini önceki kuşaklara getirdiler ve bu sefer herhangi bir farklılığın olacağını düşünmüyoruz.

Eğer henüz yapmadıysanız, ana cihazınızı iOS 8‘e güncellemenizi önermiyoruz. Yeniliğini yitirdiği zaman sürüm düşürmek isteyeceksiniz ancak tek yapabildiğiniz jailbreak yeteneği olmayan iOS 7.1.1‘e dönmek olacak. Bu noktada şunu bilmelisiniz ki bu sadece olabileceklerin ilki ve elinizdekinden daha yenisi için vazgeçmeye şimdilik değmez.

iOS beta

Eğer birden fazla iOS cihazınız varsa;

Eğer iOS 8’e yükseltmeye uygun birden fazla iOS cihazınız varsa şimdi bu soruyu cevaplamak daha kolay olacak. Mesela bizim jailbreak yapılmış bir iPhone 5s‘imiz ve sadece deneme tahtası olarak kullandığımız eski bir iPhone 4S‘imiz var ve eski olana betayı kurmak için hiç tereddüt etmedik. Bu şekilde hem iOS 8’in yeni özelliklerini kontrol etme şansımız oldu hem de jailbreak’in avantajlarından yararlanmaya devam edebiliyoruz.

Şunu aklınızda tutmalısınız ki; bu durumda bile cihazınızın kullanılabilirliğini etkileyecek ve favori uygulamalarınızı bozabilecek bir beta yazılımını kuruyorsunuz. Şimdiye kadar biz iOS 7.1.x için bile piyasaya çıkmış bir jailbreak görmemişken siz cihazınızı belki de seneye kadar bile çıkma ihtimali olmayan iOS 8 jailbreak‘inin gelmesini beklemeye mahkum ediyorsunuz. Tekrar belirtiyoruz ki, buna değdiğine emin değiliz.

Son olarak, iOS 8 için jailbreak’ten vazgeçip vazgeçmemek sizin kararınız. Sadece heyecanla düşünmeden hareket etmeyin ve yukarda saydığımız iyi ve kötü yanları göz önünde bulundurun. Geri dönülemeyecek bir pişmanlık yaşamak, isteyeceğiniz son şeydir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir