iOS 8 + iWatch: Apple, mobil sağlık ve fitness konularına odaklanacak

Apple sürekli yeni arayışlar içerisinde. Aldığı patentler, yeni yerleşkeler, iWatch vs derken başka alanlarda da teknolojisini konuşturmak için sürekli çalışıyor. Bir süre önce gündeme gelmişti mobil sağlık ve fitness konusu. Spor alanındaki bu izleme adımları iWatch ile çok daha kullanışlı hale geleceği aşikar. Henüz iWatch konusunda bir gelişme yok. Beklenenden biraz geç kaldı fakat samsung ve sony‘nin akıllı saat projelerinde yaşadığı sorunları yaşamamak, daha kullanışlı bir ürün sunabilmek için ince eleyip sık dokuduğu gelen bilgiler arasında.

Nike ve Adidas gibi spor dünyasının devleri bu tür cihazlar için şimdiden uygulama çalışmalarına başlamışlar. Sanıyorum ortak bir çalışma bile gündeme gelebilir. Çünkü Apple özellikle spor konusunda bu tür devlerden faydalanmak isteyecektir. Şunu da ekleyelim; Nike ile rakip olma söylentileri de var. Onu da es geçmemek gerek.

iPhone fitness ve sağlık izleme

Tabiki işin bir de işletim sistemi boyutu var. Her ne kadar donanım olarak bu faaliyetlere hazırlansa da iOS’un da bunlarla uyumlu hale gelmesi gerekiyor. Bu konuda da iOS 8 için özellikle birşeylerden bahsediliyor. Önümüzdeki güncellemelerde iPhone‘lar için ufaktan bir giriş yapılacağı da söyleniyor. Ancak tam anlamıyla kullanılması için sanıyorum iOS 8’i ve bir sonraki nesil Apple cihazlarını beklemek gerekecek.

iWatch, sağlık ve fitness ölçümleri için gerekli sensörler konusunda çalışmalar yapıyormuş. Bunun da bilgisini vermiş olalım. iOS 7‘de özellikle tasarım anlamında büyük çalışmalar yapılmıştı. iOS 8 içinse, görsel olarak çok büyük değişikliklerin olmayacağı, bunun yanısıra özellik ve yeni deneyimler noktasında olabildiğince geliştirme yapacaklarını yemen altından gösteriyorlar.

Bu tür geliştirmelerin yanında bir de haritalar konusu var ki zaten apayrı birşey. Bu konuda da çok sıkı çalışmaların devam ettiğini belirtelim. iOS 6’da yaşadığı sorunların ardından çok ince çalışmalar yapılıyor. Bununla ilgili birkaç satın alma bilgisini de paylaşmıştık.

iwatch

Spor ve fitness konularında o kadar çok bilgi var ki. Bunların hepsini yazmak gerçekten çok vakit alacak. O yüzden olabildiğince yüzeysel geçmeye çalışırken, değinemediğimiz konulara diğer yazılarımızda da dipnot bilgi olarak paylaşmanın gayreti içerisindeyiz. Mesela sağlık konusunda kişinin hayati verileri (kan basıncı, nem seviyesi, kalp hızı, glukoz düzeyleri…) analiz edilip kaydedilecek. Bu veriler Healthbook isimli bir uygulamada saklanacak. Hap kullananlar için hatırlatma yapacak, bu tür veriler tabiki çeşitli grafiklerle süslenip servis edilecek.

Yani gerçekten güzel özelliklerin bahsi geçiyor. Bunlar henüz Apple’ın verdiği bilgiler değil. Biraz sızıntı, biraz kulaktan dolma, biraz da tahminden oluşuyor. Ancak bu konuda takiplerini yürüten birçok teknoloji sitesinde benzer açıklamalar mevcut.

2014 yılı; giyilebilir teknoloji (iwatch), iOS 8 ve iPhone 6‘nın damgasına sahne olacak gibi görünüyor. Siz ne dersiniz?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir